Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Eladó a rimaszombati Lenin-szobor, de nincs rá vevő

Nem tolonganak az érdeklődők Vlagyimir Iljics Lenin szobrának makettjéért és a már elkészült fejszoborért, pedig Rimaszombat vezetése már évek óta kínálja eladásra az alkotást - írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.
Az újság szerint a négy méternél is magasabb szobrot még1988-ban az akkor Lenin térnek nevezett, azóta Stefan Marko Daxner térre átkeresztelt helyszínen tervezték felavatni. Eredetileg mintegy 5 méter magas talapzaton egy 4,3 méter magas szobrot terveztek a térre, ma ezen a helyen szökőkút van és a szlovák nemzetébresztők szobrai állnak.

Az akkori Városi Nemzeti Bizottság a Szlovák Művészeti Alapnál rendelte meg az alkotást, amelynek elkészítésével Tibor Bártfait bízták meg, a tér rendezését pedig Ladislav Bajsetzerre bízták. Az 1989-es rendszerváltozáskor megfeledkeztek a korábbi városvezetés szoborrendeléséről, a téma csak1991-ben került ismét napirendre, amikor a városvezetés vissza akart lépni a rendeléstől. Addigra a tér is átalakult, át is nevezték, viszont már elkészült a szobor gipszmakettje és a teljes méretű plasztika fejének mintája. Az elvégzett munkáért a művészeti alap a teljes ár felét, 850 ezer koronát kért, majd ennek a javaslatnak az elutasítása után az alkotó már megelégedett volna 290 ezer koronával is.

Miután ezt az összeget sem kapta meg a várostól, az ügy bíróságra került. 1993-tól egészen 2001-ig húzódott a pereskedés, amikor végül a Besztercebányai Kerületi Bíróság helybenhagyta a Rimaszombati Járásbíróság korábban meghozott ítéletét, mely szerint a város köteles megfizetni az alkotónak a kért 290 ezer koronát és a perköltségeket. Lenin szobra így a rendszerváltozás után 12 évvel még mindig jelentős kiadást jelentett Rimaszombatnak. Összesen ugyanis 312 ezer koronát fizettek ki érte.

A modellt és a fejmintát jelenleg a városi levéltárban, a történelmi városházának abban a helyiségében őrzik, ahol korábban a fogda volt. A város eladásra kínálja az alkotásokat, a két darabért 4979 eurót kérnek - írja a lap.

Katarína Eliásová, a városi vagyonkezelő osztály vezetője az Új Szónak elmondta: néhányan érdeklődtek már a szobrok iránt, de eddig még nem sikerült túladni rajtuk.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2011. február 25. 21:04
    „Hozzák át Ózdra, pár kilométer az egész. Garantált, hogy nem kell hirdetni, mielőtt leteszik már lesz gazdája.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezrek tüntetnek Tuniszban a kormány ellen

Több tízezren tüntettek pénteken Tuniszban az ideiglenes kormány távozását követelve. Tovább olvasom