Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Életfogytiglanra ítélték távollétében a volt kirgiz elnököt

A kirgiz hatóságok életfogytiglani börtönbüntetésre és javainak elkobzására ítélték pénteken távollétében Kurmanbek Bakijev korábbi elnököt a 2010-ben lezajlott kormányellenes tüntetések elfojtásáért.
Bakijevet már korábban is elítélték: tavaly februárban 24 év börtönt szabott ki rá egy kirgiz bíróság azokért a bűncselekményekért és szabálysértésekért, amelyeket 2005-től 2010-ig tartó elnöksége alatt követett el.

A hatóságok ugyancsak életfogytig tartó szabadságvesztés mellett döntöttek korábban Bakijev Janics nevű fivérének ügyében, aki az állami tisztségviselők védelmével megbízott szolgálat vezetője volt. A legfelsőbb bíróság sajtószolgálata korábban közölte, Janics Bakijevet azokban a gyilkosságokban találták bűnösnek, amelyeket a hatalom a 2010-es népfelkelés véres megtorlásakor elkövetett.

Bakijev fiaira távollétükben tíz év börtönbüntetést szabtak ki a kirgiz hatóságok pénzmosás és a hivataluk engedély nélküli elhagyása miatt.
Két magas rangú tisztségviselőt 25 év börtönre ítéltek, a kirgiz biztonsági szolgálat korábbi vezetője pedig 20 évet kapott. Mindegyik vádlottat a 2010. április 7-én lezajlott kormányellenes megmozdulások vérbefojtásában találták bűnösnek. A tiltakozások során több mint 80 ember életét vesztette, háromszázan megsebesültek.

Bakijev és fivére az események után elmenekült a szovjet utódállamból, és Fehéroroszországban talált menedéket. Biskek többször kérte kiadatásukat a fehérorosz hatóságoktól, Minszk azonban mindeddig megtagadta a kérést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irán és Bahrein számos városában utcára vonultak az Izrael-ellenes tüntetők

Irán, amely nem ismeri el Izrael létezését, régóta segíti a palesztin iszlamista csoportok küzdelmét a zsidó állam ellen. Tovább olvasom