Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Elárverezték az 1936-os berlini olimpia fáklyáját

Ötszázezer koronáért (több mint 5,6 millió forint) talált gazdára pénteken egy csehországi bírósági árverésen az 1936-os berlini olimpia fáklyája.
A fáklyát korábban egy bírósági behajtó foglalta le egy férfitól, aki nem fizetett gyermektartást és társadalombiztosítást. A Karlovy Varyban tartott aukción a fáklya kikiáltási ára ötezer korona (56 ezer forint) volt. Az adós a nagynénjétől örökölte meg a különleges tárgyat, a hölgy ugyanis az egykori csehszlovák olimpiai válogatott orvosaként tevékenykedő és a fáklyát hazaszállító Martan doktor felesége volt.

A behajtó az adós vagyontárgyainak leltározása közben bukkant rá az relikviára. A nikkel-ezüst ötvözetből készült fáklyát az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Essen városában működő Krupp vállalat készítette, és a jelentések szerint mintegy ezer darabot gyártottak belőle abban az időben. Az olimpiai fáklyát a görögországi Olümpiában gyújtják meg, hogy a játékok aktuális helyszínére szállítva, életre keltsék vele a szimbolikus jelentéssel bíró olimpiai lángot.

A fáklyák internetes árverezése nem számít ritkaságnak, egyes darabok néhány ezer dollárért szoktak gazdára találni. A mostani aukción eladott fáklya a sorrendben kilencedik nyári olimpiai játékokra szállította a lángot, amelyre azonban már a második világháborúra készülődő náci propaganda vetett árnyékot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kórházas sorozatok miatt jobban rettegnek a nézők a betegségektől

A különböző betegségeket taglaló és a kórházi mindennapokat bemutató televíziós hírműsorok és… Tovább olvasom