Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Életfogytiglani börtönt kapott Mubarak: kórházba került, Egyiptom tiltakozik az enyhe ítélet ellen

Tüntetők meggyilkolására adott parancsot a volt egyiptomi elnök, akit ezért életfogytiglani börtönre ítéltek. Az ítélethírdetés után válságos állapotban került kórházba. Egyiptomban tüntetések kezdődtek.
Tüntetések kezdődtek Mubarak ítélethirdetése után

Ezrek özönlöttek az egyiptomi nagyvárosok utcáira szombaton, hogy tiltakozzanak a Hoszni Mubarak volt elnök perében kihirdetett, szerintük nem elég súlyos, életfogytiglani ítélet ellen.

A kairói Tahrír téren, amely a Mubarak hatalmát tavaly február 11-én megdöntő felkelés központja volt, a tüntetők egy része az exelnök kivégzését követelte, mások attól tartottak, hogy az ítélet a vád gyengeségéről tanúskodik, s az ország egykori autokrata vezetője a fellebbezéssel kicsúszhat majd a bírák keze közül. Tüntetés volt Alexandriában és Szuezben is.

Alig két héttel az ország első szabad elnökválasztásának döntő fordulója előtt a versenyben lévő jelöltek egyike, Ahmed Safik - a Mubarak-rezsim utolsó miniszterelnöke - úgy vélte: az ítélet arról tanúskodik, hogy "senki sem mentesülhet e felelősségre vonás alól, ha a törvény úgy kívánja".

Riválisa, a Mubarak idején illegalitásba kényszerített Muzulmán Testvériség jelöltje, Mohamed Morszi ugyanakkor a per újratárgyalását követelte.
Médiajelentések szerint válságos állapotba került Hoszni Mubarak, amikor helikopteren egy kairói börtönkórházba szállították a rá kiszabott életfogytiglani szabadságvesztés kihirdetése után.

Mubarak válságos állapotba került az ítélethirdetés után

Médiajelentések szerint válságos állapotba került Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök szombaton, amikor helikopteren egy kairói börtönkórházba szállították a rá kiszabott életfogytiglani szabadságvesztés kihirdetése után.

Mubarak mellett egykori belügyminisztere, Habíb el-Adli is életfogytiglanit kapott, amiért a Mubarak hatalmát megdöntő tavalyi megmozdulások során csaknem 900 békés tüntetőt ölt meg a karhatalom.
Mubarak annak a helikopternek a fedélzetén lett rosszul, amely a Kairó külterületén lévő Tora börtön kórházába vitte őt az ítélethirdetés után.
A Nile News állami hírtelevízió közlése szerint a 84 éves exelnöknek szívrohama volt. A tévének egy kórházi forrás azt mondta, hogy még a helikopteren kezelésbe vették a volt elnököt.

Tüntetőket mészároltatott le, életfogytiglani börtönt kapott Mubarak

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy kairói büntetőbíróság szombaton Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt, amiért az egyiptomi felkelés idején békés tüntetők meggyilkolására adott utasítást.

Az elnöklő Ahmed Refát bíró ugyancsak életfogytiglani börtönre ítélte Habíb el-Adli volt egyiptomi belügyminisztert hasonló vádak alapján. A volt biztonsági szolgálat hat magas rangú tisztségviselőjét felmentették. Mubarak két, a bíróság előtt ugyancsak megjelent fia, Alaa és Gamál ellen pedig - elévülés címén - ejtették a korrupciós vádat. Az exelnököt sem marasztalták el korrupcióért.

A 84 éves Mubarak ellen a fő vád az volt, hogy rendszere védelmében felhatalmazást adott a hadseregnek éles lőszer használatára békés tüntetők ellen, de korrupcióval is vádolták. Az ügyészség halálbüntetést kért rá, a védők felmentéséért folyamodtak azzal az indoklással, hogy lemondása nem volt szabályos, ezért továbbra is államfőnek kell tekinteni, aki fölött csak különleges bíróság mondhat ítéletet. Az ítélet ellen fellebbezést nyújthatnak be.

Az ítélet ellen a bíróság épülete előtt összegyűltek, de a tárgyalóteremben ülők közül is sokan hevesen tiltakoztak, mivel halálbüntetést akartak Mubarakra. A felháborodott emberek az épület előtt összecsaptak a rendőrökkel, a tárgyalóteremben pedig dulakodni kezdtek a biztonsági őrökkel. Az egyiptomi televízió egyenesben közvetítette az ítélethirdetést.
"Az emberek a bíróságok megtisztítását akarják" - kiabálták a tiltakozók. A hallgatóság soraiban többen is a tavalyi tömegtüntetések során megölt tüntetők fényképeit tartották a magasba. Az épületen kívül a tüntetők kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik üldözőbe vették őket.

A Mubarak bukásához vezető tüntetéssorozaton mintegy 850 ember veszítette életét, és hatezren sebesültek meg.

A betegeskedő exelnököt egy katonai helikopter szállította a kórházból a bíróságra, és egy hordágyon gurították be az ülésterembe. A bíró az ítélethirdetés előtt elrendelte, hogy az áldozatok hozzátartozói hagyják el a termet.

A napszemüveget viselő exelnök semmilyen érzelmet nem mutatott az ítélet felolvasásakor. Az egyiptomi főállamügyész az ítélethirdetés után elrendelte, hogy Mubarakot szállítsák a Kairó külterületén lévő Tora börtönbe, ahol a többi vádlottat őrizték a per idején. Az exelnököt eddig egy katonai kórházban tartották fogva.

A Mubarak-per tavaly augusztus 3-án kezdődött. A volt egyiptomi elnök peréhez kapcsolták a volt belügyminiszter és a hat magas rangú belbiztonsági főnök elleni eljárást is.

Mubarak 2011 februárjában távozott hivatalából az ellene kirobbant népfelkelés nyomán. A hatalmat a legfelső katonai tanács vette át. Mubarak, az "arab tavasz" során megbuktatott államfők közül eddig az egyetlen, akit bíróság elítélt.

Olvasóink írták

 • 5. X_Y 2012. június 02. 23:51
  „Orbanescu nagy barátja....”
 • 4. tom_peris 2012. június 02. 18:35
  „legyen kétéletfogytilan és azután...
  nem értem mit várnak ilyenkor az emberek? kövezzék meg? és akkor akik azt teszik mennyivel lesznek jobbak nála?”
 • 3. Frenk1 2012. június 02. 18:20
  „Igen és mindenütt a világon. Előbb vagy utóbb. "A múltat nem lehet visszavásárolni." O. Wilde”
 • 2. Emberségetavilágnak 2012. június 02. 18:00
  „Úgy, ahogy mondod 1.”
 • 1. Frenk1 2012. június 02. 17:48
  „ÍGY JÁRNAK A DIKTÁTOROK ... EGYSZER MINDEGYIKET UTOLÉRI A SZÁMONKÉRÉS.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ázsiai-csendes-óceáni térségre vezénylik az amerikai hadihajókat

Az Egyesült Államok több hadihajót küld az ázsiai-csendes-óceáni térségbe -közölte Leon panetta… Tovább olvasom