Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Ellopták a haláltábor bejárata fölötti feliratot

Ellopták az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor bejárata fölé erősített hírhedt náci jelmondat, az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) betűit - közölték pénteken a múzeummá átalakított tábor vezetői.
Ellopták az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor bejárata fölé erősített hírhedt náci jelmondat, az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) feliratát - közölték pénteken a múzeummá átalakított tábor vezetői. A bűncselekményt európai és izraeli vezetők egyaránt elítélték.

Egy rendőrségi szóvivő szerint a tettesek hajnali fél négy és öt óra között szerelhették le a vasból készült feliratot. Elvileg nem volt nehéz dolguk, de tudniuk kellett, miként volt a jelmondat a helyére erősítve - fűzte hozzá.

A rendőrség nagy erőkkel nyomoz a tettesek kézre kerítésére. 50 rendőrt, köztük 20 nyomozót állítottak az ügyre, s a térfigyelő kamerák éjszakai felvételeit is elemzik.

Az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum vezetése pénteken - ideiglenes jelleggel - másolattal pótolta az eredeti feliratot.

Különböző becslések szerint 1940 és 1945 között 1,1-1,5 millió embert deportáltak a nácik Auschwitzba (lengyelül Oswiecim). Túlnyomó többségük zsidó volt, és gázkamrákban pusztult el. Minden harmadik áldozat magyar volt. A náci koncentrációs táborokba hurcolt 437 ezer magyar zsidó 15 ezer kivételével mind Auschwitz-Birkenauba került, ahol becslések szerint 360-390 ezret öltek meg közülük.

Ellopták a haláltábor bejárata fölötti feliratot.
Ellopták a haláltábor bejárata fölötti feliratot.

Lech Kaczynski lengyel államfő megdöbbenését és felháborodását fejezte ki a felirat ellopása miatt. "Amit most elloptak, azt az egész világon a hitleri hóhérok cinizmusának és áldozataik mártírumának jelképeként ismerték" - mondta.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, volt lengyel kormányfő közleményben szólította fel a felháborító lopás elkövetőit, hogy adják vissza az ellopott feliratot "a náci táborban, az emberiség legnagyobb temetőjében meggyilkolt milliók szenvedései iránti tiszteletből".

Andreas Peschke, a német külügyminisztérium szóvivője reményét fejezte ki, hogy rövidesen felderítik a lopást, és kijavítják a kárt. Emlékeztetve Németországnak a holokausztban viselt történelmi felelősségére, a szóvivő hangsúlyozta, hogy Berlin támogatja az emlékhely fenntartását.

Előzőleg Dieter Graumann, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának alelnöke kijelentette, hogy a lopás "súlyos fájdalom és megrázkódtatás valamennyi túlélő és a túlélők hozzátartozói számára".

Simon Peresz izraeli elnök a koppenhágai klímacsúcs szünetébe Donald Tusk lengyel kormányfővel tartott találkozóján leszögezte: "A feliratnak, mint az Auschwitzban elpusztult több mint egymillió élet jelképének fontos jelentése van zsidók és nem zsidók számára egyaránt". Jeruzsálemi kabinetjének közleménye szerint Peresz hozzátette: "ez a lépés ismét a zsidókkal szemben érzett gyűlöletről és erőszakról tanúskodik".

Az auschwitzi francia deportáltak szövetségének elnöke, a 84 éves Raphael Esrail "a történelem lerombolásának" és "a nácizmus újjáélesztésére irányuló perverz cselekedetnek" nevezte a felirat ellopását.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. apátfalvifaszagyerek 2009. december 20. 01:14
  „45. De téged is.

  Mike3! Áruld már el, hogy mi bajod azokkal a zsidó emberekkel, akik előtted jóval korábban éltek, és jóval korábban meghaltak. Nem minden zsidó ember akarja Mo.-t tönkretenni, nem értem, hogy miért kell általánosítani. Főleg ezt leírni egy 60 akárhány évvel ezelőtti eseményhez. Ti általánosíthattok bármikor és bárkivel kapcsolatban, alkalmazhatjátok a kollektív bűnösség elvét, bezzeg ha ezt valaki velünk teszi, akkor meg sírtok itt, miközben most és mindenkor a magadfajta emberek gondolkodása, tettei miatt kell az egész magyarságnak a kollektív bűnösséget szenvedni. Jah, és ha már annyit emlegetitek, hol olvastatok vagy hallottatok ti olyat manapság, hogy a 60 akárhány évvel ezelőtti holokausztért a mai magyarság felelős? Hol, kitől hallottatok ti ilyet? Mert én még ezt a bődületes baromságot sose hallottam, csak a kurucon olvastam, de hát ott... nah, mindegy.”
 • 45. Conquer 2009. december 19. 12:05
  „Szerintem zsidók voltak a tettesek. Zavarta őket a felirat, hogy emlékeztetik őket, hogy dolgozni kellene és nem más népeken élősködni. A munka szabaddá tesz. Ez így igaz...”
 • 44. Mike3 2009. december 19. 11:37
  „liongate

  Velem sem voltak empatikusak a zsidók amikor tönkretették ezt az országot. A tényközlés nagyon megy a részükről, ahogy a ferdítés is. Szóval én nem vagyok ember? Ha az emberi léthez az kell, hogy együtt zokogjak a zsidókkal minden percben akkor tényleg nem vagyok az. Leszek inkább papucs orrán bojt :) Hiába diktálják, bennem nincs semmi bűntudat a holokauszt miatt, akármennyire is szeretnék ezt. Majd ha siratjuk a mohikánokat, a kurdokat, vagy a Don-nál elesett magyarokat minden percben, akkor majd elgondolkodom a dolgon megígérem.

  Pont leszarom, hogy elloptak valami feliratot. Majd kendácsolnak oda újat, úgy is folyamatos a történelmi bizonyítékok gyártása arrafelé.”
 • 43. Kreatív 2009. december 19. 11:09
  „Na ez megint a szokásos módon túl van lihegve.
  A felirat ellopásával egy műemléket tulajdonítottak el.
  Ennek önmagában nincs politikai jelentősége.
  Nyilván jelentős összeget kérhetnek érte a tolvajok.

  Én is jártam Auschwitzban.
  1971-ben azt láttuk. amint az egyes tábor krematóriumában fiatal német
  túristák bemásztak a kemencébe és onnan kivihogva fényképeztették magukat.
  Na az valóban gyalázatos volt és felháborító.”
 • 42. tintasbarns 2009. december 19. 11:08
  „Biztos valamelyik zsidó tette azért, hogy felfigyeljenek rájuk amiért livi ellen elfogató parancs van érvényben.”
 • 41. TrombiFrédi 2009. december 19. 10:41
  „Már ott is beindult a (színes)fém biznisz, de lehet, hogy Guantanamóra vitték, vagy Észak-Koreába???”
 • 40. Mathiasking 2009. december 19. 09:37
  „Ferihegyre hozzák a feliratot! Az EL AL Airlines fogadó oldalán fog virítani a Well come to Hungarien! tábla helyén!

  Lehet hogy túllőttem a poénnal a célon? Akkor bocsi!”
 • 39. Walaky 2009. december 19. 09:02
  „34. LukSzusz 2009.12.19. 08:17
  A katonákat a kormány küldte hamis érvekkel!
  A zsidókat pedig ugyanaz a kormány engedte kivégeztetni.
  Igazad lehet, minden áldozat áldozat.
  Csak tudod, egy katona halála hamarabb érthető / elfogadható, mint egy vétlen civilé!”
 • 38. jq 2009. december 19. 09:01
  „Logaritmus!

  Honnan tudod, hogy nácik voltak, és nem megélhetési fémtolvajok? Ne prejudikálj!
  Másrész miért is kellene valakit főbelőni lopásért, még ha az minősített eset is? Ez uszítás”
 • 37. joy 2009. december 19. 08:55
  „moderálva személyeskedő”
 • 36. valoperes_zugugyved 2009. december 19. 08:32
  „azert az felettébb furcsa h a magyar törvéyneket már héber nyelven irjak!”
 • 35. valoperes_zugugyved 2009. december 19. 08:31
  „amennyiben elutasitjak akkor hoygan kerülhet fel zsfelxnake és csapata kommentjei? azt a szot nem ismerik h moderacio?”
 • 34. valoperes_zugugyved 2009. december 19. 08:30
  „liongate engem se érdekel. csak a balos média érdeke a mindenapi gyülöletkeltés. ennyi .Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja! Ön a(z) DM IP címről szól hozzá.”
 • 33. LukSzusz 2009. december 19. 08:17
  „Gyűjtést szegényeknek,bezzeg a Doni 200 EZER Magyar elesettnek,a rengeteg,többszázezer,Oroszországban meghalt Hadifogoly,elhurcolt az nem kap ekkora sajtót.
  Mi magyarok mindíg a másikat éltetjük,ilyenek a vezetőink,megérdemeljük.”
 • 32. liongate 2009. december 19. 07:35
  „Lehet ,hopgy téged nem érdekel Mike3,de másokat meg igen,ne te mondd meg mit vegyenek le,mit ne!!!!!!!!Unom már,hogy mindenki ezzel a rohadt zsidózással jön,mikor tényeket közölnek ,mondjuk ide szív kellene,empátia,meg cseppni ész,hogy valaki felfogja ez mit is jelentett te nagyokos és sem zsidó,sem roma nem vagyok,magyar vagyok,EMBER vagyok!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 31. Mike3 2009. december 19. 07:02
  „a 16 éves lány meggyilkolásáról szóló cikket már nem látom a kiemeltek között. ez a szar meg itt van! senkit nem érdekel a zsidó jajongás, főleg nem egy ilyen baromság miatt. tessék levenni!”
 • 30. maradando 2009. december 19. 01:48
  „30.csőszpista.
  2000-óta új világvége kezdödött.Még várni kell a következőre pár ezer évig .Ne akard ,hogy megváltozzanak a rossz emberek akiket te annak tartasz,mert elvegyűlnek a normálisak kőzé s útána nem találod majd a helyed !
  És kiválasztottad már az "általad felsoroltak" közűl hogyan szólítsunk ezután ? Patetikus Pista jó lesz ? :D”
 • 29. csőszpista 2009. december 19. 00:46
  „Egyik ismerősöm azt mondta, hogy tuti világvége lesz, mert semmi sem úgy működik, ahogyan kellene, minden és mindenki ki van magából fordulva.
  Hát, szomorú, hogy itt, a hozzászólások között is alig 6-7 olyan van, amit emberségesebb időkben felvállalhatna az átlag magyar. De ha jobban belegondolok, nem csak itt, bármely cikknél elmondható, hogy a hozzászólások 80 százaléka gyomorforgató.
  És az a szomorú, hogy ezek az emberek valószínűleg már nem is fognak megváltozni, így is fognak meghalni, vérben forgó szemekkel, habzó szájjal, cimizmustól összeszűkült pupillákkal, gyűlölettel teli szívvel, saját gyilkoskedvű mondataiktól kéjesen remegő görcsben, Tudom, patetikus vagyok, de félek, így lesz.
  Na, megmondtam. Akkor most gyertek nekem, légyszíves, hogy buzi liberális, szoci, zsidóbérenc, idegenszívű mocskos cigány vagyok.”
 • 28. flexsnake 2009. december 19. 00:43
  „moderálva durva”
 • 27. flexsnake 2009. december 19. 00:42
  „14. az egyik kuruc meg jobbikos :)”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havazás Angliában: két repülőteret bezártak

Erős fennakadásokat okozott a közúti közlekedésben a péntekre virradó éjszaka Nagy-Britanniába is… Tovább olvasom