Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Ejtették a Strauss-Kahn elleni vádakat

Az ügyész kérésére ejtette az illetékes bíró kedden a Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatója ellen szexuális erőszak miatt emelt vádpontokat.

Strauss-Kahnt azzal vádolták, hogy orális szexre kényszerített és meg akart erőszakolni egy szobalányt május 14-én a New York-i Sofitel szállodában. Cyrus Vance manhattani körzeti ügyész hétfőn továbbította Michael Obus bírónak javaslatát, amelyben mind a hét vádpont ejtését és az eljárás megszüntetését kezdeményezte, miután komoly kétségei merültek fel a panaszos, a guineai illetőségű Nafissatou Diallo szavahihetőségét illetően.

Obus, New York szövetségi állam legfelsőbb bíróságának bírája kedden helyt adott a vádak ejtésére vonatkozó ügyészi kérésnek. A bíró előzőleg elutasította a panaszos védőügyvédének azon kérését, hogy nevezzen ki külön ügyészt az eljárás lefolytatására. A szobalány ügyvédje ez ellen fellebbezett. Obus közölte, hogy a fellebbviteli tanács még kedden dönt az ügyben.

A vádak ejtését követően Strauss-Kahn - aki feleségével együtt jelent meg a tárgyalóteremben - szabadon távozhatott a bíróságról, de a fellebbezés elbírálásáig nem térhet vissza Franciaországba.

Strauss-Kahn a bíróságról távozva nem nyilatkozott a nagy számban összegyűlt újságíróknak, de közleményt adott ki, amelyben a bírót és az ügyészt méltatta. Egyúttal köszönetet mondott a támogatásért a családjának, valamint azoknak, akik hittek az ártatlanságában. Közölte, hogy nincs további mondanivalója az ügyben, s várja, hogy feleségével visszatérhessen Franciaországba, és ismét "normálisabb életet" éljen.

Dominique Strauss-Kahnt május 14-én vették őrizetbe a szobalány vádjai alapján. A botrány nyomán, amely politikai földrengést okozott Franciaországban, ahol a politikust lehetséges elnökjelöltként tartották számon, DSK lemondott az IMF éléről. Az ügyészség szerint azonban a vád az elmúlt hetekben megingott a Diallo szavahihetőségével kapcsolatban felmerült kételyek miatt. Jóllehet a szobalány váltig állította, hogy a volt IMF-vezér meg akarta erőszakolni, fény derült arra, hogy Diallo hazudott a múltját és azt illetően, mi történt közvetlenül az állítólagos nemi erőszak után. Mivel orvosi vizsgálat nem tudta igazolni, hogy a fiatalasszony nem egyezett bele az aktusba, az ügy elbírálása a panaszos szavahihetőségétől függött. Diallo egyre változó tanúvallomásai és a múltjával kapcsolatos hazugságok miatt az ügyészek végül úgy értékelték, hogy a vádak nem bizonyíthatók "az ésszerű kételyen túlmenően".

Olvasóink írták

 • 7. vidékipolgár 2011. augusztus 24. 07:07
  „Bevált szokás tőlük: Először letagadják aztán meg bocsánatot kérnek!”
 • 6. zoltanszabo 2011. augusztus 23. 22:17
  „A pénz beszél, szegény néger nőnek esélye sincs egy pénzes-fehér emberrel szemben.
  De majd hátha az újságírónő aki szintén feljelentette --hátha neki sikerül..
  Igazság ott az USA .ban sincs, akár csak itthon M.on.”
 • 5. messzegedi 2011. augusztus 23. 21:44
  „A legjobb védekezés a támadás. Már az első nap megmondták, hogy szerencsétlen szobalány szavahihetőségét próbálják meg kikezdeni, hiszen az az egyetlen módja a dolog eltussolásának. Ennyit az amerikai igazságszolgáltatásról ... szánalmasak. MÉGHOGY AMERIKÁBAN NINCS KORRUPCIÓ!”
 • 4. papsajt 2011. augusztus 23. 21:00
  „Akkor miért is hazudott az első napokban, hogy nem is volt a hotelben?
  Ebédelt a lányával.
  Ennyit Dominik szavahihetőségéről is.”
 • 3. karaly 2011. augusztus 23. 20:21
  „Ilyen mocskos a világ.”
 • 2. bánki 2011. augusztus 23. 19:33
  „Az ötösöm lett volna ilyen biztos !”
 • 1. naomi 2011. augusztus 23. 19:25
  „Hát ezt borítékolni lehetett. Pénz beszél... (no meg mást is csinál - büntetlenül!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz ütött ki egy dél-kínai kerámiaüzemben, sok halott

Tizenöt ember életét vesztette kedden egy dél-kínai városban, miután tűz ütött ki a helyi… Tovább olvasom