Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Ellenzi a neonáci párt betiltását a görög miniszterelnök

A kormányfő szerint az Arany Hajnal párt ellen olyan eszközökkel kell felvenni a harcot, melyeket a demokrácia biztosít.
Ellenzi a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt betiltását a görög miniszterelnök.

Antonisz Szamaraszerről a Kurier című osztrák lap csütörtöki számában nyilatkozott. A kormányfő - aki kezdettől fogva elítélte a neonácinak minősített párt tevékenységét - annak a nézetnek adott hangot, hogy a neonácikkal, illetve a szélsőjobboldallal olyan fegyverekkel kell felvenni a harcot, amelyeket a demokrácia biztosít.

A miniszterelnök úgy vélte, hogy a görög igazságügyi hatóságok közvetve megerősítették az ő álláspontját. Emlékeztetett arra, hogy a párt vezetőit idegenellenes tevékenység, uszítás és terrorcselekmények szervezésének vádjával letartóztatták. Ez azt jelenti, hogy az igazságszolgáltatás rendszere funkcionál.

Szamarasz szégyenletesnek nevezte, hogy Görögországban egyáltalán van egy ilyen párt. Ugyanakkor rámutatott arra, hogy azok az emberek, akik a 2012-es választásokon az Arany Hajnalra szavaztak, nem neonácik. A párt vezetői viszont igen - tette hozzá.

A görög parlament a közelmúltban úgy döntött, hogy az Arany Hajnaltól megvonja az állami pártfinanszírozási támogatást.

A 300 fős görög törvényhozásban 18 mandátummal rendelkező szélsőséges párt ellen a múlt évben azt követően indult büntetőeljárás, hogy szeptemberben egyik híve meggyilkolta Pavlosz Füszasz antifasiszta rappert. Az ügyben a párt kilenc parlamenti képviselőjét a többi között bűnszervezetben való részvétellel és annak vezetésével, valamint illegális fegyvertartással vádolták. Az Arany Hajnal három vezetőjét, köztük Nikosz Mihaloliakosz pártelnököt letartóztatták.

Az Arany Hajnal - amely közvélemény-kutatások szerint a harmadik legnépszerűbb párt Görögországban - alkotmányellenes összeesküvésnek tartja az ellene folyó eljárást, és azt hangoztatja, hogy politikai üldözés áldozata.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rosszabbodott a kómában fekvő Saron állapota

A volt izraeli miniszterelnök nyolc éve fekszik kómában a hírek szerint ezúttal egyik veséje mondta… Tovább olvasom