Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Elítélte a romák elleni támadásokat az Európa Tanács

Belgium - Elítélte a romák ellen elkövetett támadásokat, és Európa legnagyobb lélekszámú kisebbségének társadalmi befogadása mellett emelt szót kedden Strasbourgban az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése.
A testület Berényi Józsefnek, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja eddigi parlamenti képviselőjének a romák európai helyzetéről szóló előterjesztését tárgyalta, majd megszavazta az állásfoglalást. Berényi nem volt jelen az ülésen, mert a június 12-i szlovákiai parlamenti választások után a szlovák állam nem volt hajlandó állni az ország eddigi ET-delegációja strasbourgi útjának költségeit. A vitában több hozzászóló méltatta a szlovákiai magyar képviselő által végzett munkát.

Az állásfoglalásban az ET parlamenti közgyűlése megdöbbenésének adott hangot a roma kisebbség ellen az utóbbi időben elkövetett súlyos erőszakos cselekmények miatt. Ezek a bűntettek az európai történelem legsötétebb időszakait idézik - olvasható a szövegben, amely az ET-hez tartozó országok parlamenti képviselőiből álló közgyűlés közös álláspontját tükrözi.

Az állásfoglalás szerint a tagállamoknak intézkedéseket kell hozniuk a romák oktatási, foglalkoztatási, egészségügyi ellátási, lakhatási helyzetének javítása, illetve a társadalomba való beilleszkedésük előmozdítása érdekében.

Az európai kormányoknak egyértelműen el kell ítélniük a roma telepek elleni támadásokat, és a hatóságoknak fel kell lépniük az elkövetők ellen - hangoztatták Strasbourgban.

Olvasóink írták

 • 5. dodó 2010. június 23. 17:30
  „Ezeknek a derék strassburgiaknak elég lenne egy személyes találkozó a Mo-ról "elüldözött", általuk menedéket kapó zámolyi gyilkoscigányokkal!”
 • 4. magyarock1 2010. június 23. 14:39
  „Moderálom magam.Ez a sárga csillagos bagázs mikor fogja elítélni a magyarok elleni támadásokat a Kárpát -medencében?”
 • 3. Falcao 2010. június 23. 09:12
  „Tökömet nem érdekli.
  Magyarok elleni támadásokat mikor fogják elítélni?”
 • 2. 751510 2010. június 23. 09:00
  „súlytalan...”
 • 1. sujokbálint 2010. június 22. 22:43
  „Hála istennek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos kárt okozott a vihar Zágrábban

Horvátország - Súlyos károkat okozott a vihar hétfőn és kedden a horvát fővárosban. Tovább olvasom