Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Elítélte Krím orosz ˝bekebelezését˝ az ET-közgyűlés

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője mesterséges államnak minősítette Ukrajnát.
Elítélte a Krím orosz "bekebelezését" az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése szerdán Strasbourgban elfogadott állásfoglalásában, és felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel Kelet-Ukrajna katonai fenyegetésével.

Az állásfoglalás-tervezetről folytatott vitában felszólalt Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki mesterséges állami képződménynek minősítette Ukrajnát, és emlékeztetett arra, hogy annak nyugati része, Kárpátalja korábban hosszú ideig Magyarországhoz tartozott.

A megszavazott dokumentum alkotmányellenesnek minősítette a Krímben lebonyolított "úgynevezett népszavazást", és arra az álláspontra helyezkedett, hogy az Oroszország által hangoztatott érvek egyike sem állja meg a helyét, az Ukrajnától való elszakadási és az Oroszországhoz való csatlakozási törekvéseket az orosz hatóságok szították.

Az ET Parlamenti Közgyűlésének állásfoglalása szerint az Ukrajnán belüli kelet-nyugati elválasztó vonal minden történelmi és kulturális különbözőség ellenére jórészt politikai eredetű. A strasbourgi testület ellenzi az ország föderációvá való átalakítását, ugyanakkor azt ajánlja az ukrán hatóságoknak, hogy "befogadó jellegű stratégiát" alakítsanak ki, erősítsék a helyi és regionális hatóságok jogkörét, decentralizálják a kormányzást.

Mint azt Gaudi utóbb telefonon az MTI tudósítójának elmondta, a vita alapjául szolgáló jelentést egyoldalúnak és félrevezetőnek, "Oroszországgal szemben diktátumjellegűnek" tartja. Szerinte a dokumentumban Oroszországot "az önrendelkezési jog alapján lebonyolított népszavazás miatt kárhoztatják", és "a nyakába varrják a teljes konfliktust".

A Jobbik képviselője azzal érvelt, hogy az önrendelkezési jog - az, hogy a nemzetek megválaszthatják, melyik állam területén akarnak élni - felülírhatja a területi integritás elvét.

Gaudi elmondta, hogy a strasbourgi ülésteremben - egy olyan pólóban, amelynek a felirata szerint "a Krím jogszerűen tartozik Oroszországhoz, Kárpátalja jogszerűen Magyarországot illeti", és amely önrendelkezést követelt "az Ukrajnában élő rab nemzeteknek" - kifejtette: "Ukrajna tulajdonképpen mesterséges állam, amely soha nem volt részese azoknak az egyezményeknek, amelyek ennek a régiónak az országait felosztották". Ukrajna más államok egykori területeiből áll - hangoztatta a képviselő, külön kiemelve Kárpátalját, ahol - mint fogalmazott - békésen élt egymás mellett Magyarországhoz tartozva a közel egymillió ruszin és a 150 ezer kárpátaljai magyar.

Gaudi-Nagy Tamás megjegyezte: kettős mércét tükröz, hogy a 200 ezer krími tatár sorsáért erősen aggódik az ET Parlamenti Közgyűlése által végül elfogadott jelentés, míg Ukrajnáról azt állítja, hogy ott egyetlen etnikai közösség sincs fenyegetve.

"Egyértelművé tettem, hogy a Közgyűlésnek azonnal kezdeményeznie kell az ENSZ Biztonsági Tanácsa összehívását, annak érdekében, hogy a magyar és a ruszin közösség Kárpátalján felügyelet mellett népszavazást tarthasson, és ennek érdekében békefenntartók és megfigyelők kell, hogy odaérkezzenek" - ismertette a képviselő az általa elmondottakat. Mint arról beszámolt, szavai erős hangzavart váltottak ki az ülésteremben.

Mindehhez Gaudi hozzátette: szerinte ma Ukrajnában "háttérhatalmak" át akarják venni az ellenőrzést az ország felett, és fel akarnak készülni Oroszország megtámadására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvodásokat mérgezett meg bosszúból egy nő Kínában

Az óvoda biztonsági őre azért követte el tettét, mert az állomáshelyéül szolgáló helyiséget át… Tovább olvasom