Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Elhunyt a szerb ortodox egyház vezetője

Az egyházfőt 95 éves korában, vasárnap délelőtt érte a halál egy belgrádi kórházban - jelentette a szerbiai tömegtájékoztatás.
A halálhír kihirdetése után egész Szerbiában megkondultak a harangok. A közszolgálati tv a pátriárka életét bemutató dokumentumfilmeket kezdett sugározni. Boris Tadic szerb elnök az egész nemzetet összetartó személyiségként méltatta az elhunytat.

A Gojko Stojcevic néven egy ma Horvátországhoz tartozó kelet-szlavóniai kis faluban született Pavle 76 éves korában, 1990-ben került a jelentős befolyással rendelkező szerb ortodox egyház élére. Előtte 33 éven át volt a Koszovót is magába foglaló raska-prizreni egyházmegyét irányító püspök.

Egyházfői megbízatása kezdetén már nagy volt a feszültség az akkori Jugoszlávia ortodox, katolikus és muzulmán népei között. Bírálói a szemére vetik, hogy nem fékezte meg a horvátokkal és a bosnyákokkal szembeni szerb nacionalizmust szító keményvonalas püspököket és papokat, akik között voltak, akik nyilvánosan megáldották azokat a félkatonai alakulatokat, amelyek tagjai háborús bűntetteket követtek el Horvátországban és Boszniában. Feltételezések szerint a szerb ortodox egyházon belül egyesek segítették a szökésben a háborús bűncselekmények miatt körözött volt boszniai szerb vezetőket, köztük állítólag Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt is.

A délszláv háborúk után Pavle gyakrabban szólalt meg közéleti ügyekben, nyíltan bírálta Slobodan Milosevic akkori elnök politikáját. Milosevic bukása után a protektorátussá vált Koszovónak szentelte a legtöbb idejét. Noha hivatalosan haláláig ő állt a szerb ortodox egyház élén, betegsége miatt 2008 óta Amfilohije püspök - a dogmatikusok szárnyának vezetője - vitte az ügyeket.

Pavle pátriárka utódát titkos szavazáson választja meg a szerb ortodox egyház püspökeinek gyűlése; a konklávén a 40 püspök legalább kétharmadának jelen kell lennie. Egyelőre nem lehet tudni, ki lesz az utód, igaz, Amfilohije püspök a poszt első számú várományosa. Megfigyelők szerint a Pavléhoz hasonlóan mérsékelt püspökök lemondanának a megbízatásról cserébe azért, ha nagyobb befolyásra tehetnének szert a szent szinódusban, a pátriárka mellett működő legfőbb egyházi hatóságban. A testületben a jelenlegi szerb kormány szerintük túlságosan nyugati irányvonalát ellenző dogmatikusok vannak többségben.

Olvasóink írták

 • 4. xene@freemail.hu 2009. november 15. 18:26
  „Elég érdekes, hogy
  2008-ban elhunyt, Krisztodulosz érsek, a görög ortodox egyházfő
  szintén 2008-ben II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája
  most meg Pavle....”
 • 3. TrombiFrédi 2009. november 15. 18:11
  „Vannak koraszülöttek, és most már későn születettek is - a DM szerint-!:)”
 • 2. pocokkaa 2009. november 15. 18:10
  „1. Ez a mondat teljesen hibátlan nyelvtanilag, hiszen azt mutatja, hogy Pavle 1990-ben 76 éves volt. :)”
 • 1. Mignon 2009. november 15. 17:48
  „Nyugodjek bekeben!

  A cikk egy mondata megfogott.
  (Az en helyesirasom a legszörnyübb, de ez a fogalmazas tetszik:)

  "A Gojko Stojcevic neven egy ma Horvatorszaghoz tartozo kelet-szlavoniai kis faluban született
  Pavle 76 eves koraban,...."

  :D:D:D

  Bocsanat!
  (De, azt hiszem ö is jot nevetne!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs remény? Már nem keresik gyalogosan az eltűnt hegymászókat

Lezárult a Kínában eltűnt magyar hegymászók gyalogos keresése, miután 4150 méteres magasságba jutott vasárnap Mécs László magyar alpinista. Tovább olvasom