Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Elítélték Ján Slotát ittas vezetés miatt

A másodfokon született ítélet, amely megerősítette a szeptemberben, per nélküli eljárásban született büntetést, nem jogerős, mindkét fél 15 napon belül fellebbezhet.
Függőséget okozó szer hatása alatt elkövetett veszélyeztetés miatt 5 ezer euró (közel másfél millió forint) pénzbírságra ítélte és 16 hónapig eltiltotta a gépjárművezetéstől kedden a csacai (Cadca) járásbíróság Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) idén tavasszal ittas vezetésen ért elnökét.

A másodfokon született ítélet, amely megerősítette a szeptemberben, per nélküli eljárásban, úgynevezett büntetőparancs formájában született büntetést, nem jogerős, mindkét fél 15 napon belül fellebbezhet.

A szélsőséges kijelentéseiről, köztük ismétlődő magyarellenes kirohanásairól ismert Ján Slota ellen idén májusban indult eljárás ittas vezetés gyanúja miatt, miután Csacán egy közúti ellenőrzéskor megállították a rendőrök, és a politikus elutasította az alkoholtesztet, majd a vértesztet is. Ha egy gépjárművezető elutasítja az alkoholtesztet, a jogszabályok szerint a hatóságok automatikusan úgy tekintenek rá, mintha súlyos alkoholos befolyásoltság alatt állt volna, amiért akár egy év szabadságvesztésre is ítélhető.

Mivel a jogszabály szerint a függőséget okozó szer hatása alatt elkövetett veszélyeztetés bűntettében kiszabható pénzbírság határa 160 eurótól (közel 50 ezer forint) több mint 330 ezer euróig (csaknem 100 millió forint) terjed, a kiszabott bírság a szlovák média által az ország egyik leggazdagabb emberének tartott Ján Slota esetében viszonylag alacsonynak mondható.

Ján Slotát aznap kapták ittas vezetésen, amikor a Szlovák Nemzeti Párton belüli viszonyokról kívánt beszámolni a sajtónak azzal összefüggésben, hogy kizárták a pártból. Kizárását a párt elnöksége kétharmados többséggel hagyta jóvá április utolsó hetében, arra hivatkozva, hogy pártelnökként nem kezelte kellő gondossággal az SNS vagyonát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyonlőttek két orosz katonai szakértőt a jemeni fővárosban

Fegyveres támadók agyonlőttek két orosz katonai szakértőt a jemeni fővárosban kedd reggel - közölte… Tovább olvasom