Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Elhunyt Suso Cecchi DíAmico olasz forgatókönyvíró

Tíz nappal 96. születésnapja után, szombaton elhunyt Suso Cecchi DíAmico legendás olasz forgatókönyvírónő, az olasz neorealizmus számos remekművének, köztük a Biciklitolvajoknak vagy a Rocco és fivéreinek szerzője.
A forgatókönyvírók királynőjeként is emlegetett Cecchi D,Amico 1946 óta több mint 110 forgatókönyvet írt és az olasz film olyan óriásaival dolgozott együtt, mint Luchino Visconti, Vittorio de Sica vagy Michelangelo Antonioni.

Az Emilio Cecchi író, filmkritikus és Leonetta Pieraccini festőnő gyermekeként Rómában 1914-ben született Suso Cecchi DíAmico az angol kultúra hatása alatt nevelkedett, polgári miliőben. A lázadó természetű és elkötelezetten antifasiszta nő a második világháború után kezdte forgatókönyvírói pályafutását és Vittorio de Sica 1948-as remekműve, a Biciklitolvajok társszerzőjeként aratta első, átütő sikerét. (Az ő ötlete volt a biciklilopás motívuma.)

Munkássága főleg Luchino Viscontihoz kötődik, ő írta olyan nagyszerű alkotásainak forgatókönyvét, mint a Senso, a Rocco és fivérei, A párduc vagy a Ludwig - Visconti utolsó három filmjének a forgatásában is jelentékenyen küzreműködött -, de az ő nevéhez fűződnek például Franco Zeffirelli olyan remekművei is, mint a Napfivér, Holdnővér vagy a Názáreti Jézus.

Cecchi D,Amicónak különös tehetsége volt irodalmi alkotások filmmé változtatásához; olyan nagy írók műveit adaptálta, mint Cesare Pavese, Giuseppe Tomasi di Lampedusa vagy Albert Camus. "Sohasem szabad egy regényhez hű maradni, ha azt akarjuk, hogy üzenete a filmben is átjöjjön" - szokta mondani.

A velencei filmfesztivál 1994-ben Arany Oroszlánnal ismerte el életművét. Mario Monicelli Casanova 70 című filmje kapcsán Oscar-díjra is jelölték a rendezővel és Tonino Guerrával együtt.

Fedele DíAmico zenekutatóval kötött házasságából három gyermeke született.

Giorgio Napolitano olasz államfő "az olasz film egyik legjobb korszakának kiemelkedő főszereplőjeként" méltatta a július 31-én elhunyt forgatókönyvírót.

Claudia Cardinale, A párduc főszereplőnője azt mondta róla, hogy "rendkívüli ember, kivételes kultúrájú személyiség" volt, akivel az olasz film aranykorát élte át, "azokat az éveket, amelyekben az olasz film volt a világ filmművészetének fárosza".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztették a Dráván eltűnt magyar keresését

A horvát hatóságok felfüggesztették vasárnap délután a keresését annak a magyar férfinak, aki még… Tovább olvasom