Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Egységét ünnepli Olaszország

Egész éjszaka tartó kulturális programmal ünnepli egységének százötvenedik évfordulóját Olaszország. 1861. március 17-én Torinóban kiáltották ki Itália királyává II. Viktor Emánuelt.
Zöld-fehér-piros színben pompáznak az olasz városok: az Itália egységesítését elindító piemonti királyság egykori fővárosában, Torinóban nemzeti színű zászló lobog minden ablakban. Az 1870-ben bevett Rómában a városközpont öltözött trikolorba. A presszókban zöld-fehér-piros színű lett a kávéhoz adott cukroszacskó is.

Az ünneplés szerda éjszaka kezdődik: Rómában éjjel kettőig nyitva tartanak a múzeumok, a fényárban úszó régészeti területek, templomok, minisztériumok, a parlament épülete és a jegybank is. A belépés ingyenes lesz. Az olasz egység évfordulóját Rómában száz program ünnepli közöttük tucatnyi szabadtéri koncert. Az éjszakai nyitva tartáshoz csatlakoztak az üzletek és a vendéglátóhelyek is - az ünneplést egyedül a zuhogó eső ronthatja el.

A köztársasági elnöki palota előtti térről - a Quirinale-dombon - a RAI közszolgálati televízió egyenesben sugározza ünnepi műsorát. Éjszaka avatják fel a Termini-pályaudvarnál az olasz nemzeti zászlónak dedikált emlékművet. Csütörtök délben Olaszország százötven vasútállomásán egyszerre csendül fel az olasz himnusz. A nemzeti ünnepen az olasz vasutakon hatvan százalékos kedvezményt vezettek be. A péntekkel és a hétvégével összekötött négynapos munkaszünetre négymillió olasz vett ki szabadságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan meghaltak a folytatódó adzsdábíjai harcokban

Huszonhat ember vesztette életét kedd óta a líbiai Adzsdábíja városában és annak környékén a Moammer… Tovább olvasom