Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Ekkora hadihajójuk még nem volt a briteknek - videó

A 280 méter hosszú repülőgép-hordozó a Queen Elizabeth nevet kapta. A hajó 2020-ban áll hadrendbe.
Minden idők legnagyobb brit hadihajóját avatta fel pénteken a brit uralkodó.

II. Erzsébet királynő hivatalosan is az Erzsébet királynő - Queen Elizabeth - nevet adta a kelet-skóciai Rosyth hajógyárában épülő repülőgép-hordozónak, amely azonban a tervek szerint csak 2020-ban áll hadrendbe.

A hajó vízkiszorítása 65 ezer tonna, hossza 280 méter, szélessége 70 méter, legénysége - a haditengerészeti és a repülőszemélyzettel együtt - 1600 főből áll majd.

Ez a legnagyobb hadihajó, amelyet Nagy-Britanniában a brit királyi haditengerészet számára valaha is építettek.


A skóciai hajógyárban már készül a Queen Elizabeth testvérhajója, a Prince of Wales, és e két hadihajóval éled majd újjá a brit haditengerészet évekkel ezelőtt takarékossági okokból megszüntetett repülőgép-hordozó kapacitása.

A Queen Elizabeth és a Prince of Wales együttes beruházási költsége 6,2 milliárd font (2400 milliárd forint), csaknem a kétszerese az eredeti előirányzatnak.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció a pénzügyi válság idején hatalmasra duzzadt költségvetési deficit leszorítása végett reálértéken 8 százalékkal tervezi csökkenteni 2015-ig Nagy-Britannia védelmi költségvetését. Ennek már áldozatául esett a királyi haditengerészet egykori zászlóshajója, az Ark Royal repülőgép-hordozó, több más hadihajóval együtt. Emellett kivonták a szolgálatból a hordozókról a helyből felszállni képes Harrier harci gépeket is.

Az Ark Royal leszerelése óta Nagy-Britanniának nincs repülőgép-hordozó kapacitása, csak egy helikopter-hordozó áll jelenleg hadrendben.

A brit védelmi kapacitás szűkítését az elmúlt években nyíltan bírálta a brit hadvezetés több tagja, és azt is számos szakértő megkérdőjelezte, hogy repülőgép-hordozó kapacitás nélkül a brit fegyveres erők képesek lennének-e például ismét visszavívni a Falkland-szigeteket újabb argentin invázió esetén.

A brit védelmi minisztérium által közreadott képen II. Erzsébet brit uralkodó (k) és férje, Fülöp edinburgh-i herceg (b, háttérben) érkezik minden idők legnagyobb brit hadihajójának, a Erzsébet király
A brit védelmi minisztérium által közreadott képen II. Erzsébet brit uralkodó (k) és férje, Fülöp edinburgh-i herceg (b, háttérben) érkezik minden idők legnagyobb brit hadihajójának, az Erzsébet királynőnek (Queen Elizabeth) az avatóünnepségére a kelet-skóciai Rosyth hajógyárában július 4-én.
Fotó: MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium

Az Atlanti-óceán déli vizein, Nagy-Britanniától 13 ezer kilométerre fekvő szigetcsoportot Argentína 1982-ben lerohanta, és a brit fegyveres erők 77 napos háborúban hódították vissza. A brit hadműveletekben kulcsszerepet játszottak a hordozókról felszálló Harrier harci gépek.

A pénteki királynői névadónak különös jelentőséget adott a helyszín, Skócia ugyanis - ahol a brit királyi haditengerészet több támaszpontot és hadiipari üzemet működtet - szeptemberben népszavazást tart függetlenné válásáról.

Az önálló brit nukleáris csapásmérő erőt hordozó Trident tengeralattjáró-flotta támaszpontja is Skóciában van. A skót kormány mindazonáltal már korábban bejelentette, hogy ha Skócia függetlenné válik, területén és felségvizein nem telepíthetők nukleáris fegyverek.

Az udvar azonban a pénteki hajóavató ceremónián jelképes baráti gesztust tett: a királynő gombnyomására a hajótestnek csapódó palackban ezúttal a hagyományoktól eltérően nem pezsgő, hanem skót whisky volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyuka késelte halálra a tanítónőt

A nő megpróbált elmenekülni a helyszínről, de a rendőrök elfogták és őrizetbe vették. A késelés oka… Tovább olvasom