Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Életfogytiglani börtönre ítéltek egy üzletembert

Kína - Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy kínai bíróság Tibet egyik leggazdagabb emberét, akit azzal vádoltak, hogy száműzetésben működő tibeti csoportoknak nyújtott pénzügyi támogatást - jelentette csütörtökön egy emberjogi szervezet.
Dorje Tashit még június 26-án ítélték el Lhászában, Tibet fővárosában - mondta el Urgen Tenzin, az Indiában működő, tibeti emberi jogokat felügyelő intézet igazgatója.

A harmincas évei közepén járó férfi Lhásza legismertebb szállodájának, a Yak Hotelnek a tulajdonosa.

Kínai oldalról hivatalosan egyelőre nem erősítették meg az ítéletet, így a szállodatulajdonos ellen felhozott pontos vád nem ismert.

A Yak Hotel egyik ügyvezetője annyit mondott, hogy Tashit valóban elítélték, további részleteket azonban nem közölt.

A bíróság által kiszabott szigorú büntetés már csak azért is meglepő, mert Dorje Tashi nem a pekingi rendszer ellen tevékenykedett. 2003-ban belépett a Kínai Kommunista Pártba, és 2005-ben találkozott Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnökkel és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnökkel is, amiről az állami irányítású China Ethnic Press számolt be 2009-ben. A jelentésben elismerően szóltak Dorje Tashi cégéről, a több mint 800 embert foglalkoztató Shenhu Groupról, amely vízzel és egyéb felszereléssel támogatta a biztonsági erőket a 2008-as lhászai etnikai zavargások után.

Az egyik lhászai internetes oldal korábban arról számolt be, hogy a szállodatulajdonos tagja a kínai kormány egyik tanácsadó testületének, és Tibet tíz legkiemelkedőbb fiatalja közé sorolták. Mindennek ellenére rövid idővel a lhászai felkelés után őrizetbe vették.

"A tibetiek szeretik őt. A rá kiszabott ítélet súlyossága pedig példa nélküli" - mondta Robbie Barnett, a Columbia Egyetem egyik tibeti ösztöndíjasa, aki szerint a száműzetésben élő tibetiek elsősorban nyugatról szereznek támogatást, nem pedig Kínából.

A washingtoni Nemzetközi Kampány Tibetért májusban közzétett jelentése szerint jelenleg 31 tibeti van börtönben azért, mert verseiben és írásaiban véleményének adott hangot a kínai kormány jelenlegi politikájával és annak Tibetben érezhető hatásával szemben. A szervezet szerint a kulturális forradalom óta nem folytattak olyan tudatos kampányt a tibeti művészek, írók és énekesek ellen, mint amilyen most zajlik.

Olvasóink írták

  • 3. LukSzusz 2010. augusztus 13. 15:49
    „Ott a bírák nem korruptak.”
  • 2. szatyi 2010. augusztus 12. 21:22
    „A címet olvasva egyből tudtam, hogy nem nálunk történt.”
  • 1. dodó 2010. augusztus 12. 20:46
    „Ezeket a híreket a mi bíróink nem olvassák?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatan haltak meg ismeretlen fertőzésben Ukrajnában

Négy gyermek és két felnőtt halt meg az utóbbi négy napban ismeretlen eredetű fertőzésben az… Tovább olvasom