Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Életfogytiglani börtönre ítélték a vörös khmer két vezetőjét

Az ENSZ kambodzsai törvényszéke életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte az egykori vörös khmer rezsim két, emberiesség elleni bűnökkel vádolt vezetőjét az indokínai országban az 1970-es években tomboló terrorban játszott szerepükért.
A történelmi jelentőségű ítéletet csütörtökön mondták ki a két utolsó, még életben lévő vörös khmer vezetőre, a 83 éves Khieu Samphan volt államfőre és a 88 éves Nuon Cheára, a néhai diktátor, Pol Pot jobbkezére, a rezsim fő ideológusára.

A két rossz egészségben lévő férfi mindvégig tagadta a terhére felrótt bűncselekményeket, holott az 1975-től 1979-ig tartó véres diktatúrájuk következtében legalább 1,7 millióan vesztették életüket kínzás, gyilkosság, kényszermunka vagy éhínség következtében. A bíró szerint a két egykori befolyásos politikus felelős többek között azért, hogy a vörös khmer rezsim idején erőszakkal kitelepítettek a fővárosból mintegy kétmillió embert. A két elítélt fellebbezhet a bíróság döntése ellen. Az eljárás még 2011 novemberében kezdődött, eredetileg négy vádlott ellen, akik közül Ieng Sary volt külügyminiszter 2013-ban meghalt, míg feleségét, Ieng Thirith volt szociális minisztert demencia miatt 2012-ben alkalmatlannak találták arra, hogy bíróság elé álljon, így szabadon engedték.

A most elítélt egykori vörös khmer vezetők ellen népirtás vádjával folyik egy másik per is, amely a múlt héten indult. Ez esetben a világszervezet égisze alatt működő phnompeni bíróság a csam muzulmán kisebbség és a vietnami lakosság tömeges mészárlásának, valamint a buddhista szerzetesek üldözésének ügyét vizsgálja.

A mostani még csak a második ítélete a nyolc évvel ezelőtt a vörös khmer vezetők felelősségre vonásáért felállított ENSZ-törvényszéknek. A testület két évvel ezelőtt szintén életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki Kaing Guek Eavra, a hírhedt S-21 kínzóközpont vezetőjére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebola: Amerikában a legmagasabb szintű egészségügyi készültséget rendelték el

Az amerikai repülőtereken és tengeri kikötőkben néhány napja fokozott elővigyázatossági intézkedéseket vezettek be. Tovább olvasom