Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Elindították a Szojuz hordozórakétát

Egy Szojuz típusú orosz hordozórakétát indítottak el pénteken a francia guyanai Kourou űrközpontból orrkúpjában a Galileo európai navigációs műholdrendszer első két elemével.
A Szojuz ST-B jelű rakéta indítását eredetileg csütörtökre tervezték, de egy műszaki rendellenesség miatt két órával a kilövés előtt leállították a visszaszámlálást, és a startot 24 órával elhalasztották.

A pénteki kilövés az előre kijelölt időpontban rendben zajlott le. Szojuz hordozórakétát most először indítottak a világűrbe a volt Szovjetunió területén kívüli helyszínről.

A tervek szerint az indítást követően 3 óra 49 perccel fog elválni a két Galileo-műhold a hordozótól, és ezzel a Szojuz teljesítette feladatát, a két műhold pedig több mint 23 ezer kilométeres magasságban megkezdi Föld körüli keringését.

A pénteken indult vállalkozás annyiban is új, hogy ezzel megkezdődik az európai navigációs műholdrendszer kiépítése, amely harminc - 27 aktív és 3 tartalék - műholdból fog állni, és előreláthatólag 2014-ben lesz üzemképes. A Galileo üzembe helyezését eredetileg 2008-ra tervezték, de a projekt technológiai fejlesztése késlekedést szenvedett és költségtúllépésekre került sor. Az eredetileg tervezett 3,4 milliárd euró helyett a rendszer a becslések szerint 5 milliárd euróba kerül majd.

A jelenleg létező amerikai GPS és orosz GLONASZSZ helymeghatározó rendszerekkel szemben a Galileo nem áll katonai ellenőrzés alatt, és ezért pontosabb helymeghatározást tesz majd lehetővé, így új felhasználási lehetőségeket nyit meg a közúti, hajózási, légiforgalmi és mentési területeken. A Galileo egy méteren belüli pontossággal dolgozik, szemben a GPS 3-8 méteres pontosságával. A programot - amelyet az Európai Űrügynökség (ESA) irányít - az Európai Bizottság finanszírozza. Az elkövetkező években évi 2-4 Szojuz-indítást terveznek Galileo-műholdakkal.

A vállalkozás tervezői ezt a közepes kategóriájú hordozótípust találták a legmegfelelőbbnek az európai navigációs műholdrendszer kiépítéséhez, mivel az európaiak ilyen osztályú hordozóval nem rendelkeznek. Az ügylettel jól jár a pénz szűkében lévő orosz űrszektor is. Szojuz hordozókat eddig a kazahsztáni Bajkonurból és az észak-oroszországi Pleszeckből indítottak. A francia guyanai űrközpont az Egyenlítőtől alig 500 kilométerre van, vagyis jóval közelebb mint a Szojuzok orosz kezelésű indítóhelyei. Ez abból a szempontból fontos, hogy az Egyenlítőhöz közeledve a Föld tengely körüli forgásának a sebessége nő, aminek eredményeként a hordozók jóval nagyobb hasznos terhet tudnak a világűrbe juttatni ugyanakkora energiafelhasználással.

A Szojuz esetében ez azt jelenti: a Kourouból indított hordozók hasznos terhe 3 tonna lehet, míg ugyanilyen teljesítményű rakétával csak maximum 1,7 tonna terhet tudnak pályára állítani a bajkonuri indításokkor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakértő: infúzióban adott propofol okozta Jacko halálát

A Conrad Murray által infúzióval beadott a propofol okozta Michael Jackson halát - vélekedett az orvos ellen folyó büntetőper vádjának orvosszakértője. Tovább olvasom