Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Elengedték a Pussy Riot orosz punkegyüttes két tagját

Szállodai lopással gyanúsítják a Pussy Riot orosz punkegyüttes két tagját Szocsiban
Pár órával azután, hogy őrizetbe vette, már el is engedte a rendőrség kedden a Pussy Riot orosz női punkegyüttes két tagját.

Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina délelőtt került rendőri őrizetbe. Az első hírek szerint szállodai lopással gyanúsították őket, de végül nem emeltek semmilyen vádat ellenük. Az együttes két tagját Szocsi belvárosában, nem messze a téli olimpiai játékok helyszínétől vették őrizetbe. A rendőrség közlése szerint csak kihallgatásra "rendelték be" őket szállodai lopással kapcsolatban.

Őrizetbe vették a Pussy Riot két tagját Szocsiban. Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev (galéria)

A két nővel együtt rövid időre hét másik ember is őrizetbe vettek, ők is távozhattak.

Nagyezsda Tolokonnyikova a lenta.ru orosz internetes híroldalnak azt mondta, hogy több emberi jogi aktivistával együtt akciósorozatot terveztek Szocsiban. Egyebek között el akarták énekelni a Putyin megtanít téged a hazát szeretni című dalt, és a fellépéseken forgatva zenei klipet akartak összeállítani. Amikor a rendőrök feltartóztatták őket, semmiféle akció nem zajlott, csak sétáltak az utcán.

A Pussy Riot azzal vált világhírűvé, hogy a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban 2012 februárjában tartott, botrányt keltő fellépése miatt két tagja 21 hónapon át javító-nevelő táborban raboskodott. Tavaly decemberben szabadultak közkegyelemben részesülve. Utóbbi révén csupán három hónappal rövidült büntetésük.

Korábban

Szállodai lopással gyanúsítják a hatóságok a Pussy Riot orosz punkegyüttes két tagját, akit a korábbi hírek szerint kedden őrizetbe vettek az oroszországi Szocsi belvárosában, nem messze a téli olimpiai játékok helyszínétől, bár a rendőrség szerint csak kihallgatásra "rendelték be" őket.

Nagyezsda Tolokonnyikova a Twitter internetes közösségi oldalon azt írta: "Őrizetbe vettek bennünket (...) és betöréssel gyanúsítanak". Egy orosz emberi jogi aktivista is megerősítette, hogy Tolokonnyikovát és Marija Aljohinát, az együttes másik tagját lefogta az orosz rendőrség.
Hozzátette, hogy rajtuk kívül több aktivistát őrizetbe vettek.

Időközben a szocsi belügyi igazgatóságnál azt közölték, hogy mások mellett a két fiatal nőt szállodai lopás miatt hallgatják ki. Hozzátették, hogy a hotel bejelentése alapján mindenkit kikérdeznek, aki Nagyezsda Tolokonnyikován és Marija Aljohinán kívül a Szocsihoz közeli Adler nevű településen található szállodában lakik. A punkegyüttes tagjainak ügyvédjét pedig úgy tájékoztatta az adleri rendőrparancsnok, hogy Tolokonnyikovát és Aljohinát nem vették őrizetbe, csak kihallgatásra rendelték be őket.

Őrizetbe vették a Pussy Riot két tagját Szocsiban. Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev (galéria)

Alekszandr Popkov ügyvéd arról számolt be, hogy a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban 2012 februárjában tartott, botrányt keltő fellépés miatt elítélt és 21 hónapon át javító-nevelő táborban raboskodó nőket Szocsi fekete-tengeri kikötője környékén tartóztatták fel a rendőrök és szállították el a rendőrőrsre. Velük együtt 12-15 embert fogtak le, közöttük Jevgenyij Feljdmant, az ellenzéki Novaja Gazeta című újság munkatársát.

Nagyezsda Tolokonnyikova a lenta.ru orosz internetes híroldalnak elmondta, hogy a többi emberi jogi aktivistával együtt akciósorozatot terveztek Szocsiban. Egyebek között el akarták énekelni a "Putyin megtanít téged a hazát szeretni" című dalt, és a fellépéseken forgatva egy zenei klipet akartak összeállítani. Amikor a rendőrök feltartóztatták őket, semmiféle akció nem zajlott, csak sétáltak az utcán.

A Pussy Riot orosz punkegyüttes két tagja tavaly decemberben részesült közkegyelemben, miután a moszkvai székegyházban végrehajtott Putyin-ellenes akciójuk miatt garázdaságért 2 év helyett 21 hónapot töltöttek börtönben. Ezt követően nyugat-európai országokba és az Egyesült Államokba utaztak, ahol például együtt léptek fel Madonnával.

Szocsiban az orosz hatóságok korábban kijelöltek egy területet a tüntetések helyszíneként, de azokra előzetesen engedélyt kell kérni.

Korábban

Őrizetbe vették a Pussy Riot orosz punkegyüttes két tagját a hatóságok kedden az oroszországi Szocsi belvárosában, nem messze a téli olimpiai játékok helyszínétől.

"Őrizetbe vettek bennünket (...) és betöréssel gyanúsítanak" - írta Nagyezsda Tolokonnyikova, a zenei együttes egyik tagja Twitter-oldalán.

Egy orosz emberi jogi aktivista megerősítette, hogy Tolokonnyikovát és Marija Aljohinát, az együttes másik tagját fogta el az orosz rendőrség. Hozzátette, hogy rajtuk kívül több aktivistát őrizetbe vettek.

A Pussy Riot két tagja tavaly decemberben részesült közkegyelemben, miután garázdaságért 21 hónapot töltöttek börtönben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra ítélték a szobatársát ˝áprilisi tréfaként˝ megmérgező egyetemistát Sanghajban

A Futan Egyetemnek az egykori orvostanhallgatója "különös kegyetlenséggel, rosszindulatból követte… Tovább olvasom