Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Elmarasztalták Magyarországot Strasbourgban

Elmarasztalta Magyarországot csütörtökön az Emberi Jogok Európai Bírósága, mert a börtönben megalázó bánásmódban volt része a rendőrgyilkosságért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt, elfogásakor a tűzharcban megsebesült és megbénult, száz százalékban rokkant Engel Zoltánnak.
A strasbourgi székhelyű bírói testület 12 ezer euró erkölcsi kártérítést, valamint a peres eljárással kapcsolatban felmerült költségek fedezésére 3800 euró ítélt meg Engel javára.

A többszörösen büntetett előéletű férfi 2003. május 13-án hajnalban egy fővárosi villa kirablására készült, de a rendőrök leleplezték. Engel Zoltán előbb megadást színlelt, majd a nála lévő hangtompítós pisztolyával hirtelen lőni kezdett két rendőrre. Egyiküket ekkor halálos lövés érte. A tűzharcban Engel Zoltán is súlyosan megsebesült, s azóta tolószékben van. Bénulása következtében inkontinencia is fellépett nála, pelenkát kell használnia.

A szegedi börtönben cellatársai részéről sok zaklatásnak volt kitéve. Nem tudott részt venni az egészséges rabok számára kötelező fizikai tevékenységekben, ugyanakkor a mosdáshoz, szükségletei elvégzéséhez - a fegyőrök segítségnyújtásának hiányában - cellatársainak a közreműködésére volt utalva. Nem adtak neki megfelelő fürdőszéket, ehelyett egy gyorsan elkorhadó fa vécéülőkét kapott, ami a 110 kilós ember alatt eltörött.

Miután különösen veszélyes rabnak minősítették, autóban szállítás közben is meg volt bilincselve, és biztonsági öv hiányában csak úgy tudta biztonságosan tartani magát, hogy a fejét szorosan a jármű rázkódó ajtajához szorította. Amikor kivették a szállító autóból, a fegyőrök nem egyszer övénél fogva vonszolták őt magukkal.

Az Engel által felpanaszolt bánásmód 2005-2006-ra vonatkozik, az elítéltet később egy másik börtönbe, kifejezetten mozgássérült elítéltek elhelyezésére alkalmas cellába szállították.

Olvasóink írták

 • 5. Candle 2010. május 23. 20:21
  „És ennek mi Köze a Klu-Klux Klán-hoz?”
 • 4. szilléri 2010. május 23. 09:16
  „Vérlázító !”
 • 3. dodó 2010. május 20. 22:11
  „Az általunk - bocs, a vezetőink által - annyira majmolt USA-ban ha nem lövik le a helyszínen, még a rendőrautó mellet vagy abban belepusztul a "dulakodáskor szerzett sérüléseibe". Az sem valószínű, hogy egy mocskos rendőrgyilkos rabló (ha véletlen életben marad) levelezhetne a börtönből, strasszburgi libsikkel pláne nem!

  Csak úgy mellékesen: az USA-ban teljesen legálisan, mint bejegyzett szervezet a mai napig működik a Klu-Klux Klán!”
 • 2. KolompárRómeó 2010. május 20. 21:49
  „Mi van??? Még neki áll feljebb? <moderálva> Strasbourgh elmehet oda...

  Majd elmorzsolok egy rendőrgyilkosért egy könnycseppet, ha éppen ráérek. De lehet, hogy mégsem. Kár, hogy nem maradt ott. Most én fizetem a havi sokszázezres számláját. Megáll az ész!

  Ja, a 12000 EUR is a mi adónkból megy a mocsadék állatnak!”
 • 1. varadipal 2010. május 20. 18:31
  „Még van oka a szarházi többszörösen visszaeső gyikosnak panaszra. Én zabáltatom, öltöztetem, fedelet adok a feje fölé, fűtök rá. Minden herce-hurca nélkül helyben agyon kellett volna verni, akkor nem panaszkodna.
  A 12000 Euróval fizesse meg a költségeit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszezren tiltakoztak az athéni parlamentnél

Több mint 20 ezer tiltakozó vonult csütörtökön az athéni parlament elé, a görög szakszervezetek… Tovább olvasom