Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Elkezdődött az Eurócsoport brüsszeli értekezlete

Elkezdődött csütörtök este az euróövezeti gazdasági és pénzügyminisztereket tömörítő Eurócsoport ülése Brüsszelben.
A tárgyalások középpontjában a görögországi válságkezelés lehet: egyebek között a második, 130 milliárd eurós mentőcsomagról, illetve a magánbefektetők részleges adósságleírásáról is szó eshet a találkozón.

A görög miniszterelnök szóvivője csütörtök délután bejelentette: a görög pártoknak sikerült megállapodniuk az újabb megszorító csomag részleteiről, szabaddá téve ezzel az utat ahhoz, hogy az ország nemzetközi hitelezői elfogadhassák az újabb 130 milliárd eurós görög mentőcsomagot.

A miniszterelnök szóvivője azt közölte, hogy minden kérdésben sikerült egyetértésre jutni, a megszületett megállapodás rendezi a nyugdíjcsökkentés kapcsán kialakult vitát is.

A találkozó előtt Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója "nagyon bíztatónak" nevezte az athéni híreket, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még sok munka van hátra.

Wolfgang Schäuble, Németország pénzügyminisztere úgy vélte, hogy a csütörtöki találkozó még nem hoz eredményeket. "A megállapodás előrelépés, de még nem elég" - fogalmazott. Egyben reményét fejezte ki, hogy a görög döntéshozók végrehajtják a megállapodást.

Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter tájékoztatása szerint új, erős, hiteles megállapodás született a nemzetközi hitelezők által alkotott trojka képviselőivel, illetve a magánbefektetőkkel is egyezség jött létre a részleges adósságleírás alapvető kérdéseiről. "Most az Eurócsoport politikai jóváhagyása kell a további lépésekhez" - tette hozzá.

Jean-Claude Juncker, az Eurócsoport elnöke, Luxemburg miniszterelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nem várható döntés csütörtökön a görög helyzetről, de ez "nem jelent tragédiát".

Írország pénzügyminisztere "logikai hibákat" vélt felfedezni a görög megállapodásról szóló jelentésekben, és kijelentette: várja a görög pénzügyminiszter beszámolóját. Egyben bejelentette: a megállapodás segíthet, hogy Írország még az idén visszatérjen a tőkepiacokra, bár egyértelművé tette: "a ma este Görögországról szól, nem Írországról".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ragadós az áfa-emelés: 27% lehet a horvátoknál is

Az alapvető fontosságú élelmiszerek, illetve a vízszolgáltatás áfáját 10 százalékban rögzítené a… Tovább olvasom