Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Elfogadták az EU ötéves belügyi programját

Elfogadta az Európai Parlament szerdán az Európai Unió új ötéves programját a polgárok szabadságának és biztonságának előmozdítását szolgáló lépésekről.
A 2010-2014 közötti időszakra szóló, úgynevezett Stockholmi Program az európai polgárok jogaival, a bevándorlással, a rendőrségi és igazságügyi együttműködéssel, a határőrizettel és a terrorizmus kérdéseivel foglalkozik. Megvalósítása során figyelemmel kell lenni a Lisszaboni Szerződés jövő heti életbe lépésével kötelező erejűvé váló uniós alapjogi chartára is, amely a kisebbséghez tartozók jogainak védelmét is tartalmazza.

A strasbourgi plenáris ülésen megszavazott EP-határozat arra is rámutatott, hogy az EU-tagállamok bel- és igazságügyi együttműködését érintő jogszabályalkotásban az Európa Parlament immár a kormányokéval azonos hatáskört, együttdöntési jogosítványokat élvez.

Gurmai Zita (MSZP) és Göncz Kinga (MSZP) közleményükben jelezték, hogy a programba a "szocialisták kezdeményezésére kerültek be többek között az emberi jogok garantálását, a veszélyeztetett társadalmi csoportok integrációját, a roma közösségek és bevándorlók védelmét, a gyűlöletbeszéd fokozott tiltását sürgető megfogalmazások, valamint külön fejezetet hoztak létre a gyermekek jogainak védelmére és a nők-férfiak esélyegyenlőségének biztosítására".

Felszólalásában Gurmai kiemelte, hogy megerősödik az Európai Parlament és a nemzeti parlamentek szerepe a közösségi döntéshozatalban, elősegítve az egységes Európa megteremtését a bel- és igazságügyek területén is.

Göncz Kinga a közlemény szerint a tagállamok közös felelősségének nevezte, hogy olyan európai szintű jogszabályokat készítsenek, amelyek "biztosítani tudják, hogy Európa és a tagállamok a sokszínűség védelmezői maradnak, és nem adnak teret az erőszaknak".

Gál Kinga (Fidesz) írásos hozzászólásában kiemelte, hogy az emberi jogok, így a kisebbségi jogok közösségi jogi megerősítése kezdődik a Lisszaboni Szerződés életbe lépésével. A stockholmi program ezt a célkitűzést kibontja politikai prioritásokká, hogy "az elkövetkező évek konkrét akcióterveiben teljenek meg tartalommal" - fogalmazott.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2009. november 25. 20:58
    „Nofene. Beköszöntött a tervgazdaság az EU-ban? Ahova mi belépünk, ott minden elromlik és vesztes lesz háborúban, berendezkedésben, mindenben :)

    A Hülye Járások Minisztériumának (már nemtom, hogy hívták) volt vezetője (Göncz Kinga) ismét nagyot alkotott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem elfogadható az iráni uráncsere-ajánlat

A nyugati országok számára nem elfogadható az Irán területén történő uráncsere - jelentette ki a… Tovább olvasom