Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Elhagyta Szíriát vegyi fegyvereinek második szállítmánya

A legveszedelmesebbnek tartott vegyszerek a tervek szerint az idei év végére elkerülnek Szíriából, az első ilyen szállítmány három hete hagyta el az arab országot.
Hétfőn elhagyta Szíriát a második szállítmány azokból a mérgező vegyszerekből, amelyekből vegyi fegyverek gyárthatók.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW) a közös bizottsága közölte, hogy a szállítmányt ellenőrizték, mielőtt a dán és norvég hajókra rakták volna. A fuvart hadihajók biztosítják, ezek flottája kínai, dán, norvég és orosz nemzetiségű.

Az első ilyen szállítmány három hete hagyta el az arab országot egy dán hajón, amely nemzetközi vizeken várakozik biztos távolságra a szíriai partoktól, további rakományra várva.

A legveszedelmesebbnek tartott vegyszerek a tervek szerint az idei év végére elkerülnek Szíriából, de nem biztos, hogy a határidő tartható egyebek közt az időjárás kiszámíthatatlansága, biztonsági problémák és egyebek okán.

Ugyancsak hétfőn elindult a Földközi-tenger felé az a különleges felszerelésű amerikai hajó, amelyen majd megsemmisítik a veszélyes szíriai vegyi anyagokat. A hajó fedélzetén ilyen feladatra való, fejlett technológiájú berendezések vannak. A konténerek tucatjaiban lévő vegyszereket Olaszországban, Gioia Tauróban rakják majd át rá. Az amerikai hajó várhatóan két hét múlva érkezik az olasz kikötőbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alagúton át raboltak ki egy postát

A rablók valószínűleg a hétvégén, talán több napon át vájták ki a 60 centi átmérőjű, 12 méter hosszú… Tovább olvasom