Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Egyszerre tárgyal a tűzszünetről és a támadásról Izrael és Palesztina

Médiaközpontot és a Hamász székházát is rakéta rombolta le. 5 napja folynak a harcok a Gázai övezetben.
Hague: Izrael elvesztené a külföld szimpátiáját szárazföldi hadművelet esetén

Izrael elveszítené a nemzetközi közösség szimpátiájának jelentős részét, ha szárazföldi hadműveletre szánná el magát Gázában - mondta vasárnapi nyilatkozatában a brit külügyminiszter.

William Hague a Sky News brit hírtelevízió politikai magazinműsorában kijelentette: a konfliktusért az elsődleges felelősség az övezetet irányító Hamászt terheli, és a brit kormány felszólítja a palesztin szervezetet az Izrael elleni rakétatámadások beszüntetésére.

Hague hozzátette ugyanakkor: ő és David Cameron brit miniszterelnök is tudatta Izraellel azt a hivatalos brit véleményt, hogy a Gáza elleni esetleges szárazföldi invázió nyomán jelentősen csökkenne az Izrael iránt a jelenlegi helyzetben megnyilvánuló nemzetközi rokonszenv és támogatottság.

A brit külügyminiszter szerint London "nagyon világosan" kifejtette azt a véleményét is az izraeli kormánynak, hogy szárazföldi hadműveletek esetén sokkal nehezebb elejét venni a polgári lakosság veszteségeinek, emellett egy nagyszabású szárazföldi katonai támadás a konfliktus elhúzódásának veszélyével is járna.

Ötödik napja tart a harc a Gázai övezetben. Fotó: MTI/EPA (galéria)

"Tűrhetetlen állapot" Izrael számára, hogy az ország déli területeire "rakétazápor zúdul" Gázából, és "nem meglepő", hogy az izraeliek erre válaszolnak, ám egy szárazföldi hadműveletet a nemzetközi közösség - beleértve az Egyesült Királyságot is - sokkal nehezebben tudna támogatni - mondta vasárnapi nyilatkozatában William Hague.

Arra a kérdésre, hogy Iránnak lehet-e a szerepe a jelenlegi konfliktus kirobbantásában, Hague úgy fogalmazott: a Gázai övezetbe kétségtelenül nagymennyiségű fegyver áramlik, és ennek "elsődleges mozgatója" a nemzetközi közösség gyanúja szerint Irán. Irán részese a fejleményeknek, de éppen ezért kell tudatosítani, hogy a mostani események egy szélesebb összefüggésbe illeszkednek - tette hozzá.

A brit külügyminiszter szerint Izraelnek meg kell értenie, hogy az esetleges elhúzódó hadműveletnek - a polgári lakosság veszteségei mellett - milyen hátrányos hatásai lennének a térség egyéb feszültségeire, mivel a gázai konfliktus mellett ott van a Szíriában kialakult "elborzasztó helyzet", valamint az iráni nukleáris fejlesztési program szította feszültség is.

Obama teljes mértékben támogatja Izrael önvédelmi jogát

Az amerikai elnök "teljes mértékben támogatja" Izrael önvédelmi jogát, és azt akarja, hogy a békefolyamat érdekében érjen véget a tűzpárbaj a Gázai övezetnél.

Barack Obama erről ázsiai útjának kezdetén, vasárnap Bangkokban beszélt egy sajtótájékoztatón.

"A világon nincs olyan ország, amely eltűrné, hogy rakéták hulljanak állampolgáraira a határon túlról. Teljes mértékben támogatjuk Izrael jogát, hogy megvédje magát. A konfliktus megoldása azzal kezdődik, hogy nem lövik rakétákkal Izrael területét" - jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy támogatna-e egy izraeli szárazföldi hadműveletet az övezet ellen, azt válaszolta, hogy ezt "jobb lenne elkerülni". Az izraeli ellenlépések kiterjesztésének lehetőségéről Benjámin Netanjahu miniszterelnök beszélt.

Obama szerint Izrael jogosan várja el, hogy ne lőjenek ki rá rakétákat. Ha ezt el lehet érni a katonai tevékenység fokozása nélkül, az előnyösebb lenne nemcsak a Gázai övezet népe számára, hanem Izrael számára is, mert Gázában az izraeli katonák sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve - mondta. Figyelmeztetett, hogy a szárazföldi csapatok bevetése növelheti a veszteségeket, és alááshatja a békefolyamat minden reményét.

Az amerikai elnök azt is közölte, rendszeres kapcsolatban áll egyiptomi és török vezetőkkel, hogy megszerezze támogatásukat a palesztin rakétasorozatok leállítását célzó erőfeszítésekhez.

Napi 12-15 millió dollárjába kerül Izraelnek a hadművelet

Naponta körülbelül 12-15 millió dollárjába kerül az izraeli költségvetésnek a gázai hadművelet - legalábbis ezt a becslést tette közzé vasárnap a Jiszráél Hajóm című napilap katonai szakértőkre hivatkozva.

Minden egyes, palesztinok által kilőtt rakéta semlegesítése szerintük mintegy 60 ezer dollárral terheli a költségvetést, ennyibe kerül ugyanis a Vaskupola nevű légvédelmi rendszert által ilyenkor kilőtt két elfogórakéta. A légvédelmi rendszer régebben működő egységei egyszerre még két rakétát lőnek ki egy célpontra. Csak a legutóbb hadrendbe állított, körszerűbb radarokkal és vezérlőrendszerrel ellátott ötödik légvédelmi üteg használ egy-egy rakétát egy célpontra.

Ötödik napja tart a harc a Gázai övezetben. Fotó: MTI/EPA (galéria)

A Vaskupola alkotja az izraeli légvédelmi rendszer alsó szintjét: feladata, hogy a teherautó-méretű indítóállásról elindított radarvezérlésű rakétákkal a levegőben megsemmisítse az 5 és 70 kilométer közötti hatótávolságú rakétákat (ilyen fegyvereket használnak a Gázai övezetben tevékenykedő szélsőséges palesztin csoportok, valamint a libanoni Hezbollah síita szervezet fegyveresei). A Vaskupola első elemét tavaly márciusban állították hadrendbe a Negev-sivatagbeli Beér-Seva közelében.

Szakértők szerint az elfogórakéták borsos ára ad magyarázatot a Vaskupola sajátos működésére. Észlelve az ellenség által elindított rakétát, a rendszer kiszámítja annak röppályáját és becsapódási helyét, majd csak abban az esetben semmisíti meg, ha az veszélyes, így például ha lakott övezetre hullana.

Nem kis pénzt emésztenek fel a harci repülőgépek támadásai sem, ha figyelembe vesszük, hogy a gázai hadművelet kezdete óta Izrael több mint ezer légicsapást mért a palesztin enklávéra. Egy vadászbombázó bevetése 130-190 ezer dollárba kerül, egy harci repülőgépé pedig mintegy 25 ezer dollárba. A leggazdaságosabbak a pilóta nélküli repülőgépek: egy-egy bevetésük mindössze 2500 dollárt emészt fel.

Ötödik napja tart a harc a Gázai övezetben. Fotó: MTI/EPA (galéria)

A katonai költségvetést azonban leginkább a tartalékosok behívása terheli: minden egyes katona hetente majdnem 1800 ezer dollárba kerül Izrael államnak. Ez az egyik oka annak, hogy miközben a kormány 75 ezer tartalékos behívását engedélyezte, a hadsereg eddig csak 16 ezer behívót küldött szét.

Szakértők ugyanakkor elismerik, hogy a pontos költségeket egyelőre lehetetlen kiszámolni, mivel nincsenek például pontos adatok arról, hogy a hadsereg mikor milyen típusú haditechnikát vet be a palesztin szélsőségesek ellen, illetve az esetleges kártérítések és a hadművelet okozta gazdasági károk nagysága sem ismert.


Egyszerre folynak a tűzszüneti tárgyalások és kölcsönös támadások a palesztinok és Izrael között

Izraeli médiabeszámoló szerint elakadtak a Kairóban egyiptomi közvetítéssel folyó tárgyalások a Gázai övezetben néhány napja légi hadműveletet folytató Izrael és a palesztinok között, miután az övezetet irányító radikális Hamász szervezet olyan feltételeket támasztott a tűzszünethez, amelyeket Izrael elutasított.

A Kairóba küldött palesztin tárgyalók mindemellett bizakodóak: arról számoltak be, hogy szerintük már vasárnap sikerül létrehozni a tűzszünetet.

Mohamed Murszi egyiptomi elnök még szombat este úgy nyilatkozott újságíróknak Kairóban, hogy a jelek szerint közel járnak a kiújult ellenségeskedésnek véget vető egyezményhez.

Az egyik izraeli tévécsatorna értesülése szerint a tárgyalások kulcseleme az, hogy a Hamász a tűzszünethez a tagjai elleni célzott légicsapások beszüntetését és a Gázai övezet elleni blokád feloldását követeli, miközben Izrael "mindössze" nyugalmat ígér cserébe a nyugalomért.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a hétvégén telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel és Angela Merkel német kancellárral, és mindkettejüknek azt mondta, hogy Izrael kész átfogó tűzszünetre, ha megszűnnek a gázai rakétalövések.

Ötödik napja tart a harc a Gázai övezetben. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Netanjahu a szokásos vasárnapi kormányülés kezdetekor a sajtó megjelent képviselőinek ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a hadsereg kész fokozni támadásait az Izrael elleni fegyverek és az azokat működtetők ellen. "Súlyos árat követelünk a Hamásztól és a terrorszervezetektől, az izraeli hadsereg készen áll tevékenységének jelentős kiterjesztésére" - mondta.

Lapértesülések szerint Izraelnek naponta 10-12 millió dollárjába kerül a gázai hadművelet.

A dél-izraeli egységek élén álló Tal Russzo tábornok izraeli tévécsatornáknak adott tájékoztatójában úgy fogalmazott, hogy a Hamász már súlyos csapást szenvedett.

A hadsereg szóvivője, Joáv Mordeháj viszont a katonai rádióban bejelentette, hogy mindaddig, amíg a Gázai övezetből rakétákat lőnek Izrael felé, nem lesz változás a szárazföldi támadás tervében.

Éjszaka és vasárnap délelőtt is szinte folyamatosak voltak a légicsapások, illetve rakéták repültek át a gázai határ fölött mindkét irányba.

Vasárnap - immár negyedik napja - ismét megszólaltak Tel-Avivban és környékén a légvédelmi szirénák, de működésbe lépett a frissen kibővített Vaskupola védelmi rendszer, és lelőtte a levegőben a város ellen a Gázai övezetből kilőtt két rakétát.

A hatótávolság növelésével a palesztin lövedékek immár Izrael területének közel felét képesek lehetnek elérni.

Reggel egy palesztin rakéta Askelónban eltalált egy lakóházat, két civil megsebesült.

Ötödik napja tart a harc a Gázai övezetben. Fotó: MTI/EPA (galéria)

A vasárnapi izraeli támadásokban gázai beszámolók szerint három gyermek is meghalt. Gáza városában délelőtt találat ért egy menekülttábort, ahol lövedék egy embert megölt, négyet megsebesített.

Palesztin összesítés szerint a hadművelet szerdai kezdete óta a palesztin halálos áldozatok száma már meghaladta az ötvenet, a sebesülteké a 400-at. Az izraeli oldalon három halálos és ötvennél több sebesült áldozata van az elmúlt napok palesztin támadásainak.

Egy palesztin rakéta lerombolt egy askelóni társasházat

Palesztin rakétatámadásban romba dőlt egy négyszintes társasház vasárnap az izraeli Askelón városában - közölték szemtanúk.

A Gázai övezetből indított rakéta átütötte az épület tetőszerkezetét és két felső emeletét. A mentőcsapatok kutatnak az esetleges áldozatok után, de egyelőre nem tudtak feljutni a ház két felső emeletén lévő lakásokhoz.

Egy másik rakéta megsemmisített néhány parkoló gépkocsit az épület közelében. Egy harmadik rakétát is kilőttek ugyanoda, de azt befogta a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer.

Askelón a palesztin enkláve északi határától mintegy 20 kilométerre fekszik.

Hírügynökségek szerint a gázai fegyveresek felújították vasárnap reggel az Izrael déli területei elleni rakétatámadásaikat. Emiatt vasárnap ismét szünetel az oktatás az ottani iskolákban.

Légicsapások értek egy gázai médiaközpontot

Izraeli légicsapások értek vasárnap hajnalban egy médiaközpontot Gáza belvárosában, és legalább hat újságíró megsebesült. A Gázai övezet északi részén találat ért házakat, és két palesztin meghalt - közölték palesztin orvosi források.

A Sova és Huszari nevű médiaközpontban működik egyebek között a libanoni központú al-Kudsz tévé, a német ARD, a Kuvait tévé és az olasz RAI helyi irodája. A sebesültek mind az al-Kudsz alkalmazottai. Egyikük elvesztette az egyik lábát - közölték kórházi források.

Északon Bét-Lahíja és Bét-Hanún településeken ért támadás házakat. A két fiatal halálos áldozat mellett tíz ember megsebesült.

Az AFP helyszínen tartózkodó újságírói szerint az izraeli haditengerészet, amelynek hajói az övezettel egy vonalban vettek fel hadállást a hadművelet keretében, szombat éjjel hevesen bombázta Gázavárost.

Ötödik napja tart a harc a Gázai övezetben. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Izrael szerda óta tartó gázai hadműveletében eddig 48 palesztin vesztette életét, köztük 15 civil, és több mint 400 polgári személy megsebesült egészségügyi források szerint.

Az izraeli terület ellen irányuló palesztin rakéták három izraeli halálát okozták, és legalább18-an megsebesültek.

Kairóban tett látogatást szombaton Háled Mesaal, a Hamász száműzetésben élő vezetője, és egy esetleges tűzszünetről tárgyalt az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel és Hamad bin Kalifa asz-Szani katari emírrel - közölte egy neve elhallgatását kérő Hamász-tisztségviselő. A mozgalom nemzetközi garanciákat kér ahhoz, hogy a maga részéről vállalja a tűzszünetet. "Egyiptom már nem tud garantálni tűzszünetet, a legutóbbi 48 óra alatt összeomlott" a Hamász katonai vezetőjének megölésével - tette hozzá.

Mesaal tárgyalásai előtt a név nélkül idézhető tisztségviselő úgy nyilatkozott: a Hamász kételkedik abban, hogy bármely ország képes lenne garantálni egy tűzszünetet.

Mohamed Murszi egyiptomi elnök mindezek ellenére optimistán nyilatkozott Erdogannal közös sajtóértekezletén egy esetleges tűzszünetről. Az Arab Liga külügyminiszterei ugyanis rendkívüli tanácskozást tartottak szombaton Kairóban, és támogatásukról biztosították Egyiptomot abban, hogy megpróbáljon tűzszünetet elérni. A külügyminiszterek megállapodtak abban, hogy vasárnap vagy hétfőn a gázaiakkal való szolidaritás jeleként küldöttség élén az övezetbe utazik a liga főtitkára, Nabíl al-Arabi. A miniszterek elítélték az izraeli "agressziót", és kifejezték "elégedetlenségüket" amiatt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem tudott tűzszünetet kicsikarni a konfliktusban.

Egy Reuters által megkérdezett izraeli tisztségviselő kérésre sem akart megjegyzést fűzni Murszi optimizmusához. Ugyanő nem sokkal korábban cáfolta azt az izraeli médiaértesülést, miszerint szombat éjjel Kairóba utazna egy izraeli tisztségviselő egy tűzszüneti megállapodás aláírására.

Ötödik napja tart a harc a Gázai övezetben. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Az Egyesült Államok a Hamászt hibáztatja

Az Egyesült Államok ismét védelmébe vette Izraelt, és a Gázai övezetet kormányzó Hamász palesztin mozgalmat tette felelőssé a héten újult erővel fellángolt konfliktusért.

Ben Rhodes, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese szombaton kijelentette: Washington álláspontja szerint a válságot az robbantotta ki, hogy a Gázai övezet területéről palesztinok rakétákat és aknagránátokat lövöldöztek Izrael területére. Izraelnek joga van az önvédelemre, s "ők döntik el, hogy milyen taktikához folyamodnak" - mondta Rhodes az elnöki gép fedélzetén újságíróknak nyilatkozva, útban Thaiföldre.

Rhodes, aki elkíséri Barack Obama elnököt a Thaiföldet, Mianmart és Kambodzsát felölelő ázsiai körútra, emlékeztetett arra, hogy már egy ideje rakétákat lőnek ki izraeli polgári területekre, és az izraeliek túl sokáig túl sokat viseltek el, s ez vezetett el az izraeliek gázai műveletéhez. Hangsúlyozta azonban, hogy Obama elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is az erőszak megállítását szeretné, aminek azonban előfeltétele a palesztin rakétatámadások megszüntetése.

Danny Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes a CNN amerikai hírtelevíziónak szombaton adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy még elkerülhető az izraeli hadsereg gázai övezeti bevetése, ha a Hamász leállítja a rakétatámadásokat a következő 24 órában.

Avigdor Liberman külügyminiszter egy Haifa közeli településen viszont arról beszélt szombaton, hogy ha szükség lesz rá, a hadsereg készen áll egy nagyszabású hadműveletre, de ezúttal "nem állhat meg félúton, hanem el kell mennie a végsőkig". Utóbbi megjegyzésével nyilvánvalóan arra utalt, hogy megdöntik a Hamász kormányát, nem úgy, mint a négy évvel ezelőtti hadművelettel.

Az izraeli hadsereg csak szombaton közel kétszáz alkalommal mért légicsapásokat gázai övezeti célpontokra, köztük a miniszterelnöki hivatalra, egy rendőrségi központra és a csempészalagutakra, s összesen tíz palesztinnal végeztek.

Az elmúlt egy hét leforgása alatt 42 palesztin, valamint három izraeli vesztette életét az erőszak következtében. Egy palesztin emberi jogi szervezet állítása szerint legalább 17 civil van az áldozatok között, köztük hat gyermek és két nő.

Erdogan szerint Izraelnek felelnie kell

Izraelnek felelnie kell azért, hogy "ártatlan gyerekeket mészárolt le" Gázában - jelentette ki szombaton Kairóban Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök.

Erdogan a Kairói Egyetemen elmondott beszédében - amelyet a televízió élő adásban közvetített - azt állította, hogy az izraeliek embertelen módszereket alkalmaznak Gázában, de a palesztinok nem adják meg magukat. Néhány órával korábban, még az ankarai repülőtéren pedig arról beszélt, hogy Izrael szegte meg a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin mozgalommal kötött fegyverszünetet a terület elleni támadásával.

Közben a Hamász egyik illetékese közölte: szervezetük csak akkor hajlandó elfogadni egy fegyverszünetet, ha garanciákat kap, hogy Izrael be is tartja azt.

A múlt szombaton azt követően kezdődtek el az összecsapások a palesztinok és az izraeliek között, hogy a Gázai övezet határán harckocsi-elhárító rakétát lőttek ki az izraeli hadsereg egyik terepjáróra. Az izraeliek erre tüzérségi tűzzel válaszoltak, a palesztinok pedig rakétákat lőttek ki. Hétfőn a gázai palesztin szervezetek késznek mondták magukat a fegyverszünetre, ha Izrael is ugyanezt teszi. S kedden - noha nem született hivatalos megállapodás a fegyvernyugvásról - valóban csökkent a katonai akciók intenzitása, ám szerdán, a Hamász katonai parancsnokának megölése után újra fellángoltak a harcok.

Izraeli részről egyébként már a hét elején közölték, hogy miután a Gázai övezetből többször is rakétatámadást intéztek izraeli területek ellen, fontolgatják magas rangú Hamász-vezetők célzott likvidálását. Nevük elhallgatásával nyilatkozó izraeli katonák szerdán azt mondták, hogy Ahmed al-Dzsabarit több hónapos "pontos hírszerző tevékenységnek" köszönhetően sikerült azonosítani.

Rakétapajzs védi immár Tel-Avivot is

Az izraeli hadsereg működésbe állította szombaton a Vaskupola (Iron Dome) nevű rakétavédelmi rendszer újabb, immár ötödik ütegét, amely Tel-Avivot és körzetét védi meg az ellenséges palesztin rakétáktól - jelentette be az izraeli hadsereg.

A tervek szerint az év végén adták volna át az ötödik üteget, de a helyzet kiéleződése miatt felgyorsítottak az üzembe helyezési munkálatokat.

A Gázai övezetet ellenőrző Hamász palesztin radikális mozgalom katonai szárnya, az Ezzedín al-Kasszám Brigádok harcosai csütörtök óta háromszor is rakétákat lőttek ki Tel-Avivra, s pénteken már Jeruzsálem egy lakatlan, külső részében is becsapódott egy rakéta.

A Vaskupola első ütegét tavaly áprilisban helyezték üzembe, s az izraeli hadsereg több mint tíz üteg felállítását szeretné, amelyek révén le tudná fedni Izrael déli és északi részét is az ellenséges rakétákkal szemben. A rakétavédelmi rendszer a héten az ellenséges célpontok több mint 90 százalékát semmisítette meg még azok becsapódása előtt.

Eközben Ehud Barak izraeli védelmi miniszter tájékoztatta amerikai kollégáját, Leon Panettát a gázai övezeti katonai műveletekről. A miniszterek a szombaton folytatott telefonbeszélgetésben elemezték azt is, hogy a térségben milyen következményekkel járhat az izraeli katonai támadás. Barak jelezte, hogy Izrael eltökélt céljainak elérésében, köztük az Izrael elleni rakétatámadások infrastruktúrájának megsemmisítésében és a polgári lakosság megvédésében.

Michael Oren, Izrael washingtoni nagykövete a New York Daily News című lapnak pénteken adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy megkapták Washington jóváhagyását egy esetleges invázióra. "Az Egyesült Államok teljes mértékben támogat bennünket abban, hogy megtegyünk minden szükséges intézkedést honfitársaink megvédésére a Hamász terrorjától" - mondta a nagykövet, hozzátéve, hogy határozott és teljes körű támogatást kaptak a Fehér Háztól és a kongresszustól.

Előzőleg az amerikai kongresszus mindkét háza elsöprő többséggel szavazta meg azt a javaslatot, amelyben támogatják Izrael "elidegeníthetetlen jogát az önvédelemből való cselekvéshez".

A Gázai övezetbe érkezett a tunéziai külügyminiszter

A Gázai övezetbe érkezett szombat reggel Rafik Abdeszalam tunéziai külügyminiszter, aki elfogadhatatlannak és a nemzetközi joggal ellentétesnek nevezte a terület elleni izraeli támadást.

"Izraelnek meg kell értenie, hogy sok minden megváltozott, és sok víz folyt le az Arab-tengeren" - jelentette ki Abdeszalam, amikor Iszmail Haníje gázai miniszterelnökkel együtt megszemlélte a gázai kormánynak az éjszaka folyamán izraeli rakéták által romhalmazzá változtatott kétemeletes székházát.

"Izraelnek tudatosítania kell, hogy többé nem szabad a keze. Nem élvez teljes mentességet, és nem áll a nemzetközi jog felett" - tette hozzá. "Amit Izrael tesz, az nem legitim, és egyáltalán nem fogadható el" - folytatta. A külügyminiszter szerint az Arab Liga és az egész nemzetközi közösség felelőssége, hogy megállítsa a palesztin nép ellen folytatott "vérlázító agressziót".

Kairóban megkezdődött az Arab Liga külügyminiszteri tanácsának rendkívüli ülése, amelyen a gázai konfliktus van napirenden. Jelen van Háled Mesaal, a Hamász politikai vezetője, és a tanácskozáshoz várhatólag csatlakozik Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök is.

Ötödik napja tart a harc a Gázai övezetben. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Erdogan még pénteken telefonbeszélgetést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel, akivel közölte, hogy kész nyomást gyakorolni a Hamászra a tűzszünet érdekében, ha az Egyesült Államok ugyanezt megteszi Izraellel szemben.

Ahmad Vahidi iráni védelmi miniszter szombaton megtorló akciókra szólította fel az iszlám világot Izrael ellen, hogy véget vessenek a "cionista rezsim bűncselekményeinek" a Gázai övezetben - jelentette az IRNA iráni hírügynökség.

A The Times című brit napilap "izraeli katonai körökre" hivatkozva szombaton azt írta, hogy 48 órán belül megindul a szárazföldi izraeli hadművelet a Hamász struktúráinak, köztük rakétaarzenáljának megsemmisítésére.

Harmincnyolcra emelkedett a palesztin halálos áldozatok száma az izraeli légicsapások szerdai kezdete óta - jelentette szombaton az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

Gázai egészségügyi szolgálatok adatai szerint az áldozatok fele civil, van köztük nyolc gyerek és egy várandós asszony. A sebesültek száma meghaladja a 300-at. A gázai fegyveresek által indított rakétatámadásoknak eddig három izraeli halálos áldozatuk van.

Az izraeli rakéták teljesen lerombolták a Hamász székházát

Teljesen lerombolták a Hamász gázavárosi székházát szombatra virradóra az izraeli légicsapások - közölte a Gázai övezetet ellenőrző radikális palesztin mozgalom kormánya.

A székház elleni támadásoknak nincsenek áldozatai. Az izraeli légierő Iszmail Haníje gázai miniszterelnök hivatalát is lőtte - közölte szombat hajnalban az izraeli hadsereg szóvivője. Haníje nem tartózkodott az épületben. Palesztin közlések szerint a miniszterelnök székhelye teljesen megsemmisült, és több szomszédos épület is súlyosan károsodott.

Az izraeli hadsereg szombat hajnalban azt közölte, hogy "85 új terrorista célpontra" mért csapást. A hadsereg eddig már összesen több mint 800 célpontot támadott a Gázai övezetben. Gázai palesztin fegyveresek a konfliktus kezdete óta eddig mintegy 500 rakétatámadást intéztek Izrael ellen.

Egy másik izraeli légicsapás a Hamász egyik vezetőjének házát érte a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalíja menekülttáborban. Egészségügyi források szerint ebben az izraeli támadásban legkevesebb 35-en megsebesültek.

Ötödik napja tart a harc a Gázai övezetben. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Izraeli rakéták csapódtak be öt gázai transzformátorba is, aminek következtében több mint 400 ezren maradtak villanyáram nélkül az övezet déli részén.

A péntek éjszakai izraeli támadásokban egy ember meghalt, és több tucatnyian megsebesültek - közölte egy gázai egészségügyi illetékes.

Michel Sabbah nyugalmazott jeruzsálemi latin pátriárka képmutatással vádolta a nemzetközi közösséget a gázai konfliktus kapcsán. "Amíg az izraeli-palesztin konfliktus alapkérdését nem oldják meg, minden segélykiáltás (...) puszta képmutatás" - jelentette ki a nyugalmazott főpap egy német katolikus lapnak nyilatkozva.

Sabbah követelte a Gázai övezet izraeli blokádjának megszüntetését, amely "halált hoz" a muzulmánok és keresztények számára egyaránt. Ki kell szabadítani az övezet 1,25 millió lakóját "szabadtéri börtönéből", és meg kell oldani a konfliktust - figyelmeztetett. Sabbah 1987-2008 között vezette a szentföldi római katolikus egyházat. Ez idő tájt még 1200 keresztény él Gázában, főleg katolikusok és ortodoxok.

Találat érte a Hamász-kormány székházát

Az izraeli légierő szombat hajnalban is bombázott különböző célpontokat a Gázai övezetben, és találat érte a Hamász-kormány székházát - jelentette az iszlamista radikális palesztin szervezet.

"Négy találat érte a székházat, de a kormány hangsúlyozza, hogy helyén marad, és népe oldalán áll" - olvasható a kabinet közleményében.

Szemtanúk szerint a kormányépület súlyosan megrongálódott.

A CNN szerint nemcsak Gázavárosban, hanem az övezet északi részén is robbanások voltak hallhatók szombat hajnalban. A hírtelevízió tudósítója beszámolt arról, hogy Izrael felderítő drónokat vet be az övezetben.

Az AP hírügynökség szerint az izraeli légierő biztonsági létesítményeket, csempészalagutakat és áramelosztókat támadott szombat hajnalban, de továbbra is bombázta az elsődleges célpontokat, a szélsőségesek fegyverraktárait és föld alatti rakétaindító állásait.

A hadművelet szerdai kezdete óta a légierő 700 légitámadást hajtott végre - közölte a hadsereg. A palesztin fegyveresek pedig mintegy 500 rakétával támadtak izraeli területeket, egyebek mellett már Tel-Aviv és Jeruzsálem környékét is elérték.

Obama ismét beszélt telefonon Netanjahuval és Murszival

Barack Obama amerikai elnök pénteken ismét beszélt telefonon Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel az Izrael és a palesztinok között kiújult erőszak megállításának lehetőségéről - közölte a washingtoni Fehér Ház.

Netanjahu hívta Obamát, hogy tájékoztassa a konfliktus legújabb fejleményeiről. Megköszönte az elnöknek és az amerikai népnek, hogy anyagilag segítették az izraeli rakéta- és aknagránát-elhárító rendszer, a Vaskupola kiépítését, ez "a Gázai övezetből elindított több száz rakétát semmisített már meg" - olvasható a közleményben.

Ötödik napja tart a harc a Gázai övezetben. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Obama ismét elmondta, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael jogát az önvédelemre, és kifejezte sajnálatát az izraeli és a palesztin civil áldozatok miatt.

Az amerikai elnök beszélt telefonon egyiptomi kollégájával, Mohamed Murszival is. Dicsérte az arab ország arra irányuló erőfeszítéseit, hogy csillapodjon az izraeli-gázai fegyveres konfliktus, és kifejezte reményét, hogy helyre lehet állítani a stabilitást a térségben.

Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnök korábban közölte: Kairó kész közvetíteni a felek között a tűzszünet érdekében.

Merkel felszólítja Egyiptomot, hasson a Hamászra

Angela Merkel német kancellár felszólítja Kairót, "gyakoroljon nyomást a Hamászra az erőszak leállítása érdekében" – mondta pénteken szóvivője, Georg Streiter, annak kapcsán, hogy Hisam Mohamed Kadili egyiptomi kormányfő pénteken a Gázai övezetbe látogatott.

Berlini sajtótájékoztatóján Georg Streiter hozzátette: Angela Merkel aggodalommal figyeli az erőszak kiszélesedését a Közel-Keleten, amiért a Gázát irányító Hamász palesztin iszlamista szervezetet teszi felelőssé. "Izraelnek joga és kötelessége, hogy megfelelő módon védelmezze a lakosságát" – ismételte meg a szóvivő a német elvi álláspontot.

Navy Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa Genfben a gázai harcok kiszélesedésének megakadályozását szorgalmazta, elítélve mind az izraeli légitámadásokat, mind a palesztin területről Izraelre kilőtt rakétákat. Az erőszak mindkét formája "polgári személyeket öl meg" – közölte az ENSZ emberi jogi főbiztosságának szóvivője, Rupert Colville, emlékeztetve, hogy mindkét fél kötelessége a civilek védelme.

Ötödik napja tart a harc a Gázai övezetben. Fotó: MTI/EPA (galéria)

A főbiztosság aggodalmát fejezte ki az izraeli légierő által végrehajtott légicsapások erőteljes fokozódása miatt.

Dimitrisz Avramopulosz görög külügyminiszter közleményében "felelősségteljes magatartásra és önmegtartóztatásra" intette a feleket a harcok kiszélesedésének és "tragikus következményeinek" elhárítása érdekében. A Hamász Izrael elleni "állandó" rakétatámadásai "teljes mértékben elítélendők", ugyanakkor szükséges, hogy Izrael elkerülje az eszkalációt és mindenekelőtt minden gázai civil áldozatot – tette hozzá.

A hagyományosan arabbarát Görögország a 2000-es évektől alakította át külpolitikáját, katonai és gazdasági együttműködésre lépve Izraellel.

A Gázai övezetbe látogat szombaton a tunéziai külügyminiszter

A Gázai övezetbe látogat szombaton Rafík Abdesz-Szálem tunéziai külügyminiszter – jelentette be pénteken a tuniszi elnöki hivatal.
A közlemény egyúttal határozottan elítéli a palesztin terület elleni izraeli "agressziót".

"A köztársasági elnök hivatal tájékoztatta a gázai palesztin kormány elnökét, hogy a külügyminiszter vezetésével magas szintű hivatalos küldöttség utazik szombaton Gázavárosba. A küldöttség tagja lesz az elnöki hivatal kabinetfőnöke is" - áll a közleményben.

Pénteken Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnök látogatott a Gázai övezetbe, amely ellen Izrael két nappal korábban hadműveletet indított, válaszul a zsidó állam területét érő, sorozatos palesztin rakétatámadásokra.

Ankara tárgyalna Izraellel, Rijád józanságot kér Egyiptomtól

A feszült izraeli-török kapcsolatok dacára Ankara kétoldalú tárgyalásokat javasolt Izraelnek a gázai konfliktus lezárása érdekében. A szaúdi király ugyanakkor pénteken a helyzet józan kezelésére kérte Mohamed Murszi egyiptomi elnököt.

A Zaman című török napilap pénteki jelentése szerint Bülent Arinc miniszterelnök-helyettes tett a zsidó államnak szóló tárgyalási javaslatot előző este, újságíróknak nyilatkozva. Arinc szerint Izraelnek haladéktalanul véget kell vetnie a gázai övezet elleni támadásainak, amelyekben eddig legalább húsz palesztin vesztette életét, köztük sok civil és gyerek. Arinc szerint az izraeli támadásoknak nincs sem erkölcsi, sem törvényes alapjuk.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter csütörtökön közölte: Ankara nemzetközi intézményekhez fordul, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket Izrael ellen "agresszív magatartása" miatt.

Folytatódik az izraeli rakétatámadás a Gázai övezet ellen. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Abdallah szaúd-arábiai király pénteken telefonon beszélt Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel, s arra kérte őt, hogy országa "csillapítsa a helyzetet", tanúsítson "bölcsességet és józanságot", és ne indulatok vezéreljék a gázai válság kezelésekor.

Az iszlamista Mohamed Murszi ideológiailag köze áll a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin mozgalomhoz, és visszahívta Izraelből országa nagykövetét, miután a zsidó állam szerdán hadműveletet indított az enkláve ellen. Péntek reggel felkereste a palesztin területet Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnök, hogy szolidaritását fejezze ki a gázai palesztinokkal. Izrael röviddel megérkezése előtt közölte, hogy szüneteltetni fogja a palesztin enkláve elleni támadásait a háromórás látogatás idején, ha közben nem érik támadások.

Az egyiptomi kormányfő kifejezte szolidaritását Gázában

Egyiptom mindent elkövet a fegyverszünet, majd egy béke elérése érdekében - mondta pénteken az Izrael által ostromlott Gázában Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnök.

"Egyiptom mellettetek áll, amíg létre nem jön a palesztin állam Kelet-Jeruzsálem fővárossal" - hangoztatta Kandil, akit Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító Hamász mozgalom miniszterelnöke fogadott.

Haníje, aki a Hamász katonai vezetőjének, Ahmed al-Dzsabarinak a szerdai megölése óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, most egyiptomi vendégével együtt látogatta meg azt a gázai Sifa kórházat, ahol az izraeli légicsapások sebesültjeit ápolják.

Kandil egy egészségügyi küldöttséggel érkezett az övezetbe, és orvosi segítséget ígért a gázai sebesülteknek.

Újságírók előtt a palesztin népet az arab nép szívének nevezte, és egységre szólított fel a különböző frakciók között. Kijelentette, hogy az egész világnak felelősséget kell vállalnia a Gázai övezetben történtekért, Izraelnek pedig teljesítenie kell a szerződésekben vállalt kötelezettségeit.

Újabb palesztin rakétatámadások az egyiptomi elnök látogatása ellenére

Az egyiptomi miniszterelnök Gázai övezetbe érkezése ellenére péntek délelőtt folytatódtak az övezetből kiinduló palesztin rakétatámadások, és folyamatosak a légiriadók Izraelben.

Röviddel Hisam Mohamed Kandil Gázába érkezése előtt Izrael közölte, hogy a háromórásra tervezett látogatás idején szüneteltetni fogja a palesztin enklávé elleni támadásait, ha közben nem érik támadások.

A palesztin támadások azonban folytatódtak, és az izraeli katonai rádió - adását újra és újra félbeszakítva - továbbra is közli egy-egy rakéta közeledtekor, hogy mely településeken kell fedezéket keresniük az ott élőknek.

Folytatódik az izraeli rakétatámadás a Gázai övezet ellen. Fotó: MTI/EPA (galéria)

"A Hamász nem tartja tiszteletben az egyiptomi kormányfő látogatását és megsérti az Izrael által korábban a látogatás idejére elfogadott ideiglenes tűzszünetet" - jelentette be Ofer Gendelman, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szóvivője.

Az izraeli válaszcsapásokban két palesztin meghalt a Gázai övezet északi részében - közölték palesztin kórházi illetékesek.

Egy palesztin biztonsági illetékes azt közölte, hogy izraeli harci gépek helyi lakosok egy csoportját támadták a Gázai övezet északi részében fekvő Nazilában.

Palesztin források szerint a Gázai övezet elleni légicsapások szerda óta 21 halálos áldozatot követeltek, és 235 a sebesültek száma. Ugyanezen idő alatt közel 300 palesztin rakétát lőttek ki a zsidó államra, közülük több Tel-Aviv külterületén csapódott be.

Az újabb Gázai övezeti konfliktus kezdete óta három izraeli halt meg egy csütörtökön rakétatámadásban, amikor egy palesztin rakéta becsapódott egy dél-izraeli lakóházba.

A Hezbollah szerint be kell vetni az "olajfegyvert" Izrael ellen

A Hezbollah libanoni síita szervezet vezetője felszólította pénteken az arab monarchiákat, hogy a gázai hadművelet leállítása érdekében vessék be az "olajfegyvert" Izrael ellen: korlátozzák a kitermelést vagy emeljék meg az olajárakat.

"Senki sem mondja az araboknak, hogy nyissák meg a határaikat, és vezényeljenek Gázába harckocsikat, repülőgépeket. Nem követelünk ilyesmit" - mondta Haszan Naszrallah sejk csütörtök esti tévéüzenetében.

Live Info videó

Naszrallah szerint az arab országok most nem tudnak olajembargót megvalósítani a zsidó állam ellen, mint az 1973-as arab-izraeli háború idején, de korlátozhatják az olajkitermelést és megemelhetik az olajárakat. Ez szerinte érzékenyen érintené az amerikai és a nyugati országok gazdaságát, és arra késztetné őket, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre.

Naszrallah sajnálatosnak tartja, hogy a válságba süllyedt Szíria most nem képes olyan hatékony segítséget nyújtani a Gázai övezetet irányító Hamásznak, mint a 2008-as gázai konfliktus idején. A sejk ugyanakkor az "ellenállás kiugró sikerének" tartja azt, hogy a Hamász-fegyveresek Gázai övezetből kilőtt rakétái már elérik Tel-Avivot is.

A várakozásokra rácáfolva a síita politikus tartózkodott a katonai fenyegetéstől, mintegy értésre adva ezzel, hogy a Hezbollah nem készül "második frontot" nyitni Izrael ellen.

A hadsereg 16 ezer tartalékost mozgósít Izrael

Izraelben pénteken 16 ezer tartalékos katonának kezdték el kézbesíteni a behívókat - közölte a hadsereg.

A bejelentés arra utal, hogy kiszélesedhet a Gázai övezet elleni hadművelet, és szárazföldi csapatok bevetésére is sor kerülhet.

Az izraeli hadsereg eddig, a szerdán kezdődött hadművelet során jobbára csak légicsapásokat mért a palesztin enklávéra.

Folytatódik az izraeli rakétatámadás a Gázai övezet ellen. Fotó: MTI/EPA/Mohammed Szaber (galéria)

Jeruzsálemi kormányilletékesek szerint azonban szárazföldi támadásra is szükség lehet ahhoz, hogy a hadsereg véget vessen az Izrael elleni rakétatámadásoknak.

A hadsereg 30 ezer tartalékos behívására kapott engedélyt a kormánytól.

A Gázai övezethez eddig öt izraeli reguláris egységet – a Givati és Golani elit gyalogsági brigádokat, valamint az ejtőernyősöket és két páncéltörő hadosztályt – vonultattak fel. A tartalékosoknak várhatóan az állandó elhelyezési körzetben kell őket felváltaniuk.

Joáv Mordehai katonai szóvivő szerint Beni Ganc vezérkari főnök "engedélyezte, hogy a hadsereg reguláris alakulatai felkészüljenek a szárazföldi invázióra". Ennek megindításáról azonban katonai illetékesek szerint még nem született döntés.

Az egyiptomi miniszterelnök látogatáa idejére Izrael felfüggeszti a rakétatámadásokat

A Gázai övezetbe érkezett péntek reggel Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnök; Izrael röviddel megérkezése előtt közölte, hogy szüneteltetni fogja a palesztin enkláve elleni támadásait a háromórás látogatás idején, ha közben nem érik támadások.

Egy egyiptomi kormányilletékes közölte, hogy Hiszam Mohamed Kandil azért érkezett a Gázai övezetbe, hogy szolidaritását fejezze ki a gázai palesztinokkal.

Alig egy órával Kandil megérkezése előtt egy izraeli kormányilletékes bejelentette: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Egyiptom kérésére beleegyezett abba, hogy Izrael véget vet mindenfajta támadó műveleteknek Kandil péntek reggeli látogatása idején, ha közben nem érik támadások.
Az izraeli légierő számos légitámadást hajtott végre a Gázai övezet ellen péntek hajnalban, Gázavárost is több csapás érte – közölték újságírók és a Hamász iszlamista szervezet biztonsági illetékesei az AFP-vel. A Hamász vezette belügyminisztérium szóvivője, Iszlám Savan szerint 130 légicsapás volt az övezet ellen, és több tucat Gázaváros ellen péntek reggel.

Folytatódik az izraeli rakétatámadás a Gázai övezet ellen. Fotó: MTI/EPA/Mohammed Szaber (galéria)

Adham Abu Szelimíja, a Hamász katasztrófavédelmi szervének szóvivője szerint a Védelem Oszlopa kódnevű izraeli offenzíva szerda délutáni kezdete óta 19 palesztin halt meg, közöttük több gyermek, és 235-en sebesültek meg.

Csütörtökön három izraeli halt meg, amikor egy palesztin területről kilőtt rakéta lakóházba csapódott Izrael déli részén. Szerda óta 280 rakétát lőttek ki Izrael ellen, amelyekből 131-et elfogott a Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer – közölte egy izraeli katonai szóvivő.

Heves légicsapások, újabb kérés a BT-hez

Az izraeli légierő heves légicsapásokat mért ismét péntek reggel a Gázai övezetre, rakéták hullottak a terület székhelyére, Gázavárosra is, és lerombolták a palesztin belügyminisztérium útlevélkiadó hivatalának az épületét - tájékoztatott a tárca.

A palesztin belügyminisztérium szóvivője szerint péntekre virradóra 130 berepülést hajtottak végre az izraeli harci gépek, és reggeli órákban is több tucat támadást intéztek a palesztin enkláve ellen. Szemtanúk szerint a legújabb légicsapásokban megsemmisült a palesztin fegyveresek egyik gyakorlóterepe.

A gázai mentőszolgálat szerint az izraeli támadásokban eddig 19 palesztin halt meg, köztük sok gyerek, a sebesültek száma pedig meghaladja a 230-at.

Folytatódik az izraeli rakétatámadás a Gázai övezet ellen. Fotó: MTI/EPA/Mohammed Szaber (galéria)

Az izraeli hadsereg közölte péntek reggel, hogy a harmadik napja tartó hadműveletben eddig 466 légicsapást mért az övezetre, a palesztinok pedig 280 rakétát lőttek ki onnan Izrael területére. Közülük 131-et megsemmisített a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer. Éjfél óta 11 rakétatámadás érte Izraelt.

A palesztin hatóságok közben ismét arra szólították az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy vessen véget az izraeli hadműveletnek. Rijád Manszúr, a palesztinok megfigyelői státussal rendelkező ENSZ-képviselője a BT-nek írt levelében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy izraeli harckocsik, páncélozott járművek és buszok érkeztek a gázai határokhoz.

Hírügynökségek szerint egyre valószínűbb, hogy Izrael szárazföldi támadást is indít a palesztin övezet ellen.

Az izraeli légierő folytatta a támadást

Az izraeli légierő folytatta pénteken a palesztin fegyveresek rakétakészletei elleni légicsapásokat a Gázai övezetben. Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy Izrael szárazföldi támadást is indít, mert harckocsik, páncélozott járművek és alakulatok gyülekeznek az övezet határánál.

A hadsereg közölte, hogy a palesztin rakétaállások megsemmisítésére indított hadművelete keretében eddig több mint 350 célra csapott le.

Legalább 12, harckocsit, illetve páncélozott járművet szállító teherautó, és katonákat szállító több autóbusz tartott a gázai határ felé csütörtök este. Az izraeli tévék szerint a szárazföldi behatolás pénteken várható.
A palesztinok rakétatámadásaiban eddig három izraeli halt meg, az izraeli hadműveletben pedig 16 palesztin, köztük öt gyermek.

Harmincezer tartalékost hív be, csapatokat mozgat Izrael

Ehud Barak védelmi miniszter harmincezer tartalékos katona behívásának engedélyezését kéri a kormánytól a Gázai övezetben indított hadműveletének kiterjesztéséhez az izraeli közszolgálati rádió csütörtök esti értesülése szerint.

Előző nap - közvetlenül a hadművelet kezdete után - még rövidebb időre szóló, korlátozott tartalmú behívóval mozgósítottak, és a szerdán behívottak egy része már meg is érkezett szolgálati helyére. A csütörtökön bejelentett, úgynevezett nyolcas számú behívókkal egy szárazföldi behatolást készítenek elő a Gázai övezet területére – közölte a rádió híradása.

Sajtóértesülések szerint az izraeli hadsereg a Tel-Avivot célzó palesztin rakétatámadások nyomán csapatmozgásokat is végrehajtott a Gázai övezet határának irányába.

Folytatódik az izraeli rakétatámadás a Gázai övezet ellen. Fotó: MTI/EPA/Mohammed Szaber (galéria)

Izraeli kormánytagok már korábban kijelentették, hogy szükség esetén a hadsereg a légicsapások mellett szárazföldi műveletbe is bocsátkozik.
Az izraeli közszolgálati televízió csütörtökön több ízben rövid ismertetőt sugárzott, amely a rakéták elől védelmet biztosító helyeket mutatja be. Egy, a polgári védelmi parancsnokság által készített felvétel segítségével az ismertető elmagyarázta, hogy mi a teendő légvédelmi riadó esetén.
Tel-Avivban 1991 óta most először volt légi riadó.

A rádió katonai szakértője szerint a Gázai övezetet irányító palesztin Hamász szervezet vezetése Ahmed al-Dzsabari, a katonai szárny vezetőjének szerda délutáni célzott kivégzése után illegalitásba vonult.
Csütörtök este Iszmáil Haníje gázai miniszterelnök felvételről televíziós beszédet intézett az övezetben élőkhöz. Mint mondta, "a mai események fordulópontot jelentenek az Izrael elleni harcban". Támadta az amerikai vezetést, amely - mint mondta - elfogult a "zsarnoki és elnyomó" Izrael javára. Megköszönte Mohamed Murszi egyiptomi elnöknek, hogy szolidáris a Gázai övezet lakóival, és felszólította, hogy teljesen nyissa meg a rafahi határátkelőt az emberek és a javak Egyiptomba jutásának érdekében.

A helyszíni jelentések megerősítették, hogy pénteken a tervek szerint a Gázai övezetbe látogat Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnök a Hamász vendégeként.

A nemzetközi közvélemény az erőszak beszüntetését szorgalmazza

A világ számos országában reagáltak az erőszak eszkalálódására a Közel-Keleten, miután Izrael - a nem szűnő palesztin rakétatámadásokra válaszul - szerdán hadműveletet indított a Gázai övezet ellen.

Oroszország aránytalannak tartja a Gázai övezet izraeli bombázását, de a Hamász rakétatámadásait is elfogadhatatlannak ítéli. "Az Izrael déli részét érő (palesztin rakéta)támadások és Gáza aránytalan (izraeli) bombázásai teljesen elfogadhatatlanok, különösen, ha civil halottakkal járnak mindkét oldalon" - jelentette ki csütörtöki moszkvai sajtóértekezletén Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő.

Kína "komolyan aggodalmát" hangoztatta a Gázai övezet elleni izraeli támadás miatt. A pekingi külügyminisztérium a "legnagyobb fokú visszafogottságra" szólította fel a zsidó államot. Pekinget nagyon nyugtalanítják a történtek, és elítél minden olyan akciót, amelyben civilek esnek áldozatul - közölte csütörtökön Hung Lej külügyi szóvivő. Kína az eszkaláció elkerülésére inti a feleket, "különösen Izraelt".

William Hague, a brit diplomácia vezetője viszont a Hamászt nevezte "a jelenlegi válság fő felelősének". "Teljes mértékben elítélem a Gázából Dél-Izraelre irányuló rakétatámadásokat, amelyeket a Hamász és más fegyveres csoportok hajtanak végre" - olvasható a brit miniszter közleményében. E támadások "tűrhetetlen helyzetet teremtenek az izraeli civilek számára", akiknek "joguk van úgy élni, hogy ne kelljen félniük Gázából induló támadásoktól".

"A palesztinoknak joguk van egy államhoz, és Izraelnek joga van a biztonsághoz, de erőszakkal nem lehet rendezni a problémákat" - jelentette ki csütörtökön az RTL rádióban Laurent Fabius francia külügyminiszter. Visszafogottságra intette mind az izraelieket, mind a palesztinokat, mert "egy már amúgy is zavaros térségben katasztrófa lenne, ha folytatódna az eszkaláció".

Az ENSZ öt állandó tagja közül négy tehát már nyilatkozott az ügyről, az Egyesült Államok reagálása az időeltolódás miatt később várható.

Izrael hadműveletet indított a Gázai övezet ellen. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Hamad bin Dzsászim bin Dzsábir asz-Száni katari katari kormányfő és külügyminiszter úgy vélekedett, hogy Izrael nem maradhat büntetlen a Gázai övezet elleni gyilkos támadásai után. "Elutasítjuk a terrorizmust és a szélsőségeket, de az ilyen felelőtlen és indokolatlan agressziót el kell ítélnie a világnak" - hangoztatta a sejk szerda éjjel Rijádban, ahol az öbölmonarchiák és Oroszország Szíriával foglalkozó tanácskozásán vett részt a QNA hírügynökség jelentése szerint.

Háled Mesaal, a Hamász távozó vezetője csütörtökön elítélte, hogy az izraeliek egy szerdai támadásban megölték Ahmed el-Dzsaabarit, a katonai szárny, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok parancsnokát. Mesaal, aki muzulmán vezetők egy tanácskozásán beszélt a szudáni fővárosban, Kartúmban, azt hangoztatta, hogy folytatják az ellenállást a zsidó állammal szemben.

Mahmúd Abbász palesztin elnök a válsághelyzet miatt megszakította európai útját, lemondta tervezett csütörtöki találkozóit Svájcban, és hazasietett - közölte Rámalláhban Száeb Erekát főtárgyaló. Erekát is élesen elítélte az izraeli hadműveleteket, kijelentve, hogy a palesztinok "Izraelt teszik teljes mértékben felelőssé az agresszió következményeiért".

Folytatódnak az izraeli légierő és apalesztinok támadások

Az izraeli légierő mintegy száz gázai övezeti célpontra mért légicsapást csütörtökre virradó éjjel, s az övezetben tevékenykedő palesztin szélsőségesek is nagyjából ugyanennyi rakétát lőttek ki Izrael területére; a második napja tartó fegyveres konfliktusban három izraeli és 13 palesztin halt meg.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy az éjszaka folyamán nagy és közepes hatótávolságú rakétaindító-állásokra és tárolókra, terrorista létesítményekre és Izrael elleni támadásokra készülő fegyveresekre mértek csapásokat - a szárazföld és a tenger felől, valamint a levegőből - a palesztin területre, amely a Földközi-tenger partján egy keskeny földsávon terül el.

Csütörtök reggelig összesen 13 palesztin - köztük állítólag öt fegyveres, három gyerek és egy terhes nő - halálát okozták az izraeli légicsapások, és száznál többen sebesültek meg.

Az izraeli média szerint a hadsereg haditechnikai eszközöket von össze az övezet közeli térségben, s közben behívókat küldött "bizonyos szakmákban" jártas tartalékosoknak. Hivatalos közlést erről még nem tettek közzé, de egyes hírek szerint egyelőre a hadsereg ellátását végző szolgálathoz és a polgári védelemhez toboroznak tartalékosokat.

Hírügynökségi jelentések szerint Gázai övezetben tevékenykedő szélsőségesek is nagyjából száz rakétát lőttek ki csütörtökre virradóra Izrael területére. A gázai határtól mintegy 30-40 kilométerre fekvő városokban is becsapódtak rakéták. A Vaskupola nevű izraeli légvédelmi rendszer mintegy 30 rakétát semmisített meg, de néhány lakott területen csapódott be.

Csütörtök délelőtt is folytatódott szórványosan az izraeli és a palesztin területek kölcsönös lövetése. Három izraelit megölt és egyet megsebesített egy palesztin területről kilőtt rakéta reggel a Gázai övezet közvetlen közelében fekvő dél-izraeli Kirjat-Malahiban. A rakéta egy lakóházba csapódott be.

Izrael hadműveletet indított a Gázai övezet ellen. Fotó: MTI/EPA (galéria)

A helyzet hirtelen romlása miatt Izrael déli területein rendkívüli intézkedéseket foganatosítottak: zárva maradtak az iskolák, a határ menti hét kilométeres sávban élő izraelieket pedig arra utasították, hogy ne hagyják el otthonai

Olvasóink írták

160 hozzászólás
 • 160. Apátfalvi** 2012. november 19. 13:19
  „pista, magasról teszek rá, hogy te minek tartasz, a te oldaladon dobálóztok állandóan ezzel a "polkorrekt" szitokszóval és a nálatok értelmesebbekre használjátok, szellemi silányságotokat így kiélve.

  "Pont ahogy anno a deportálásukra egy kicsit ők is rászolgáltak."

  Jaja, azok a szemét csecsemők mindig olyan hangosan sírtak amikor arra masíroztak a csendőrök, nem beszélve a rohadék Goldberger Leóról, aki akkora textilgyárat alapított, hogy eltakarta a napot szegény sztojakovics bábminiszterelnök villája elől.

  " Ha mondjuk mi kitalálnánk, hogy megelőző csapásként gettóba zárjuk a cigányokat és időnként önvédelemből szétbombázzuk a vezetőiket, csak mert jogunkban áll megvédeni magunkat a rendszeres erőszakos bűncselekményeiktől, na akkor vajon bólogatnátok-e?"

  Segghülye vagy. Azt hittem már elégszer leírtam, de úgy látszik meg kell tanulnom, hogy a szélsőjobb értetlensége egy lyukas fazékkal egyenlő: nem bólogatok az izraeliek bombázásaira sem, mint már leírtam sokszor, mindenfajta, civilek elleni támadást elítélek - veletek ellentétben, hiszen ti például simán elnézitek egy izraeli civil felrobbantását. Én sem azt, sem egy palesztinét.
  Persze meglátszik, hogy közöd nincs a témához, hiszen olyan dolgokat állítasz párhuzamba, amelyek köszönőviszonyban sincsenek egymással.

  Istenről meg ne irkálj, amikor nők meg gyermekek deportálását "rászolgáltnak" tartod, vagy amikor különbséget teszel izraeli és palesztin civil veszteség között, és ez utóbbit pofátlanul más számlájára írod - ez esetben az enyémre.”
 • 159. Kapitalistapista 2012. november 19. 12:40
  „158!

  A kurucinfo művelői is hasonlóan beteg lelkek, csak a barikád túlsó oldaláról. Ilyenek sajnos mindenhol vannak. Úgy látom az agyadra mentek. Ezzel el is érték céljukat.

  Senki sem állíthatja, hogy kizárólag a zsidók okolhatók a vérontásért. De a felelősségből kivett arányuk döntő. Pont ahogy anno a deportálásukra egy kicsit ők is rászolgáltak.
  A nyilvánvaló kettős mércével van a bajom. Ha mondjuk mi kitalálnánk, hogy megelőző csapásként gettóba zárjuk a cigányokat és időnként önvédelemből szétbombázzuk a vezetőiket, csak mert jogunkban áll megvédeni magunkat a rendszeres erőszakos bűncselekményeiktől, na akkor vajon bólogatnátok-e?

  És légyszíves ne gyere nekem ezzel a "szeretjük a nemzeti érzelmű, igaz magyarokat" szöveggel, mert már rég ellőtted magad erről az amúgy is rozoga polkorrekt állványról.
  Isten áldjon!”
 • 158. Apátfalvi** 2012. november 19. 11:29
  „156.

  Ki vagy te, te kis csicskagyerek, hogy engem pakolásra utasítasz? Nekem kéne változnom...? Ki az, aki naponta uszít a kuruc.info hasábjain, zsidó csecsemőket falhoz vágására buzdító komenteket szítva ? (és ez a sz*rkupac legteteje még...)

  ellenérvek??? <moderálva>, ti nem hoztatok semmiféle érvet azon alapvető tény ellen, miszerint mindkét fél nyilvánvalóan bizonyos mértékig hibás és mindkét fél követett el bűnöket egymás ellen. mivel én ezt állítottam, nem mást, de ti ennek ellenére tovább szajkózzátok azt az egyoldalú képet, miszerint csak és kizárólag a zsidók a hibásak, senki más.

  a ti időtök járt le akkor, amikor szétlövettétek a fővárosunkat a ruszkikkal (persze szálosján apátok akkor már Ausztriában dolgozott lázasan beteg irományain) és elődeitek a jól megérdemelt helyre, a bitóra vagy a sittre kerültek. akkor járt le a ti időtök, nekünk, hazafiaknak viszont a rendszerváltás után jött el. szeretjük a szabadságot, szeretjük a nemzeti érzelmű, igaz magyarokat - de a szélsőjobbos szennyet nem tűrjük meg!

  az idiótáktól pedig nem félek, legalábbis addig nem, amíg hatalom nem kerül a kezükbe (lásd 1944. október 15.)”
 • 157. baaecb 2012. november 19. 10:39
  „Arról miért nem ír egyik magyar sajtóorgánum sem, hogy szombaton Szíriában 140 ember vesztette életét polgárháborúban!!!
  http://www.facebook.com/pages/Save-Lives-End-Middle-East-Hypocrisy/117923118364296?fref=ts

  Az magában több mint a lassan 1 hete tartó Hamasz által kezdett háborúban, ahol gyerekeket használnak élő pajzsként!! A fényképek, amit közzétesz a "független" sajtó és Gázában készültnek titulálják, kiderül, hogy Szíriai események képei!”
 • 156. Kapitalistapista 2012. november 19. 10:21
  „Apátfalvi és társai!

  Lejárt az időtök. Nincsenek már sarkigazságok (sosem voltak). Ma már nem menő másokat kinevetni csak azért, mert nem tudtok ellenérvet felhozni. Ez félelmet szül bennetek, aminek következménye a tapasztalt düh, idegesség, a gőg és a megvetés. Így nem lehet mit kezdeni veletek. Vagy változtok, vagy pakoltok. Isten áldjon benneteket!”
 • 155. emigrans 2012. november 19. 09:49
  „151.Pecsen, letezik egy Banki Donat nevu szakkozep iskola,honnan tudod hogy nem oda jart az illeto es ezert hasznalja ezt a nevet ???”
 • 154. Apátfalvi** 2012. november 19. 09:20
  „152.

  ezt nehogy leírd még egyszer!!!! hát nem tudod, te szegény, zsidók által félrevezetett pára, hogy mi, magyarok alkottuk meg Európa őskultúráját, mi voltunk a városépítő sumérok és a nomád szkíták egyszerre, mi vagyunk az alfa és omega!!!!!!?????

  különben sem illik megzavarni az össz"nemzeti" zsidózást holmi történelmi előzményekkel és a másik fél visszásságainak bemutatásával! hiszen már hitler apó taktikája is az volt, hogy a legjobb dolog valami ELLEN összekovácsolni a nemzetet. ha te és én valamit közösen utálunk (nem számít hogy nem ismerjük, majd megmondják nekünk), akkor már cimbik is lehetünk!”
 • 153. szandokán 2012. november 19. 09:08
  „Két agyatlan nép öljék csak egymást”
 • 152. Smerdis 2012. november 19. 08:22
  „150. Lacusch69 2012.11.19. 07:53

  pár név lemaradt. olyanok mint Saul, Dávid, meg Salamon. akiknek már akkor királyságuk volt ott, amikor mi magyarok még valahol az ural környékén gyűjtögettünk.”
 • 151. Apátfalvi** 2012. november 19. 08:06
  „150.

  zsidók mindig is éltek azon a területen, tudomásom szerint.

  148.

  na, megjött a nyilasállat is. hogy tudod feldolgozni, hogy névrokonod, Bánki Donát <moderálva> zsidó létére az egyik legnagyobb magyar mérnök volt, akinek nagyapja az 1848-as szabadságharcot is megjárta? nem bánt az, hogy róla iskolákat neveznek el, rólad meg (hála az égnek) valószínűleg semmit sem...? őt is deportálnád, ha még élne?”
 • 150. Lacusch69 2012. november 19. 07:53
  „Ó, te szegény, (nagyon) egyszerű kis Pátfalusi...

  Áruld már el, mi köze a jelenlegi zsidóságnak a 2000 évvel ezelőttihez a vallásukon kívül? Azóta ott élnek?

  Gondolom, ismered Izrael ÁLLAM megalakulásának történetét.

  Segítek egy kicsit, címszavakkal:
  -Stern
  -Irgun
  -Hagana
  -Menahem Begin
  -Hotel King David
  -Gróf Folke Bernadotte
  -Lord Moyne Walter Guinness
  -Der Jaszin

  Csapj már össze ezekből egy sztorit, kíváncsian várjuk...”
 • 149. Nostradamus 2012. november 19. 06:37
  „Tényleg itt lenne az ideje a világvégének. Minek ide ember? Ezért? Ölni egymást? Bombázni? Erre születtünk?”
 • 148. bánki 2012. november 19. 05:59
  „Nagyon egyszerű ! v

  Obama nyert !
  Kinyílt a zsidók csipája!

  A lényeg, hogy amikor csapatostul menekülnek Európába a zsidók egyetlen egyet se fogadjunk be !”
 • 147. Lámpion 2012. november 19. 02:14
  „Nézem a képeket. Katyusa-szerű alkotmány rakétát lő ki.
  Képaláírás: Izrael hadműveletet indított a Gázai övezet ellen.
  Megkeveredtem.
  Eddig úgy tudtam, hogy a kedves palesztinkák lőtték ki az 500 iráni rakétát Izraelre,
  azok a gaz cionisták meg válaszul bombázgatnak, de a kép és az aláírása mást sugall...
  Most akkor mi van?
  Ki mivel lövöldözik a másikra?
  Mi kinek a pártján vagyunk?
  A palesztin elvtársak a barátaink?
  Vagy a védekező Izraelt támogatjuk? Ők most szerintünk cionisták, vagy áldozatok?
  És miért van ez?
  És mikor lesz ennek vége...?
  Egyáltalán vége lesz?
  Vagy világháború lesz belőle?
  Akkor mi lesz velünk...?”
 • 146. Apátfalvi** 2012. november 19. 00:05
  „143.

  Te olyan hülye vagy, hogy nincs kedvem koptatni a billentyűzetemet órákig miattad. Csak pár reakció:

  "Miert fontosabb ez nekunk MAGYAROKNAK mint barmelyik mas nepirtas."

  A kérdések végére kérdőjelet szoktak írni, de látom te is akkora magyar vagy, mint a kuruc.info-sok többsége. Amúgy meg azért fontosabb, mert magyar állampolgárokkal történt, magyar részvétellel. Vagy szerinted azok, akiket pl. a nagyszüleik vallása alapján minősítettek vissza zsidóvá, ők mik voltak? Kínaiak? Szerb Antal, akinek keresztapja Prohászka Ottokár (!) volt, minek számított? Buddhista indiainak? Szerinted mely ország szenvedett óriási károkat a legyilkolt orvosok, mérnökök, üzletemberek szaktudásának kiesése végett? Szerinted hol voltak olyan vidékek a munkaszolgálatra való behívások illetve a deportálások után, ahol nem maradt egy szem gyerekorvos sem? Indiában? Nem folytatom a sort, számodra ez érthetetlen, de azért megpróbálkoztam a lehetetlennel...

  "Vagy csupan a "valasztott nep" elleni attrocitasokrol kell megemlekezni ? "

  Nem, nem csak arról, de hála a jó égnek magyarok nem vettek részt az indiánok irtásában vagy éppen a ruandai konfliktusban, míg a holokauszthoz ezer szállal kötődünk - ki úgy, hogy gumibottal ütötte a zsidókat a téglagyárakban, a deportálás előtt (magadfajták), ki úgy, hogy gyermekkori barátját és családját vitték el a szeme láttára.

  "Ezeket a rendszereket mostanaban "diktaturaknak",demokracia elleneseknek,terroristaknak szokas nevezni ,mint ahogy a hazajukert harcolo palesztinok is egytol egyig terroristak ugye... "

  Akkor költözz az általad említett országok egyikébe. :D Jaa, vagy valamely nyugati jóléti állam vendégszeretetét élvezed, ahol nem kell attól félned, hogy mondjuk összevernek a rendőrségen? Hiteltelen vagy kiskomám, és ez vicces számomra. :D
  Amúgy meg értő olvasásból (is) megbuktál, hiszen nem egyszer leírtam már itt, hogy a palesztinokat nem lehet kollektíven terroristaként kezelni, mint ahogyan ti azt teszitek a zsidókkal. Az, hogy ez az üzenet "nem ment át", értelmi szinted silányságát tükrözi.

  144.
  "Az ószövetség különböző népektől összelopott mese " (116-os hozzászólás) A szóhasználat nem ugyanaz, de a jelentéstartalom nem áll távol...

  A hazugsággyűjtemény szót nem írjuk külön egyébként, csak gondolom azért húzta alá pirossal nálad, mert rövid ü-betűvel írtad. :DDDD

  Te azt állítottad, hogy az Ószövetség egy összelopkodott valami. Na most ezt bizonyára megcáfolná minden vallástörténész, de te állítottál ilyen sületlenséget, ezért te add meg azt, hogy ki és hol írt le ilyet valamely publikációjában, illetve mikor.

  " Ezen a nyáron történt, hogy a cionisták ledózeroltak egy falut és a civil zsidó telepesek az izraeli katonaság szeme láttára elkezdett lőni a palesztínokra akiket kitereltek a házaikból. Te komolyan egyetértesz ezzel, mert komolyan mondom aki szerint ez nem bűn kár, hogy él és foglalja a helyet mások elől."

  Hol írtam én ilyet, te nagyon süket??? Hányszor írjam le, hogy a magadfajták is felfogják, hogy mindenfajta háborús bűnt elítélek. Elítélem azt, ha egy palesztin gyermeket lő szitává egy izraeli katona és elítélem azt is, amikor egy öngyilkos merénylő robbantja fel magát egy zsidó csecsemőtől mondjuk 3 méterre - ez utóbbit veletek ellentétben!

  Szóval te is gyakorold még az értő olvasást, oké?

  "mert komolyan mondom aki szerint ez nem bűn kár, hogy él és foglalja a helyet mások elől."

  Képzeld, vannak olyanok is, akik szerint nem bűn zsidó nőket és gyermekeket deportálni, éheztetni, kifosztani, meggyilkolni. Adsz valami jó stukkert, hogy én is kiéljem magam?”
 • 145. Smerdis 2012. november 18. 23:14
  „142. Büfékocsi 2012.11.18. 21:16

  orvos látott már?”
 • 144. SisaPista 2012. november 18. 21:36
  „Apátfalvi ! A hazugsággyüjtemény szót te használtad (amit egyébként külön írunk) valamint teológusokat és vallástörténészeket akik valójában engem igazolnak :) Elég sokat tanultam és elég jól, hogy tudjam miről beszélek. Te az a fajta ember vagy aki azt hiszi okosabb a másiknál mindig magas lóról beszél szerintem nem sokan szerethetnek, de ez csak egy tipp. Fölösleges veled vitatkozni nem tudjuk meggyőzni egymást mert ellentétes oldalon állunk. Amúgy kik az általad említett vallástörténészek még egy nevet sem írtál :D De ne a wikipédiából másold ki őket okoska :) Ezen a nyáron történt, hogy a cionisták ledózeroltak egy falut és a civil zsidó telepesek az izraeli katonaság szeme láttára elkezdett lőni a palesztínokra akiket kitereltek a házaikból. Te komolyan egyetértesz ezzel, mert komolyan mondom aki szerint ez nem bűn kár, hogy él és foglalja a helyet mások elől. Egyetlen napra hatalmat kapnék és megtehetném a cinozmust és a cionistákat az összes mocsokkal együtt örökre eltörölném a föld színéről.”
 • 143. emigrans 2012. november 18. 21:22
  „Aoatfalvi ideges lett ! Most mar nyugodtan fogok aludni ! :)
  Kulonben engem az is zavar,hogy ti allandoan az antiszemitizmusrol rettegtek,holott szinte naponta vannak megemlekezesek.Mintha nem is tortentek volna nepirtasok mas nemzeteknel...
  Csak parat emlitenek: magyarok delvideken,szerbek delvideken,ukranok,szudeta nemetek,japanok,maorik,amerikai oslakosok,PALESZTINOK es lehetne sorolni tovabb.Roluk miert nem szokas naponta felszolalni,megemlekezni,szobrokat allitani,tobbszorosen karpotolni ???
  Kerdezem en, miert ?Miert annyira "felkapott" tema a holokoszt? Miert fontosabb ez nekunk MAGYAROKNAK mint barmelyik mas nepirtas.(Legjobb pelda erre a delvideken meggyilkolt 40.000 artatlan magyar akikrol nem szokas megemlekezni)
  Vagy csupan a "valasztott nep" elleni attrocitasokrol kell megemlekezni ? En megadom a valaszt,ha mar a tiszta lapnal tartunk: Mindez azert van,mert Magyarorszagon (es a nyugati allamok tobbsegeben) jelentos a cionista befolyas (es agymosas) van.A media a bankrendszer,politika,gazdasag,kultura mind-mind az o erdekeiket szolgalja.(ajanlok figyelmedbe egy konyvet : a "Cion bölcseinek jegyzőkönyvei" ami szaz evvel ezelott irodott,es ha veszed a faradtsagot es vegig olvasod akkor rajossz,hogy sok minden valora valt a cionista vilaguralmi torekvesekbol)
  Akad meg azert par bator orszag es vezeto akik szembe mernek szallni es nem csontig benyalni (pl:Iran,Venezuela,Bolivia)
  Ezeket a rendszereket mostanaban "diktaturaknak",demokracia elleneseknek,terroristaknak szokas nevezni ,mint ahogy a hazajukert harcolo palesztinok is egytol egyig terroristak ugye...
  Utolso szo jogan NEM a zsidokkal van bajom,hanem a cionistakkal es NEM en vagyok az aki kettos mercevel mer hanem ok,illetve TE es TI . Erre szamtalan peldat felsoroltam.
  Szep estet !”
 • 142. Büfékocsi 2012. november 18. 21:16
  „A derék zsidó hadsereg katonái bátran legyilkolnak palesztin gyerekeket is, mondván nekik szabad, hiszen állandóan rettegésben kell élniük, és ha felnőnének úgyis terroristák lennének belőlük. Egyébként érdekes számomra ez az egész cirkusz amit ők ott - mármint a zsidók - csinálnak. A világ közvéleményének semmihez semmi köze, ami Palesztinában történik. A zsidók a saját földjükön azt csinálnak amit csak akarnak. Ha a polgári lakosságot terrorizálják - persze csak a palesztinokat, ki mást? - az belügy. Alapvető emberi jogaiktól már régen megfosztották a palesztinokat, semmi gond, belügy stb.... Ez így akkor rendjén is volna. Ők senkinek és semminek nem tartoznak elszámolással, eddig úgyis üldözték őket stb. stb... Csakhogy, van ez az áldott békés zsidó nép, akik állítólag nagyon emberszeretőek amúgy....a biztonság kedvéért állig fel vannak fegyverkezve, van atomfegyverük is, amihez szintén senkinek semmi köze. Mögötte áll az USA (Jewnaited States of America) pénzel, fegyverrel, katonával, jóformán a világ létező összes hatalmával. És egy 1948-ban a nagyhatalmak által önkényesen kisajátított zsebkendőnyi területen őrjöngenek a zsidók, miközben nemhogy eredményeket nem tudnak felmutatni, a palesztinok egyszerűen leszaporodják őket, és kész. Most a világ állítólag legerősebb hadserege tapossa a porba a nyomorult palesztinok tömegeit, és teszik őket földönfutóvá. Mindezt egy pár száz hektáros terület elfoglalása érdekében, na meg az állítólagos hamaszos rakéták miatt. És mindezek ellenére a zsidók képtelenek a hibáikból tanulni, nemhogy nyerésre nem állnak, hanem sorozatos bukó szériának néznek elébe. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy az Izraelben élő zsidók többsége otthagyná örökre mondvacsinált hazájukat és visszamenne a világ azon pontjára ahonnan az ősei jöttek, akkor pedig valami borzalmas tragikomédia körvonalai látszódnak kirajzolódni a bombafelhős félhomályban.”
 • 141. Apátfalvi** 2012. november 18. 21:00
  „138.

  " Az ószövetségről meg annyit nyilván neked is tudnod kellene hisz ez az igazság, hogy nagy része a sumér és az egyiptomi hitből és teremtésmítoszokból "tákolták" össze."

  Azok az általam említett vallástörténészek megint rekeszizomgörcsöket kapnának... Pista, lehet hogy számodra ez új dolog, de képzeld el, a világ vallásai hatással voltak/vannak egymásra. Bizonyos dolgokat átemelnek innen-onnan, ezt összetákolásnak hívni igen nagy tájékozatlanság (amúgy te hazugságot emlegettél még korábban). Ajánlom hogy olvasgass a témában, mert olyan dolgokat írsz le, amelyet mindenki tud, de olyan következtetéseket vonsz le belőle, amelyek nevetségesek.

  "Az meg a legundorítóbb megfogalmazásod, hogy bármilyen szintű fejlettség magasabbra emel egy népet a másiknál. "

  :D

  Én nem azt írtam, hogy a palesztinok fejletlenebbek, így a zsidóknak joguk van a leigázásukra, hanem azt a baromságot cáfoltam meg, hogy 1947 előtt volt egy Palesztina nevű, önálló, szuverén ország, amelyet a gonosz zsidók csak úgy leigáztak, amit te a "neked van egy házad..." analógiával szemléltettél - egyoldalúan és hibásan. Nem volt szervezett palesztin állam, és az általad körülrajongott Hamasz ha tehetné, nemhogy gettókba zárná a zsidókat, hanem kiűzné, kiirtaná őket. Tehát akiket te védsz, ugyanolyan módszerekkel dolgoznának (dolgoznak), mint az izraeliek. Ja, vagy palesztin szélsőségesnek szabad...?

  Amúgy meg legjobb tudomásom szerint, mint már írtam sokszor, a Hamasz nem fogad el semmiféle izraeli feltételt, holott az a gázai övezetet teljes mértékbe a palesztinok rendelkezésére bocsátotta, már igen régóta. Nyilván vannak kiváló könyvek, tanulmányok e témában, ezek ismerete nélkül nem érdemes szidalmazni egyik felet sem.”
160 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megbékélést célzó konferenciát tartottak Iránban, Izrael-ellenes felhangokkal

A szíriai kormány és az ellenzék megbékélésének, illetve a fegyveres viszály lezárásának szentelt… Tovább olvasom