Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Elhalasztották az új olajfogó tesztelését

Egyesült Államok - Elhalasztotta a BP olajtársaság a mexikói-öbölbeli szivárgó mélytengeri kútra erősített új olajfogó berendezés tesztelését, mert további elemzéseket tart szükségesnek.
Sem a BP, sem az amerikai kormányzat nem részletezte, hogy miért kell elhalasztani a kulcsfontosságú tesztet. Csak arról tájékoztattak egy szakértői tanácskozás után, hogy a művelet szempontjából hasznosabb lenne elvégezni pótlólagos elemzéseket.

Az olajkatasztrófáért felelős BP olajtársaság mérnökei eredetileg azt tervezték, hogy helyi idő szerint kedden megkezdik az olajfogó szerkezet tesztjét. A kísérlet során fokozatosan zárnák el a szivárgó csövet, s közben mérnék az olajfogó kúpban a nyomást. Amennyiben a nyomás fokozatosan növekszik, ezt azt jelenti, hogy más helyen nem szivárog az olaj, és a berendezés fel tudja fogni az összes kiömlő nyersanyagot.

A régi olajfogó kúpot szombaton távolították el robot tengeralattjárókkal a mélytengeri kútról, hogy helyette egy nagyobb és hatékonyabb olajgyűjtő berendezést szereljenek rá. Az új olajfogó kúpot hétfőn helyezték rá a szivárgó mélytengeri kútra. A vállalat mérnökei abban reménykednek, hogy az új berendezés révén teljesen megszűnik az olajszivárgás. Az 5,5 méteres, 68 tonnás, csövekből és szelepekből álló berendezés tesztelése 6-48 órát venne igénybe.

Az új olajfogó berendezés felszerelése ideiglenes megoldásnak számít. A BP két mentesítő fúrást kezdett oldalirányból azzal a céllal, hogy nehéziszap, majd cement lepumpálásával elzárják a mélyből feltörő kőolaj útját.

A nyersolaj április 20. óta ömlik a tengerbe, azóta, hogy felrobbant a BP által üzemeltetett Deepwater Horizon olajfúró kút. A balesetben 11 munkás halt meg. Azóta több százmillió liter nyersolaj szivárgott a Mexikói-öböl vizébe. Az olajszennyeződés már mind az öt öböl menti amerikai szövetségi állam - Alabama, Louisiana, Mississippi, Florida és Texas - partjait elérte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Obama iránti bizalom minden korábbinál gyengébb

Az amerikai elnök iránti bizalom az Egyesült Államokban minden korábbinál gyengébb, tíz választó… Tovább olvasom