Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Ellenzéki bojkott és erőszak a bangladesi parlamenti választásokon

Az ellenzék bojkottja mellett és súlyos erőszakcselekmények közepette tartották meg vasárnap a parlamenti választásokat Bangladesben. A rendőrség közlése szerint tizennyolcan haltak meg, és több száz szavazóhelyiséget felgyújtottak szombat este óta.
Nem kétséges, hogy a Sejk Haszina Vazed kormányfő vezette Avami Liga (AL) és szövetségesei győztek, hiszen jelöltjeiknek a 300 választókerületből 153-ban nem volt vetélytársuk. Az első eredmények szerint az AL a többi körzetben 59, szövetségesei pedig - szintén ezekben - 19 képviselői helyet szereztek meg.

A legsúlyosabb erőszakcselekmények az északi Bogra körzetben történtek, amely a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Bangladesi Nacionalista Párt (BNP) erősségének számít. A bograi rendőrfőnök úgy nyilatkozott, hogy a helyzet rendkívül veszélyes, tüntetők ezrei támadták meg a rend őreit számos szavazóhelyiségnél, és gyújtópalackokkal dobálták meg őket.

Hasonló hírek érkeztek az ugyancsak északi Rangpurból, ahol a rendőrség tüzet nyitott a tüntetőkre, akik megpróbáltak elfoglalni egy szavazóhelyiséget. A szomszédos Nilpamariban is rálőttek a rendőrök kéttucatnyi rendbontó tüntetőre.

A BNP szombaton kétnapos általános sztrájkra és a választások teljes bojkottjára szólította hívta fel a lakosságot, az ellen tiltakozva, hogy a kormányfő nem jelölt ki független testületet a szavazás felügyeletére. Sejk Haszina Vazed elutasító magatartása vezetett az erőszakcselekményekhez. Majd a BNP vasárnap újabb 48 órára szóló sztrájkfelhívást tett közzé. A párt közölte, hogy csak saját aktivistái közül 22-t öltek meg a rendőrök, ami ellentmond a rendőrség által megadott adatoknak.

Október óta százötven halálos áldozatot követeltek a politikai indíttatású összetűzések Bangladesben az AL és a BNP hívei között, és a halottak száma elérheti az 500-at is az utóbbi egy évben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Atlantában hidegebb lesz, mint Alaszkában

Húszéves fagyrekordok dőlhetnek meg az Egyesült Államokban. Egy kicsúszott gép miatt állt a JFK… Tovább olvasom