Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Elmarad az erre a hétre tervezett orosz-ukrán gáztárgyalás

A tervekkel ellentétben nem tartják meg a héten az Európai Unió közvetítésével a múlt héten megkezdődött orosz-ukrán gáztárgyalás újabb fordulóját.
Az orosz energiaügyi minisztérium szerdán 17 óra körül ismertetett egymondatos közleménye szerint a héten nem lesz egyeztetés, a következő tárgyalás időpontjáról a jövő héten döntenek.

Hosszú kihagyás után a múlt héten pénteken indultak újra az orosz-ukrán gáztárgyalások. Szombaton Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter azt mondta, hogy a következő napokban írásos formába öntik a pénteki berlini találkozón elért szóbeli megállapodásokat, majd elküldik azokat valamennyi érintett félnek. "Időnként előfordul ugyanis, hogy egy-egy megállapodás írásos változata eltér a szóbeli megállapodás tartalmától" - jegyezte meg Alekszandr Novak.

Az orosz szakminiszter akkor reményének adott hangot, hogy az október 2-án kezdődő kétnapos egyeztetés után sikerült végleges döntéseket hozni.

A múlt pénteki berlini megbeszélésen a következő hat hónapra szóló megállapodás-tervezetet dolgoztak ki az orosz földgáz ukrajnai szállításáról.

Az úgynevezett téli megállapodáscsomag tervezete szerint a Gazprom orosz állami energetikai társaság kötelezettséget vállal arra, hogy márciusig leszállít 5 milliárd köbméter földgázt Ukrajnának, ezer köbméterenkénti 385 dolláros áron. A földgáz árát Ukrajna előre kifizeti, és a Gazprom további szállításokat is teljesít, ha az ukrán fél ezt igényli.

A megállapodás másik része a rendezetlen számlákról szól. Ebben az ügyben a stockholmi döntőbíróság mondja ki a döntő szót, ítélete 2015-ben várható, az ukrán fél azonban addig is átutalja azt az összeget, amellyel szerinte tartozik. Ennek értelmében Ukrajna október végéig 2 milliárd dollárt átutal az orosz félnek, az év végéig pedig további 1,1 milliárd dollárt.

A Gazprom kötelezettsége az 5 milliárd köbméter leszállítására akkor lép érvénybe, amikor az első - 2 milliárd dolláros - részlet megérkezik.

Amennyiben a stockholmi bíróság az ukrán álláspontot fogadja el, az összesen 3,1 milliárd dollár befizetésével rendezettnek minősül valamennyi korábbi számla. Amennyiben a bíróság az orosz álláspontot fogadja el, Ukrajna köteles további átutalásokat teljesíteni, akár azt az 5,2 milliárd dollárt is, amellyel az orosz fél számításai szerint tartozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egykori náci halálosztagosokat azonosított a Simon Wiesenthal Központ

76 férfit és négy nőt azonosítottak, akik az úgynevezett Einsatzgruppékban szolgáltak. Tovább olvasom