Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Éles vita az arizonai bevándorlási törvényről

Egyesült Államok - Éles vita bontakozott ki az Egyesült Államokban az illegális bevándorlókat sújtó új arizonai bevándorlási törvényről; az Obama-kormány vezető tisztviselői fenntartásaikat hangoztatják - hangzott el a Voice of America (VOA) rádió szerdai tudósításában.
Janet Napolitano belbiztonsági miniszter - Arizona egykori kormányzója - egy kongresszusi meghallgatáson kifejtette: félő, hogy a törvény végrehajtása el fogja vonni azokat a forrásokat, amelyeket a súlyos bűncselekményeket elkövető illegális bevándorlók kézre kerítésére fordítanak.

A Jan Brewer republikánus kormányzó által múlt pénteken aláírt törvény szerint bűncselekménynek számít illegálisan a szövetségi államban tartózkodni. A rendőröket kötelezni fogják: ellenőrizzék bármely személy státusát, ha feltételezhető, hogy illegális bevándorló. A legális bevándorlóknak pedig mindig maguknál kell majd hordaniuk regisztrációs okmányaikat.

Republikánus szenátorok közölték: Arizona azért döntött a szigorításról, mert a szövetségi kormány nem tudja megállítani az illegális bevándorlók áradatát, nem képes gátat szabni a kábítószer-szállítmányoknak, nem tudja biztosítani a déli állam mexikói határszakaszának védelmét. A republikánusok szerint a határ térségében élő arizonai lakosság attól tart, hogy a mexikói drogháború, az erőszak átcsaphat az Egyesült Államok területére.

John McCain arizonai szenátor, volt republikánus elnökjelölt, akinek a mandátumáról idén novemberben fognak szavazni a választók, kijelentette: Arizona polgárai tetteket akarnak látni. Rámutatott, hogy a törvény széles támogatottságot élvez a szövetségi államban.

Napolitano azt mondta a kongresszusi meghallgatáson: a kormány lépéseket tett a határvédelem erősítésére. Egyes hírek szerint az is felmerült, hogy pilóta nélküli repülőgépekkel pásztázzák a határszakaszt.

Az Egyesült Államok legszigorúbb bevándorlási törvénye az ellenzők szerint alkalmat ad a külföldinek látszó vagy hangzó személyek elleni diszkriminációra, sérti az alkotmányt azáltal, hogy túl nagy hatalmat ad a rendőrök kezébe. Jogvédő csoportok arra hívták fel a turistákat, hogy kerüljék el Arizonát.

Barack Obama elnök is tévesnek ítélte a törvényt, amely szerinte sérti a "korrektség elemi elveit"; egyúttal szorgalmazta, hogy a washingtoni kongresszus fogadjon el átfogó bevándorlási reformtörvényt. Eric Holder igazságügy-miniszter jelezte: a szövetségi kormány bíróságon támadhatja meg az új törvényt.

A szerdai USA Today napilap rámutatott: három évvel ezelőtt összeomlott a bevándorlási reform a kongresszusban, és a problémák szőnyeg alá söprése nem oldott meg semmit. Az Egyesült Államokban becslések szerint 10,8 millió illegális bevándorló tartózkodik és dolgozik papírok nélkül. Washington tehetetlensége láttán sok helyi közösség vette saját kezébe a probléma kezelését különféle szigorú intézkedéseket hozva. Ezeknek a sorában az utolsó, és "feltehetően a legvisszataszítóbb" az arizonai törvény, amely az újság szerint faji alapú visszaélésekre ad alapot a hispánokkal szemben.

A lap szerint Nevadában a munkaerő 12,2 százalékát illegális bevándorlók teszik ki, Kaliforniában, Arizonában és New Jersey-ben ez az arány 9,9, 9,8, illetve 9,2 százalék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai vízumért folyamodott az iráni elnök

Irán - Amerikai vízumért folyamodott az iráni elnök, hogy részt vehessen a jövő héten kezdődő… Tovább olvasom