Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Egyszerűsítik a strasbourgi emberi jogi bíróság eljárásrendjét

Csütörtöktől egyszerűsödik az Emberi Jogok Európai Bíróságának eljárásrendje, hogy felgyorsítsák a felhalmozódott ügyek intézését - közölte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET).
A bíróság az ET egyik legfontosabb intézménye az európai polgárok szemszögéből nézve. A 47 tagállam bármely polgára fordulhat hozzá panaszával, ha az emberi jogok európai egyezségokmányába ütköző sérelem érte, és hazájában már kimerített minden jogorvoslati lehetőséget, anélkül, hogy számára elfogadhatóan zárult volna le az ügy.

Egyes tagországokból - főként Oroszországból, Törökországból és Romániából - rengeteg panasz érkezik, és az elintézetlen aktahegyek egyre csak nőnek. A beadott panaszok nagy részét érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani, mert a fenti kritériumokat nem teljesítik, de már az előzetes szűrés is hatalmas apparátust igényel.

A strasbourgi bíróság munkájának "áramvonalasítása" érdekében már évekkel ezelőtt kidolgozták az úgynevezett 14-es számú kiegészítő jegyzőkönyvet, de az még nem léphetett hatályba, mert egyedüli tagállamként Oroszország nem ratifikálta. Azt, hogy ebben az esetben az összes tagállam megerősítésére van szükség, az ET maga mondta ki előzetesen.

Az ET-tagállamok külügyminiszterei ezért idén májusban Madridban kidolgozták a 14/B számú jegyzőkönyvet, amelyhez nem csatolták az összes ország ratifikációjának követelményét, és ez a jegyzőkönyv október elsejével hatályba léphet. A 14/B számú jegyzőkönyv részben tartalmazza a még "várólistán levő" 14-es jegyzőkönyv előírásait.

Ennek alapján immár egyetlen bíró is visszautasíthatja - az eddigi hármas bírói tanács helyett - az érdemi tárgyalásra nyilvánvalóan alkalmatlan beadványokat. Azokban az ismétlődő jellegűnek mondott ügyekben, amelyek elbírálásakor - hasonló esetekben hozott ítéleteket alapul véve - már jól kialakult bírói gyakorlatot lehet alkalmazni, az eddigi hét tagú bírói tanács helyett három tagú tanács is elég lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már több brit reklám az interneten, mint a tévében

Nagy-Britannia az első nagy ipari gazdaság, ahol az internetes reklámra fordított kiadások már… Tovább olvasom