Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Ellenzékieket állítottak elő Moszkvában

Oroszország - Legalább 30 embert, köztük több ellenzéki vezetőt állított elő a rendőrség Moszkvában hétfőn, mert részt vettek egy nem engedélyezett tüntetésen.
Több ellenzéki szervezet a gyülekezési szabadságért szándékozott tüntetni, de a rendőrök és a belügyminisztérium kommandósai már a megmozdulás kitűzött időpontja előtt két órával megjelentek a kijelölt helyszínen, a Triumfalnaja téren, és rácsokkal zárták le azt, a környező utcákban pedig belügyi egységek várták buszokban a fejleményeket.

A rendőrök többször is távozásra szólították fel a lassan gyülekező tüntetőket, akik erre semmilyen módon nem reagáltak. Ezt követően a rendőrök elkezdték összeszedni őket, s szemtanúk szerint meglehetősen keményen bántak velük.

Az előállítottak között volt Eduard Limonov, a betiltott nemzeti bolsevista párt vezetője, a Másik Oroszország elnevezésű ellenzéki koalíció egyik társelnöke, valamint Lev Ponomarjov, Az emberi jogokért jogvédő szervezet elnöke is.

A hírek szerint többnyire azokat szedték össze, akik megpróbáltak szót váltani újságírókkal. Az elvittek között volt több fiatal lány is, akiket az aszfalton húztak végig.

Az ellenzék hasonló megmozdulásokat tervez október 31-re és december 31-re is, az alkotmány 21. cikkelyének védelmében, amely kimondja, hogy Oroszország állampolgárainak joguk van a békés és fegyvertelen gyülekezéshez, a gyűlésekhez, felvonulásokhoz és egyéb hasonló megmozdulásokhoz.

Oroszországban a tervezett megmozdulásokat engedélyeztetni kell a helyi hatóságoknál, Moszkvában a fővárosi önkormányzatnál, s az engedély pontosan rögzíti a megmozdulás időpontját, helyszínét és a résztvevők létszámát. Minden esetben nagy létszámú rendőrség vonul ki, s akkor is előfordulhatnak előállítások, ha a megmozdulás résztvevői megsértik az engedélyben foglaltakat, például többen vannak az előzőleg megadott számnál. Ez utóbbi azonban ritka, az ellenzék nem vonz tömegeket Oroszországban.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2009. szeptember 03. 08:38
    „Milyen anyagbol sikerult eloallitani ilyen mennyisegu embert? Klonoztak esetleg? Ez mekkora idiota szo!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szlovák rendőrség és a szervezők is felkészültek

Szlovákia - A szlovák rendőrség és a szervezők is megfelelően felkészültek az államnyelvtörvény… Tovább olvasom