Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Elítélték a vádlottakat az Iszrailov-gyilkosság ügyében

Ausztria - Elítélték Ausztriában szerdán azt a három vádlottat, akiket bűnrészességgel vádoltak a korábban Ramzan Kadirov csecsen vezető környezetéhez tartozó Umar Iszrailov meggyilkolásában.
A bécsi tartományi büntetőbíróság esküdtbírósági eljárásában az elsőrendű vádlott Otto K.-ra életfogytiglani, Szulejman D. és Turpal-Alij J. másod-, illetve harmadrendű vádlottakra 19, illetve 16 év börtönbüntetést róttak ki. Emellett mindhárom elítéltnek kártérítést kell fizetnie az áldozat családjának.

A gyilkossággal gyanúsított csecsen Lecsa B. Csecsenföldre menekült, s az osztrák igazságszolgáltatás nem tudta felelősségre vonni.

A bíróság feltételezése szerint az elkövetők célja eredetileg az volt, hogy Iszrailovot, aki Ausztriában menedékkérelmet adott be, Csecsenföldre hurcolják.

Az áldozatot 2009-ben, a nyílt utcán lőtték le Bécsben. Iszrailov Csecsenföldön Kadirov testőre volt, de "dezertált" és így kegyvesztett lett. Azzal vádolta a Moszkva támogatásával hatalomra került csecsen elnököt, hogy személyesen megkínozta őt, s feljelentette ezért az Emberi Jogok Európai Bíróságán. A bíróság formai okokból elutasította a beadványt, erre Iszrailov a The New York Times hasábjain nyilvánosságra hozta a vádjait.

A perben korábban az elsőrendű vádlott ügyvédje kérte, hogy tanúként idézzék be Kadirovot. A bíróság beleegyezését adta a videokonferencia útján történő kihallgatásba, a moszkvai ügyészségen keresztül benyújtott jogsegély-kérelemre azonban nem érkezett válasz.

Az ügy a csecsen elnökkel való állítólagos kapcsolat mellett azért is feltűnést keltett, mert az osztrák hatóságokra sem vetett jó fényt. A gyilkosság után nem sokkal kiderült, hogy a férfi fenyegetve érezte magát, ezért védelmet kért az osztrák terrorelhárítástól, de a hatóság annak ellenére megalapozatlannak minősítette és elutasította a kérést, hogy rendelkezésére álltak értesülések egy Iszrailov elleni támadás tervéről. A bécsi rendőrség vezetője utóbb elismerte, hogy tévesen mérték fel a helyzetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az IMF megvonta bizalmát Koszovótól

Koszovó - A Nemzetközi Valutalap lezárta a Koszovónak korábban megítélt készenléti hitelkeretet,… Tovább olvasom