Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Elhunyt a nürnbergi per utolsó ügyésze

Egyesült Államok - Elhunyt Whitney Harris, az első nürnbergi per egyik amerikai ügyésze, a vádlók utolsónak életben maradt tagja.
A jogászt 97 évesen érte a halál St. Louis városában - számolt be a St. Louis Post-Dispatch című lap. Az idős férfi az utóbbi időben sokat bajlódott egyészségével, három évvel ezelőtt rákbetegséget állapítottak meg nála, fél éve pedig elesett, azóta többször kórházban ápolták - hivatkozott a lap Harris neveltlányára.

Whitney Harris vezető ügyész volt az II. világháború után a náci háborús bűnösök felelősségre vonására indított első nürnbergi perben 1945-ben. Ő volt a vádlója Ernst Kaltenbrunner SS-tábornoknak, a náci elnyomó apparátusokat egyesítő és irányító csúcsszerv, a Birodalmi Biztonsági Főhivatal parancsnokának.

Kaltenbrunner ügye mellett részt vett Hermann Göring tárgyalásában, és egyike volt Rudolf Höss kihallgatóinak. Höss az auschwitzi haláltábor vezetője volt, aki hidegvérrel írta le kihallgatóinak, hogy miként alakították megsemmisítő táborrá az auschwitzit.

Whitney Harris 1912. augusztus 12-én született a Washington állambeli Seattle-ben, 1933-ban a washingtoni állami egyetemen, majd 1936-ban a kaliforniai Berkeley Egyetemen szerzett diplomát. A világháború kitörésekor csatlakozott a tengerészethez, a világégés után lett tagja a náci főbűnösök ellen indított jogászok csoportjának. A perbe fogott 22 magas rangú náci tisztviselő közül tizenkettőt halálbüntetéssel sújtottak. Harris volt az egyedüli ügyész, aki részt vett a kivégzéseken. Később könyvben írta meg a tárgyalás történelmi és jogi elemzését.

A per után jogprofesszorként és vállalati jogászként tevékenykedett, munkássága során mindvégig kiállt a nemzetközi bíróságok olykor sokat támadott létjogosultsága mellett, a modernkori népirtásokat gyakran hasonlította a náci pusztításhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a cseh képviselőház elnöke

Távozik tisztségéből Miloslav Vlcek, a cseh parlament alsóházának szociáldemokrata elnöke - közölte… Tovább olvasom