Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Egyszarvú orrszarvúk szaporítására készülnek Nepálban

Egyszarvú (indiai) rinocéroszpár szaporulatát kívánja elősegíteni az egyetlen nepáli állatkert. Az orrszarvúfajt ugyanis veszély fenyegeti: míg évekkel korábban ezresével éltek az ázsiai országban, mostanra a számuk 435 egyedre olvadt.
Kancsa és Kancsi, a húszas évei elején járó rinocéroszpár élete nagy részét fogságban töltötte, és nem született utóduk – mondta el Szarita Dzsnavali, az állatkert igazgatója, aki szerint a gyermektelenség a sanyarú életkörülményekkel magyarázható. Az állatokat most egy nagyobb helyen helyezték el, ahol két nagy medence van, és beton helyett föld a padozata.

Nepál és India síkságain valaha rinocéroszok ezrei éltek, de számuk jelentősen csökkent az elmúlt évtizedek során egyrészt az orvvadászok, másrészt az egyre nagyobb területeket elfoglaló lakosok miatt.

A 2006-ban véget ért maoista lázadás tíz éve alatt Nepálban tragikusan csökkent az indiaiorrszarvú-népesség, a tájvédelmi körzetek fegyveres őreit ugyanis az orvvadászok helyett a lázadók ellen vezényelték.

Dzsnavali szerint jelenleg feltehetően mindössze 435 rinocérosz él Nepálban.

Kancsa és Kancsi „nászlakosztályát" egy helyi bank finanszírozta, amelynek a logójában szerepel az egyszarvú rinocérosz.

„Korábban nem voltak meg hozzá a feltételeink, hogy pároztassuk őket, és reméljük, hogy az új helyük elősegíti majd a szaporulatot. Tudomásunk szerint Kancsa és Kancsi eddig még soha nem párzott" – mondta el a hét végén az igazgatónő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törökországot ostorozza az al-Kaida második embere

Részvétét nyilvánította vasárnap az al-Kaida második embere Törökországnak a nyáron megölt… Tovább olvasom