Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Eladják a szlovák vasúti árufuvarozó céget

Szlovákiában eladják az állami vasúti árufuvarozási társaság többségi részesedését, a ZSSK Cargo Slovakia 66 százalékára stratégiai befektetőt keresnek - jelentette be Ján Figel közlekedési miniszter Pozsonyban, sajtótájékoztatón pénteken.
A tárcavezető elmondta: az állam csupán 34 százalékot kíván megtartani, a kisebbségi részesedés megfelelő volna a vállalat ellenőrzéséhez.

A tervezett privatizáció többek érdeklődését felkeltette "a szomszédos országokban" - tette hozzá Ján Figel, konkrét cégek megnevezése nélkül.

Az új többségi tulajdonostól modernizációt, a szükséges fejlesztések elvégzését várja a pozsonyi vezetés. Az állami cég a válság miatt az utóbbi időben veszteséges volt, de Szlovákia földrajzi adottságai, régiós központi helyzete kiváló lehetőségeket biztosít számára.

A ZSSK Cargo Slovakia iránt érdeklődő befektetőkről a miniszter nem árult el részleteket. Az azonban ismert, hogy a Rail Cargo Austria, az osztrák nemzeti vasúttársaság árufuvarozási cége - amely a magyar MÁV Cargo tulajdonosa is - egyszer már pályázott a szlovák vállalatra. A 2006-os privatizációs pályázaton az osztrák induló az első helyen végzett, az eljárást azonban a Robert Fico vezette baloldali ellenzék - a későbbi kormány - nyomására leállították. Pedig ezzel Szlovákia lett volna az első kelet-európai ország, ahol magánosítják az állami vasúti teherszállító vállalatot.

A pénteken ismertetett tervek szerint a szlovák kormány egy sor további intézkedésre is készül a vasútnál. Egyebek mellett létszámcsökkentés, szárnyvonal-bezárás és jegyáremelés következhet. Három éven belül ötezer munkahely szűnhet meg, és 124 kilométernyi vasútvonalon állhat le végleg a közlekedés.

A három szlovák állami vasúti társaság - a személyszállítással, a teherfuvarozással és a karbantartással foglalkozó cég - jelenleg összesen 32 ezer embernek ad munkát.

Olvasóink írták

 • 2. bánki 2011. március 05. 22:07
  „Tudunk ajánlani egy Budapest Fillér utca 88 Geuronet Bt-t! Pici pénzért, kb. 2 milliárd forintért már le is sefteleik !

  ,,A MÁV Cargo megvásárlásához nyújtott szolgáltatásokért 7,1 millió eurót kapott az ismeretlen magyar Geuronet Bt. Az eladó MÁV tagadja, hogy kapcsolatban állt volna a céggel, de akkor már csak az a kérdés, hogy kiknél lobbizott ilyen értékesen a Geuronet, mi ért meg az ismeretlen cég tevékenységében az osztrákoknak 1,9 milliárd forintot. Egyáltalában: miért velük szerződtek ilyen, a bt. számára előnyös feltételekkel. "

  Csak megjegyzem, hogy amikor a Csongrád megyei távközlést ,,privatizálták" a franciák partnere is egy Budapesti Fillér utcai Kft volt.

  Rózsadomb alja ! Már ha valaki nem ismerné !”
 • 1. Zsoltee0716 2011. március 05. 11:12
  „Na majd az ÖBB, a mienket is ők vették meg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Mihail Szimonov

Meghalt Mihail Szimonov, a Szuhoj orosz repülőgépgyár főkonstruktőre; 82 éves korában hosszú… Tovább olvasom