Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Elmenekült a mentelmi jogát elvesztő román honatya

A képviselő mentelmi jogát azért vonták meg, mert a szervezett bűnözésellenes ügyészség látókörébe került.
Elmenekült Romániából az a parlamenti képviselő, akinek megvonták mentelmi jogát, így csütörtökön távollétében bocsátotta ki nevére a román legfelső bíróság az előzetes letartóztatási parancsot.

Mihail Boldea tavaly októberig a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) színeiben volt képviselő, kilépése után a független honatyákat tömörítő Románia Haladásáért Országos Szövetséghez (UNPR) csatlakozott.

A román képviselőház kedden vonta meg a képviselő mentelmi jogát, miután Boldea a román szervezett bűnözésellenes ügyészség látókörébe került. A vádhatóság szerint a honatya együttműködött egy olyan bűnszövetkezettel, amely büntetőperekben elkobzott telkeket játszott át a bűnszövetkezet tagjainak. Boldeát azzal gyanúsítják, hogy ügyvédként iratokat hamisított.

A román legfelső bíróság csütörtökön délután előzetes letartóztatási parancsot bocsátott ki a politikus nevére, távollétében, hiszen ő már március 17-én elhagyta az országot.

Codrut Olaru főügyész szerint a vádhatóság jól végezte a dolgát, és szerinte egy joghézag miatt menekülhetett el a képviselő. Az ügyészség szerint ugyanis a mentelmi joggal rendelkező személyek esetében azonnal és automatikusan érvénybe kellene lépnie az ország elhagyására vonatkozó tilalomnak, mihelyt a vádhatóság a parlamenttől kéri egy honatya mentelmi jogának megvonását. Ebben az esetben ugyanis az ügyészség szerint nem fordulhatna elő hasonló eset.

A román hatóságok információi szerint Boldea Bulgárián keresztül hagyta el Romániát, majd Törökországból repülővel utazott tovább ismeretlen helyre

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tucat afgánnal végzett egy lavina

Legalább huszonkét emberrel végzett egy lavina Afganisztán északkeleti részén - mondták el… Tovább olvasom