Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Eladnák a Vatikánt

Új ötlettel ált elő az éhezés felszámolására Sarah Silverman amerikai komikus, aki eladná a Vatikánt, és a befolyó pénzből etetné a világot. Bár Silverman szerint ezzel a pápa a történelem legnagyobb hősévé válna, az amerikai katolikus körök mégsem voltak elragadtatva a javaslattól.
Silverman az ENSZ pénteki élelmezési világnapjához időzítette a YouTube internetes videomegosztó portálon köröző üzenetét. A komikus szerint ideje, hogy a "pápa kiköltözzön házából, ami egy város, és a szegények etetésére fordítsa a javakat". "Ön lesz a történelem legnagyobb hőse. Adják el a Vatikánt! Etessék a világot!" - üzente a pápának a provokatív hangvételű jeleneteiről ismert Silverman.

A városállam azonban nem tervezi, hogy eleget tegyen a kérésnek. A Vatikán szóvivője csütörtökön elhárította, hogy kommentálja az amerikai híresség felvetését. Az amerikai katolikus liga viszont "obszcénnek és ocsmány pocskondiázásnak" nevezte a komikus által mondottakat.

A szervezet hangoztatta, hogy ilyen támadást soha nem hajtottak volna végre Jeruzsálem főrabbija vagy Izrael állam ellen. "A katolikus egyház több kórházat üzemeltet és több szegényt etet a világon, mint bármelyik másik nem állami intézmény" - emelte a liga.

James Martin, az amerikai Jesuit magazin kulturális szerkesztője szerint ugyanakkor van abban valami, amit Silverman mondott. Interneten közölt cikkében Martin megjegyezte: Jézus maga is azt mondta követőinek, hogy adják el amilyük van, és adakozzanak a szegényeknek. "Persze XVI. Benedek pápa nem adhatná el a vatikáni kincseket, mint ahogy az érsek sem adhatja el székesegyházát. De azért Silverman kisasszony mégis csak mond valamit. Eladni a Vatikánt? Nos, talán nem mindent, de egy szobrot vagy kettőt?" - vetette fel a szerkesztő.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) frissen közzétett jelentéséből kiderül: a globális élelmezést 70 százalékkal kellene növelni ahhoz, hogy a 2050-re jósolt 9,1 milliárdos lakosság megfelelően táplálkozzon. Ennek eléréséhez a szegény országoknak a mostani 7,9 milliárd helyett évente 44 milliárd dollárnyi mezőgazdasági segélyre lenne szükségük.

Vagyis az éhezés felszámolásához az sem lenne elég, ha a pápa eladná a Vatikánt. Az egyházi állam 2004-ben közölt vagyonbecslést, ezek szerint a vatikáni birtokban lévő ingatlanok akkori értéke 700 millió euró volt. Ez azonban nem tartalmazta a Szent Péter bazilikát és a Sixtusi kápolnát, amelyeket a Vatikán felbecsülhetetlennek minősített, és névleges értékét 1 euróban jelölte meg.

Olvasóink írták

 • 8. Hmmm... 2009. október 16. 09:16
  „Na... ez lenne az igazan peldamutato cselekedet!!! Nem kerul erre sor, mig letezik a katolikus egyhaz, holott a keresztenyseg lenyege valoban az onzetlen segites, mint ahogy Jezus is tette.”
 • 7. amata 2009. október 16. 08:52
  „Egy kis botrányos megnyilatkozás mindig kell, különben miből élne a média.
  Ezt is elfelejti az olvasó egészen rövid időn belül. Aztán jöhet a következő "szenzáció".”
 • 6. nagypappa 2009. október 16. 03:29
  „Komolyan...
  Az azért mégis csak szőrnyű, hogy a világ nagy részén éhínség van, nálunk meg a kukoricát már fűtésre használják.”
 • 5. nagypappa 2009. október 16. 03:27
  „A Coca Cola ügynök elmegy a Pápához...
  -Szent Atyám, ha a Miatyánkban a Minden napi kenyerünk helyett a minden napi Coca Colánkat hirdetnék, adnánk egy millió dollárt.
  -Sajnos, nem lehet.
  - Ha adnánk két milliót?
  -Akkor sem.
  - Ha adnánk öt milliót?
  -Akkor sem.
  - Ha adnánk tíz milliót?
  -Akkor sem.
  - Ha adnánk ötven milliót?
  -Akkor sem.
  - Ha adnánk száz milliót?
  -Akkor sem.

  Jön kifelé az ügynök, elkezd morfondírozni:
  -Vajon mennyit adhatott a pék?”
 • 4. gipszk 2009. október 15. 22:50
  „"amilyük"
  ez valami török szó ?”
 • 3. comet 2009. október 15. 21:33
  „"A szervezet hangoztatta, hogy ilyen támadást soha nem hajtottak volna végre Jeruzsálem főrabbija vagy Izrael állam ellen. "A katolikus egyház több kórházat üzemeltet és több szegényt etet a világon, mint bármelyik másik nem állami intézmény" - emelte a liga."
  - valószínű, hogy cionista provokációról van szó, ezért nem kellett volna rá reagálni, a Vatikánnak nem kell lemenni a mocskolódó szintjére.
  A jelenlegi válsághoz inkább a Wall Streetnek van köze mint a Vatikánnak, és ezt a komikus is jól tudja...”
 • 2. Rosmary53 2009. október 15. 21:19
  „Hogy a pápa nem maradjon fedél nélkül, meghívom magunkhoz. Főznék rá, eldiskurálnánk a világ dolgairól. Jézus már régen náluk lakik, a pápa is meglenne.”
 • 1. Mignon 2009. október 15. 21:17
  „Eleg egy nagy marha lehet ez a Sarah.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izraeli és palesztin vezetőkkel tárgyalt a spanyol kormányfő

Spanyolország fokozza erőfeszítéseit a közel-keleti béke és a palesztin állam megteremtéséért,… Tovább olvasom