Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Ellentmondásos hírek a felmentett szudáni nőről

Ellentmondásos hírek jelentek meg a hitehagyás miatt halálra ítélt, majd felmentett szudáni nőről, akit kedden ismét őrizetbe vettek. Előbb arról szóltak a hírek, hogy elengedték, később azonban kiderült, hogy fogva tartja a rendőrség, mert a szudáni hatóságok szerint hamis dokumentumokkal akarta elhagyni az országot.
Az afrikai ország külügyminisztériuma bekérette az Egyesült Államok és Dél-Szudán nagykövetét, miután a 27 éves Mariam Yahya Ibrahim a dél-szudáni diplomáciai képviselet által kiállított papírokkal akart az Egyesült Államokba utazni - közölte a szudáni biztonsági szolgálat szerdán.

A nő egy nappal felmentése után, kedden kísérelte meg elhagyni az országot amerikai férjével és két gyerekével, az útlevél-ellenőrzés során azonban őrizetbe vették, mert a dél-szudáni nagykövetség által kiállított és amerikai vízummal ellátott sürgősségi dokumentummal utazott. A szudáni hatóságok szerint ez bűncselekmény és a hamisítás akár ötévi börtönbüntetést vonhat maga után.

Ibrahim ügyvédje a Reuters hírügynökségnek azt mondta, a nő várhatóan egy napig rendőrségi őrizetben marad.

A washingtoni külügyminisztérium ugyanakkor másképp számolt be a kedden történtekről, és közölte: a szudáni kormány úgy tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy Ibrahim több órán át őrizetben volt, de nem tartóztatták le. "A külügyminisztérium úgy értesült, hogy a családot órákra feltartóztatták a repülőtéren, és utazásukkal, dokumentumaikkal kapcsolatban tettek fel kérdéseket. Nem tartóztatták le őket" - mondta Marie Harf szóvivő. "Az (amerikai) kormányt biztosították afelől, hogy biztonságban vannak" - tette hozzá.

A nő férje, Daniel Wani amerikai állampolgár és keresztény vallású. A nő vallási szemszögből vegyes házasságba született: apja muszlim, de anyja - aki felnevelte - keresztény. Szudánban a törvény szerint halállal is büntethető a hitehagyás, ám a nő elítélése éles nemzetközi felzúdulást váltott ki. Amellett, hogy halálra ítélték, száz korbácsütést is kiszabtak rá büntetésül. Ezt azért kapta, mert kereszténnyel kötött házasságot, ami Szudánban szintén tilos, bár csak a nőknek.

A nő 2011-ben ment férjhez Wanihoz. Első gyermekük születésekor még szabadlábon volt, aztán a kisfiúval együtt vonult be a börtönbe, miközben már ismét áldott állapotban volt. Második gyermekét a börtönben kellett világra hoznia.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iraki lázadás: az ENSZ szerint már több mint ezren haltak meg

Az ENSZ szerint több mint ezren haltak meg azóta Irakban, hogy az ILIÁ radikális szunnita szervezet, valamint szövetségesei június elején megkezdték előretörésüket az országban. Tovább olvasom