Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Éles vita a szlovák kormányprogramról

Szlovákia - Éles, indulatos konfrontáció jellemezte a szlovák kormánykoalíció és az ellenzék első vitanapját az új jobbközép kabinet programnyilatkozatáról.
Tekintettel arra, hogy még több tucatnyi képviselő jelentkezett szólásra, senki sem tudja, mikor ejthetik meg a szavazást. Korábban a voksolást csütörtökre tervezték, de a helyi megfigyelők most inkább a pénteket valószínűsítik azzal, hogy az sem biztos. A kormány programnyilatkozatát kedden délután terjesztette a törvényhozás elé Iveta Radicová miniszterelnök. A szóváltás hangnemét Richard Sulík, a parlament elnöke adta meg, aki felszólalásában "a sötétség és a hozzá nem értés időszakának" minősítette a Robert Fico vezette koalíciós kormány időszakát.

Sulík szerint az országot tönkre tették és burjánzik a korrupció. "Tisztességes politikai beszédet vártunk, de ez nem a parlamentbe való hangnem. Úgy látszik, hogy a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt, amelynek Sulík az elnöke, még nem érett meg a parlamenti szereplésre" - vágott vissza Fico, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) ellenzéki párt elnöke.

Szerinte az ország állapota jó, aminek legfőbb bizonyítéka maga a kormányprogram, amely nem tartalmaz semmiféle konkrét intézkedéseket a helyzet javítására. "Önök írásos bizonyítékot szolgáltattak arról, hogy nem mondanak igazat" - szögezte le a volt kormányfő.

Anna Belousovová, az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alelnöke azt állította, hogy a kormányprogram veszélyezteti Szlovákia "nemzetállami" érdekeit. Bizonyítékul azt hozta elő, hogy a dokumentumban kevésszer fordul elő a "szlovák" szó. "Ön nyilvánosan hazudik, és még nem is szégyelli magát. Vegye le a keresztet a nyakáról, mert szégyent hoz a keresztényekre" - bírálta Belousovovát Igor Matovic, az SaS képviselője. A koalíciós pártok képviselői támogatásukról biztosították a kormányt, míg az ellenzékiek egybehangzóan azt állították, hogy nem szavaznak neki bizalmat. A szlovák kormányprogram vitája csütörtökön folytatódik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feleségül akarta venni Natascha Kampuscht fogvatartója

Ausztria - Feleségül akarta venni Natascha Kampuscht fogvatartója - derül ki Wolfgang Priklopil… Tovább olvasom