Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Elnapolták az olasz miniszterelnök elleni büntetőpert

Olaszország - Nyomban el is napolták a szerdai kezdéskor Milánóban azt a büntetőpert, amelyben Silvio Berlsuconi olasz kormányfő ül a vádlottak padján; azzal vádolják, hogy egy fiatalkorúnak fizetett szexuális szolgáltatásokért, majd hivatalával visszaélve nyomást gyakorolt a hatóságokra, hogy titokban tartsa ezt.
Sem a miniszterelnök, sem az ügyben érintett fiatal marokkói prostituált, a Ruby "művésznéven" éjszakai bárokban táncoló Karima el-Mahrúg nem jelent meg a tárgyaláson, amely így mindössze hét percig tartott. A bíró május 31-re tűzte ki a következő tárgyalási napot.

Berlusconi levélben mentette ki magát. Azt írta, nagyon szeretett volna jelen lenni, de hivatali teendői meggátolták ebben, kénytelen volt a fővárosban maradni. Az olasz kormány szerdán a líbiai válságról tanácskozott Rómában.

A sajtóban Rubygate-ként emlegetett ügyben azzal vádolják a 74 éves miniszterelnököt, hogy tavaly Milánó melletti luxusvillájában rendezett orgiákon, ahogy a marokkói prostituált vallomásában szerepel, "bunga-bunga-partikon" pénzért igénybe vette az akkor 17 éves lány szexuális szolgáltatásait. Ha ez bizonyítást nyer, a kormányfőt 3 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Sokkal súlyosabb következményekkel járna azonban, ha a vádnak sikerülne bizonyítania a hivatali visszaélés vádját. Ezért a bűncselekményért 12 évig terjedő börtönbüntetést lehet kiszabni. A vád szerint Berlusconi egyetlen telefonhívással elintézte, hogy a marokkói lányt elengedje a rendőrség, miután rajtakapták egy bolti lopáson.

A tárgyalást szigorú biztonsági intézkedések kísérték. Nagyjából száz rendőrt vezényeltek Milánó belvárosába, a bíróság környékére. A sajtó is fokozott érdeklődést mutatott az első tárgyalási nap iránt, a világ minden tájáról érkeztek tv-stábok az észak-olasz városba.

A per - amelyben a Berlusconi elleni többi, folyamatban lévő büntetőeljárástól eltérően a politikus magánéletét veszik górcső alá - Olaszországban is indulatokat vált ki. A miniszterelnök hívei a bírósággal szemközti járdaszigeten terveztek virrasztást, és a baloldali ellenzék is gyűlést szervezett a bíróság közelébe.

A meghallgatni javasolt tanúk között ott van George Clooney amerikai filmcsillag is, akit állítólag láttak Berlusconi egyik partiján. A bíróság dönt majd arról, kit idéz be a perben tanúként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orosz atomtudósok nyugalomra intenek

Japán - Az orosz Távol-Keleten nincs veszély a japán Fukusima atomerőmű problémái miatt, a sugárzás… Tovább olvasom