Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Elmaradhat a Lufthansa-sztrájk

Németország - Sztrájk helyett döntőbíróságon folytatódhat a Lufthansa és a legnagyobb európai légitársaságnál dolgozó pilóták közötti munkajogi vita a Süddeutsche Zeitung szerint.
A müncheni lap csütörtöki beszámolója szerint a pilóták szakszervezete (Vereinigung Cockpit - VC) hajlik arra, hogy az április közepére tervezett négynapos munkabeszüntetés helyett elfogadja a menedzsment javaslatát és döntőbíróság elé vigye a pilóták fizetése körül kirobbant vitát. A VC szóvivője nem kommentálta a lapértesülést.

A német légitársaság vezetése javaslatok mellett fenyegetéssel igyekszik jobb belátásra bírni a 4.500 tagú szakszervezetet; szerdán bejelentették, hogy millió eurós nagyságrendű kártérítést követelnek, ha a VC húsvét után folytatja a még februárban kezdett, majd felfüggesztett sztrájkot, és bíróságon kérdőjelezik meg a munkabeszüntetés jogosságát. A menedzsment számításai szerint az április 13-i kezdettel meghirdetett sztrájk több mint 100 millió euró kárt okozhat, és már most probléma, hogy a sztrájkveszély miatt sorra mondanak le foglalásokat az utasok.

A tavaly kezdett tárgyalásokon a VC 6,4 százalékos béremelést követelt, és garanciát próbált kiharcolni a munkahelyek megtartására. A felek nem jutottak megegyezésre, a pilóták így február 22-én sztrájkba léptek. A négynaposra tervezett munkabeszüntetést másnap hajnalban az illetékes munkaügyi bíróság felszólítására felfüggesztették. Az akció 48 millió eurós bevételkiesést okozott a cégnek, közel kétezer járatot kellett törölni és napokig tartott, mire sikerült visszatérni a korábbi menetrendhez.

A Lufthansánál a kezdő pilóták évi 62 ezer euró körüli (16,4 millió forint) fizetést kapnak, a kapitányok legkevesebb 110 ezer eurót keresnek évente. A szakszervezet a tárgyalásokon, és a sztrájkkal is legfőképpen annak kívánja elejét venni, hogy a menedzsment kiszervezze az anyavállalatnál lévő munkahelyeket a külföldi leányvállalatokhoz, amelyeknél nem érvényes a Lufthansánál megkötött kollektív szerződés és alacsonyabb a pilóták fizetése. A menedzsment azzal érvel, hogy az ágazatot sújtó válság miatt tavaly komoly veszteségeket elszenvedett társaság stabilizálása a pilótáktól is áldozatokat követel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasúti baleset! 3 ember meghalt

Három személy életét vesztette, egy tucatnyian pedig sérülést szenvedtek egy vasúti közlekedési… Tovább olvasom