Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Elismerhetik vallásnak a brit druidák hitét

Közelebb kerültek hitviláguk hivatalos vallásként történő elismeréséhez a brit druidák.
A Charity Commission, az adományokból fenntartott, illetve jótékonysági célú szervezetek tevékenységét szabályozó brit testület ugyanis a hétvégén közölte: elfogadja vallásgyakorlásnak és közérdeket szolgáló munkának az ősi kelta gyökerű druida közösség hitéleti tevékenységét.

A druidák évezredek óta jelen vannak a Brit-szigeteken. A druida ősök az elsők között űztek spirituális hitéleti gyakorlatot a mai Nagy-Britannia és Írország területén, illetve más olyan európai térségekben, ahol jelentősebb kelta népesség lakott, de a hivatalos egyházi státust eddig nem kapták meg.

A BBC egy korábbi felmérése kimutatta, hogy Nagy-Britanniában jelenleg tízezren vallják magukat a druidizmus hívének.

A druidizmus nem egyistenhívő vallás; a hívek spirituális lényeket tisztelnek, amelyek hitviláguk szerint a földben, a folyókban, természeti jelenségekben lakoznak, és irányítják az évszakok váltakozását is.

Egyik legfőbb gyülekezési helyük a több ezer éves, rejtélyek övezte délnyugat-angliai kultikus kőépítmény, Stonehenge, ahol évről évre druida hívők százai köszöntik a nyári napfordulót.

Arthur Pendragon, a Brit Druida Rend Tanácsának harci törzsfőnöke - polgári nevén John Rothwell - a BBC-nek a Charity Commisson hétvégi állásfoglalása nyomán kijelentette: nem új vallásról, hanem a Brit-szigetek egyik legősibb őshonos vallásáról van szó. Az 56 esztendős Pendragon király - akinek hivatalos bejelentett lakhelye Stonehenge - hozzátette: az emberek egyre inkább a spiritualizmus felé fordulnak, miután látják, hogy "a szekuláris világ nem működik".

A Charity Commission döntése nyomán a brit druida közösség a jótékonysági szervezetek által élvezett adókedvezményekben részesülhet, bár a brit druidák szerint hálózatuknak nincs akkora jövedelme, hogy ezt a kedvezmény igénybe vehesse.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazugság után száj és kézmosással tisztulunk meg?

Szóbeli füllentés után szájmosásra, a leírt hazugságok után pedig leginkább a kézmosásra éreznek… Tovább olvasom