Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Elhunyt Marika Rivera

Kilencven éves korában elhunyt Angliában Marika Rivera színésznő, a híres mexikói festőművész, Diego Rivera lánya.
Mint fia, David Phillips kedden elmondta, édesanyja előrehaladott demenciában szenvedett, és a Charlton Down-i Chestnut House gondozóotthonban halt meg január 14-én.

Marika Rivera Párizsban született, és mivel szülei neves művészek voltak Picasso és Matisse világában nevelkedett. Apja, Diego Rivera mexikói kubista festőművész még Marika születése előtt elhagyta édesanyját, Maria, illetve művésznevén Marevna Vorobjevet. A temperamentumos művésznő, akit Rivera "vad szépségnek" tartott, ugyanis - már állapotosan - késsel támadt szeretőjére, és magát is megsebesítette. A festő, aki később Frida Kahlo festőművésszel kötötte össze életét, önéletrajzában leírta, hogy Marevna a megszületett gyermeket, Marikát férje romlottságának bizonyítékaként mutogatta, és sok korábbi barátját ellene fordította.

Rivera sem a lányát, sem korábbi szeretőjét nem támogatta. Mint írta, Marika felnőve sokáig kereste vele a kapcsolatot, fényképeket is küldött neki magáról, hogy meglágyítsa a szívét, de ő sohasem válaszolt. Úgy vélte, sem lányának, sem Marevnának nem volt igazán szüksége rá.

Marika édesanyjával és annak orosz művész élettársával a párizsi Montparnasse bohém művészközösségében nevelkedett, táncot és színészetet tanult. A színésznő először 1938-ban ment férjhez, Jean Paul Brusset francia festőhöz, akitől Jean fia született. Másodszorra az angol Rodney Phillipshez, a dorseti történelmi Athelhampton kastély tulajdonosához kötötte az életét. Tőle született David fia 1949-ben.

Miután második férjével is szakított, London egyik elővárosában telepedett le két fiával és édesanyjával. A hatvanas évektől számos filmes produkcióban, köztük a Darling, a The Girl on the Motorcycle, A hegedűs a háztetőn és a Hotel du Paris című alkotásokban is szerepelt. Utóbbiban, és az 1987-ben bemutatott Vincent című Van Gogh-portréban önmagát alakította.

Színműíróként is szerencsét próbált, 1980-ban maga játszotta el az egyszemélyes Maricaís Cofe Theatre című produkciót.

Diego Rivera utolsó éveit Mexikóban töltötte. Röviddel 1957-ben bekövetkezett halála előtt hívta Marikát, hogy látogassa meg, ám David Phillips szerint anyja visszautasította az invitálást.

Marika Rivera búcsúztatására pénteken kerül sor az Athelhamptonban lévő St. Edwards templomban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárult a jelölés az idei Nobel-békedíjra

Lezárult kedden a jelölések beterjesztése az idei Nobel-békedíjra, s bár a kitüntetést odaítélő… Tovább olvasom