Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Elindítja az EU a szomáliai erők kiképzését

Indul az Európai Unió szomáliai katonákat képző missziója az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli döntésének értelmében.
Az afrikai ország erőinek képzésébe a terrorizmus elleni nemzetközi harc keretében kapcsolódik be az EU, tagjai között Magyarországgal.

A várhatóan mintegy kétezer katona kiképzése Ugandában zajlik majd, és májusban kezdődik. A küldetést - amely az EU negyedszázadik külső missziója - Ricardo González Elul spanyol ezredes vezeti.

Az EU-részvétel 100-200 fő lesz, benne korábbi közlések szerint 6-7 fős magyar különítménnyel.

A fegyveres erők képzésének segítésével az unió a sok esetben gyengének és törékenynek mutatkozó kormányt igyekszik támogatni Szomáliában, hogy sikerüljön stabilizálni a két évtizede - a belháború, illetve politikai belviszályok miatt - szinte kezelhetetlen helyzetet.

A misszió az uniós remények szerint segíthet a szomáliai partok mentén megnövekedett kalóztevékenység elleni fellépésben is. Utóbbira mindazonáltal az EU már korábban külön küldetést indított.

Olvasóink írták

  • 1. kisbuta 2010. január 25. 17:46
    „Ez olyan lesz, mint az Irakban amcsik által kiképzett rendőrök és katonák.Ahogy fegyvert kaptak, szolgálatba állították őket, kiirtották saját rendőrőrsüket. Tálibok voltak, akiket beszivárogtattak. Ez sem lesz különb.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tálibokkal is tárgyalna a NATO

Az afganisztáni háború tárgyalásos rendezésének lehetőségét vetette fel két amerikai katonai… Tovább olvasom