Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Elégedetlen az ukrán ellenzék a nemzeti kerekasztal-tanácskozással

A Haza párt vezetője kijelentette, hogy számos fontos kérdésre nem kaptak választ, például arra, ki adott parancsot a Függetlenség terén folyó tüntetés erőszakos feloszlatására, s megbüntetik-e a felelősöket.
Elégedetlen az ukrán ellenzék a nemzeti kerekasztal-tanácskozással

Elégedetlenül távoztak az ukrán ellenzék vezetői pénteken arról a kerekasztal-megbeszélésről, amelyet Viktor Janukovics elnök kezdeményezésére tartottak, hogy kiutat keressenek a belpolitikai válságból.

A résztvevők közül Arszenyij Jacenyuk, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt vezetője kijelentette, hogy számos fontos kérdésre nem kaptak választ, például arra, ki adott parancsot a Függetlenség terén (Majdan) folyó tüntetés erőszakos feloszlatására, s megbüntetik-e a felelősöket.

"Követeltük, hogy ne alkalmazzanak erőszakot a Majdanon. Legalább erre válaszolt (Janukovics), hogy nem fognak. Hiszek-e neki? Nem" - szögezte le Jacenyuk.

Viktor Janukovics a tanácskozásról távozóban nem volt hajlandó válaszolni az újságírók kérdéseire. Az elnök még a találkozó előtt értésére adta az ellenzéknek, hogy nem hajlandó meneszteni a kormányt.

Egy másik ellenzéki vezető, Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt vezetője közölte, hogy a jövőben csak akkor vesz részt ilyen kerekasztal-tárgyaláson, ha a tüntetők kérik rá. "Nem akartam ma eljönni, de a Majdan (a kijevi Függetlenség terén demonstrálók) kötelezett minket erre. Közös állásponton vagyunk, amihez tartjuk magunkat" - mondta, utalva arra, hogy a három parlamenti ellenzéki párt vezetői a tüntetők felhatalmazásától tették függővé megjelenésüket a tanácskozáson.

Leonyid Kravcsuk volt államfő, a független Ukrajna első elnöke kijelentette, hogy reményei szerint a jövő héten, valószínűleg ke
dden lehet újabb fordulója a kerekasztal-tárgyalásoknak.

Közben a kormányzó Régiók Pártja írásban jelezte a főváros vezetésének, hogy vasárnap 200 ezer fős ellendemonstrációt tart Kijevben. Két helyszínt jelöltek meg: a parlamenttel szemközti parkot és a Függetlenség terének közvetlen szomszédságában lévő Európai teret. A párt fellegvárának számító kelet-ukrajnai Donyeckben a helyi szervezetük közzétette, hogy 19 vagonból álló szerelvényt béreltek a rendezvényre készülő híveik számára, akiknek élelmiszercsomagokat is osztanak az útra.

Az ellenzék újabb "népi nagygyűlést" hirdetett meg immár a negyedik egymást követő vasárnapra a Kijevi főtérre, s a megmozdulásnak a Méltóság napja elnevezést adták. Céljuk, hogy kifejezzék elkötelezettségüket Ukrajna európai integrációja mellett, továbbá tiltakozzanak az ellen, hogy Janukovics elnök megállapodást kössön a Moszkva irányította orosz-kazah-fehérorosz vámunióhoz való csatlakozásról.

A kora esti órákban becslések szerint mintegy 8 ezer tüntető volt a Függetlenség terén, még körülbelül ezren a környéken elfoglalt épületekben melegedtek. Az európai integrációért és hatalomváltásért demonstrálók már mintegy 250 sátrat állítottak fel a téren. A parlamenttel szemközti Marijinszkij parkban a kormánypárti ellendemonstráción a rendőrség közlése szerint ugyanebben az időszakban mintegy 15 ezren tartózkodtak.

November 21-én kezdődött a tiltakozássorozat, és azóta szünet nélkül tartanak a tüntetések Kijevben. Az elején civil kezdeményezésre vonultak utcára az emberek tiltakozni amiatt, hogy a kormány váratlanul leállította az EU-társulási felkészülés folyamatát. November 30-ra virradóan rohamrendőrök brutális erőszakkal oszlatták szét békés, pártsemleges diákok demonstrációját a Függetlenség terén, ami újabb tiltakozóhullámot indított el. Ezek után a három parlamenti ellenzéki erő, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza párt Arszenyij Jacenyuk vezetésével, a Vitalij Klicsko vezette Ütés (UDAR) és a nacionalista Szabadság párt élére állt a demonstrációknak, amelyen már nemcsak Ukrajna európai integrációját, hanem teljes hatalomváltást kezdtek követelni. Egyre nőtt a vasárnapokon megrendezett nagygyűlések résztvevőinek száma. December 1-jén, majd múlt vasárnap már több százezren demonstráltak Kijev belvárosában. Közben több véres összetűzés is történt rohamrendőrökkel, a tüntetők közül sokakat őrizetbe vettek a hatóságok. Emiatt a Majdan tüntetőinek követelései kiegészültek a fogva tartott aktivisták szabadon bocsátásával és az erőszakos rendőri akciók felelőseinek megbüntetésével.

Térdre borulva ítélte el az erőszakot egy rohamrendőr édesapja a kijevi tüntetők előtt

A tüntetők színpadán térdre borulva ítélte el az erőszakot pénteken egy apa, akinek a belügyi egységeknél szolgáló fia részt vett a kijevi demonstráció feloszlatását célzó akcióban.

A férfi a Függetlenség terén álló emelvényen végig térden állva szólt a tömeghez. Arra kérte a többi szülőt, akinek a gyermeke a belügyi különleges alakulatoknál szolgál, hogy ha újból megpróbálnák a békés demonstrálókat a belügyi egységek szétoszlatni, "álljanak élő pajzsként fiaik és a tüntetők közé".

Felháborodva mondta el a színpad előtt összegyűlteknek, hogy a Jevromajdannak elnevezett megmozdulás oszlatásakor a belügyi egységek parancsnokai 18-19 éveseket állítottak az első sorba a tüntetőkkel szemben.
A Majdan tüntetői hosszan tartó tapssal és elismerő szavakkal fogadták az apa felszólalását.

Szerdára virradó éjjel a rohamrendőrök pajzsokkal szorították ki a demonstrálókat a kijevi Függetlenség terének egy részéből. Az elfoglalt területen lerombolták a sátrakat és a barikádokat. A hivatalos magyarázat az akcióra az volt, hogy szabaddá kívánták tenni a közlekedés számára a területet. Utána a rohamrendőrök megpróbáltak behatolni a tüntetők által melegedőnek, ételosztó és elsősegélyhelynek elfoglalt városházára, hogy kikergessék onnan a bent lévőket, akik viszont ellenálltak és meghátrálásra késztették a belügyi egységek tagjait. Később a rohamrendőrök visszavonultak a térről és környékéről, a tüntetők pedig visszaépítették a barikádjaikat.

Megkezdődött a nemzeti kerekasztal-tanácskozás

Tárgyalóasztalhoz ültek Viktor Janukovics ukrán elnök és az ellenzék vezetői pénteken annak a kerekasztal-megbeszélésnek a keretében, amelyet az államfő kezdeményezett két nappal korábban a hetek óta tartó, százezres tüntetéseket kiváltó belpolitikai válság megoldására.

A megbeszéléseken részt vesz az ország három korábbi államfője - Leonyid Kucsma, Leonyid Kravcsuk és Viktor Juscsenko -, valamint az ellenzék részéről Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza párt frakcióvezetője, Vitalij Klicsko az Ütés (UDAR) párt vezetője, Oleh Tyahnibok a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke, továbbá más politikai pártok, szakszervezetek, a művészeti és tudományos élet, a diákmozgalom képviselői és szakértők - jelentette Kovács Andrea, az MTI tudósítója.

A tanácskozást eleinte online közvetítette egy helyi televízió. Az ellenzéki politikai vezetők felszólalása közben azonban megszakadt az adás. A jelen lévő újságírók azóta mobiltelefonjaikon és közösségi portálokon keresztül tájékoztatják a közvéleményt a tárgyalások állásáról.

Az ellenzékiek a fogva tartott tüntetők szabadon bocsátását, a demonstrálók ellen erőszakot alkalmazók megbüntetését, Mikola Azarov kormányának menesztését, valamint előrehozott parlamenti- és elnökválasztások kiírását követelik.

Janukovics a tárgyalások előtt kijelentette, hogy javasolja az őrizetbe vett tüntetők szabadon bocsátását. "Moratóriumot vezetünk be az erőszak alkalmazására, de nem szabad tovább hintáztatni a csónakot" - fogalmazott az államfő.

Az elnök nem zárta ki, hogy elbocsátják azokat a tisztségviselőket, akik felelősek az uniós társulási megállapodás "rossz előkészítéséért". Ugyanakkor hangoztatta azt is, hogy az Oroszországgal való kapcsolatok normalizálása nélkül "lehetetlen rendbe tenni" az ukrán gazdaságot. "Ha még többet veszítünk a kereskedelmi forgalmunkból, súlyos helyzetbe kerülünk" - hangsúlyozta.

Az Ukrajna Nyugathoz való közeledését pártoló Viktor Juscsenko volt államfő sürgette, hogy még idén írja alá Kijev a társulási megállapodást az Európai Unióval. A belpolitikai válság megoldása érdekében Juscsenko az adminisztratív épületeknek a tüntetők blokádja alóli felszabadítása, valamint Azarov kormányának menesztése mellett foglalt állást.

Vitalij Klicsko a kerekasztal-megbeszélésen óva intette Janukovics elnököt az erőszak alkalmazásától. Az ellenzék információi szerint ugyanis forgatókönyv készül a hatalomváltást és az európai integráció felgyorsítását követelő tüntetők erőszakos szétoszlatására.

A péntekre virradó éjszaka nyugodtan telt, incidensek nem történtek a Majdanon. Péntek délelőtt mintegy hétezer tüntető gyűlt össze a Kijev központjában lévő téren. A tiltakozók ügyelnek arra, hogy ne keveredjenek közéjük provokátorok. Az ittas vagy agresszíven viselkedő személyeket karon fogva elvezetik a demonstráció helyszínéről. A tüntetők a korábbi éjszakákhoz hasonlóan a sátorváros területét rendezgették, erősítették a barikádjaikat.

Közben arról számolt be az ukrán média, hogy a Majdan közvetlen szomszédságában lévő Európa téren folynak az előkészületek a hét végére meghirdetett ellentüntetésre. A kormányzó Régiók Pártja csütörtökön jelentette be, hogy mozgósítja híveit, és kétszázezres szimpátiatüntetést szervez.

Az UNIAN ukrán hírügynökség tudósítója szerint egy magas rangú uniós diplomata pénteken Brüsszelben közölte: az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei azt tervezik, hogy rotációs alapon, egymást felváltva Kijevbe látogatnak, hogy figyelemmel kísérjék az ukrajnai helyzetet, és állandó, magas szintű politikai jelenlétet biztosítsanak a politikai válság rendezését célzó párbeszédhez.

Moszkva a közelmúltban több ízben is nemtetszését fejezte ki, amiért szerinte az Európai Unió beavatkozik Ukrajna belügyeibe. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök pénteken "súlyos beavatkozásként" értékelte, hogy uniós politikusok látogatást tettek Kijevben a tüntetőknél. A moszkvai külügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője a jövő hétfőn szintén megvitatja az ukrajnai helyzetet Brüsszelben.

A BBC értesülése szerint az Európai Unió konzultációkra hívta Vitalij Klicskót, az Ütés (UDAR) párt vezetőjét Brüsszelbe. A meghívás december 19-20-ra szól, vagyis az év végi uniós csúcstalálkozó idején kerülne rá sor. A BBC úgy tudja, hogy ezt Németország kezdeményezte, és Angela Merkel német kancellár az uniós csúcs alkalmával személyesen találkozik az ellenzéki politikussal.

Köszönetüket fejezték ki pénteken Ungváron a hetek óta tüntető diákok Magyarországnak és Szlovákiának, amiért az Európai Unió tagállamai továbbra is támogatják Ukrajna európai integrációs törekvéseit, és kiállnak az ukránok szabad véleménynyilvánítási és gyülekezési jogainak tiszteletben tartása mellett - jelentette Varga Béla, az MTI ungvári tudósítója. Az Ungvár főterén összegyűlt egyetemisták erről szóló petíciót adtak át Magyarország és Szlovákia főkonzulátusain.

Beregszászon szombatra ígérnek jelentősebb tiltakozó megmozdulást az ukrán ellenzéki pártok helyi szervezetei, miután csütörtökön elmaradt a város polgármesteri hivatala és a kormányzó Régiók Pártjával (PR) szövetséges Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) központi irodája elé meghirdetett tüntetés.

Klicsko óva inti az elnököt az erőszak alkalmazásától

Súlyos következményei lehetnek Ukrajnára nézve annak, ha a hatalom erőszakot alkalmaz a tüntetőkkel szemben - figyelmeztette Vitalij Klicsko ellenzéki vezető Viktor Janukovics elnököt pénteken azon a kerekasztal-megbeszélésen, amelynek célja az országban kialakult belpolitikai válság rendezése.

Az Ütés (UDAR) párt vezetője kijelentette, hogy olyan információk birtokában van az ellenzék, amelyek szerint forgatókönyv készül a hatalomváltást és az európai integráció felgyorsítását követelő tüntetők erőszakos szétoszlatására.

"Ez személyesen Önre nézve is súlyos következményekkel járhat" - jegyezte meg Klicsko, az államfőhöz intézve szavait.

A tanácskozást online közvetítette egy helyi televízió. Az ellenzéki politikai vezetők felszólalása közben azonban megszakadt az adás. A jelen lévő újságírók azóta mobiltelefonjaikon és közösségi portálokon keresztül igyekeznek tájékoztatni a közvéleményt.

Az ellenzéki vezetők felsorolták, mit követelnek: a fogva tartott tüntetők szabadon bocsátását, azoknak a megbüntetését, akik erőszakot alkalmaztak a demonstrálók ellen, Mikola Azarov kormányának menesztését, valamint - a legfontosabbnak nevezve - előrehozott parlamenti- és elnökválasztások kiírását.

Janukovics kijelentette, hogy javasolja az őrizetbe vett tüntetők szabadon bocsátását. "Moratóriumot vezetünk be az erőszak alkalmazására, de nem szabad tovább hintáztatni a csónakot" - fogalmazott az államfő.

Mikola Azarov miniszterelnök felszólalásában hosszan ecsetelte, mekkora károkat okozott volna Ukrajnának, ha aláírja az Európai Unióval kötött társulási megállapodást annak jelenlegi formájában. Szavai szerint az összes ágazat közül a legnagyobb kárt a mezőgazdaság szenvedte volna el, különösen az egyéni gazdák.

Szerinte a társulás megkötése az ukrán gazdaság összeomlásához, az állam fizetésképtelenné válásához vezetett volna. Rámutatott arra, hogy Ukrajna kereskedelmi forgalmának negatív szaldója jelenleg 10 milliárd dollár az Európai Unióval, és 15 milliárd dollár a Moszkva irányította orosz-fehérorosz-kazah vámszövetséggel. Ukrajnának a társulással járó veszteségeit pedig az Európai Unió nem hajlandó kompenzálni. Sajnálatosnak nevezte, hogy a társulással járó kockázatokról a vezetésnek "nem volt ideje" tájékoztatnia a közvéleményt.

Janukovics elnök ezzel kapcsolatosan nem zárta ki, hogy elbocsátják azokat a tisztségviselőket, akik felelősek az uniós társulási megállapodás rossz előkészítéséért. Ugyanakkor hangoztatta azt is, hogy az Oroszországgal való kapcsolatok normalizálása nélkül "lehetetlen rendbe tenni" az ukrán gazdaságot. "Ha még többet veszítünk a kereskedelmi forgalmunkból, súlyos helyzetbe kerülünk" - hangsúlyozta.

Viktor Juscsenko volt államfő - aki közismerten a nyugati orientáció híve - sürgette, hogy még idén írja alá Kijev a társulási megállapodást az Európai Unióval. A belpolitikai válság megoldása érdekében Juscsenko az adminisztratív épületeknek a tüntetők blokádja alóli felszabadítása, valamint Azarov kormányának menesztése mellett foglalt állást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ítéletidő van a Szentföldön - fotók

Jeruzsálemet negyven centiméteres hótakaró borítja, a város megközelíthetetlen, a járhatatlan… Tovább olvasom