Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Élő adásban feltárt gyilkosság: megdöbbent az egész ország

Olaszország - Egész Olaszországot megdöbbentette a héten, hogy egy anya a televízió élő valóságshow adásában tudta meg: több mint egy hónapja eltűnt lányát annak saját nagybátyja ölte meg, miután előzőleg megerőszakolta. A megrendítő jelenet nyomán sokan vélekedtek úgy, hogy a televízió túllépett minden megengedhető határon.
Hárommillió tévénéző vált szemtanújává a Rai 3 közszolgálati televízió "Ki látta" című műsorát követve annak, hogy Concetta, a 15 éves Sarah Scazzi édesanyja néhány perc leforgása alatt először arról értesült, hogy eltűnt lánya halott, majd arról, hogy a gyilkos nem más, mint a sógora. Az Il Fatto Quotidiano című baloldali napilap megfogalmazása szerint Concetta "olyan telefájdalom-maraton foglyává vált, amely a bőrünket égeti".

A YouTube-ra többen is feltették az adásról készült felvételt, amelyen a kamera folyamatosan az anya fájdalomtól meggyötört arcára szegeződik, miközben a műsorvezetőnő izgatottan sorolja a rémségekről szóló híreket. A sokkoló képek láttán számos internetező adott hangot felháborodásának. Volt, aki azt írta, hogy "mélységes szégyent érez", mások "az exhibicionista társadalom erkölcsi apátiáját" ostorozták.

"Az, ami itt történt, egy olyan kultúra végső határát jelenti, amely már régóta a média jogává és kötelességévé tette azt, hogy mindent ellenőrizzen, mindenhová belépjen és kövesse létünket egészen annak végső pillanatáig" - panaszolta az Il Giornale. A lap kiadója Silvio Berlusconi olasz kormányfő és sajtómágnás, három olyan kereskedelmi tévécsatorna tulajdonosa, amelyekben lépten-nyomon igen lenge ruházatú hölgyek láthatók. A bírálók szerint ezeknek a tévécsatornáknak a hatására a 90-es évektől a közszolgálati televízió minősége is romlott.

A meggyilkolt lány anyja 11 percen át kővé dermedt arccal ült és egyetlen szót sem szólt, miközben a műsort vezető riporternő hangosan felolvasta a hírügynökségi jelentéseket és a helyi lapok által közzétett internetes információkat, amelyek szerint Michele, az áldozat nagybátyja egy 12 órás rendőrségi kihallgatás végén beismerte bűnösségét.

Federica Sciarelli, a riporternő azzal védekezett, hogy a maga részéről javasolta Concettának, szakítsák meg a műsort, és azt is mondta, hogy végül megkönnyebbült, amikor a család ügyvédje kivezette Sarah édesanyját a stúdióból. Több kommentátor azonban azzal vádolta Sciarellit, hogy szenzációt akart kelteni azzal, hogy élőben közvetítik Concetta reagálását a szörnyű hírekre.

Az adás nézőtábora 5 millióra ugrott közvetlenül a Sarah halálának és Michele nagybácsi beismerő vallomásának bejelentése után. A holttest megtalálása és a nagybácsi vallomása véget vetett a 42 napja tartó bizonytalanságnak. A különböző tévécsatornák, a hírtelevíziók kiküldött tudósítói lépésről lépésre követték a nyomozást és a vizsgálatot, amelynek a dél-olaszországi Puglia, Olaszország egyik legszegényebb, mezőgazdasági vidéke volt a helyszíne.

A "Ki látta" műsora "iszonyúan sötét pillanatot jelent az emberi együttérzés és szánalom történetében, ezeket a fogalmakat megsemmisítette a szenzációhajhászás és az állítólagos jog az azonnali tájékoztatásra" - írta az Avvenire, az olasz püspöki kar napilapja, hozzáfűzve, hogy a családi intimitást megsértették "a morbid kíváncsiság kiszolgálói".

Más kommentátorok viszont azt is megjegyezték, hogy a meggyilkolt lány családjának tagjai szinte magától értetődően, napról napra részt vettek a média játékában. Sarah legjobb barátnője és egyben unokatestvére, a gyilkos lánya még azt követően is interjúkat adott, hogy a lány holttestét megtalálták egy kút mélyén. "Apámnak meg kell fizetnie azért, amit tett" - nyilatkozta az újságíróknak.

"Nem kell megdöbbennünk vagy felháborodnunk, amikor a fájdalom televíziója időnként szenzációt produkál vagy éppen a valóság még túl is lép rajta" - írta a La Stampa. "Azok, akik szerepet vállalnak ezekben a műsorokban, tudják, hogy mit tesznek és nem csinálhatnak úgy, mintha nem is sejtenék, milyen következményekkel járhat részvételük" - vélekedett a lap. A La Stampa ezért egyszerűen arra hívta fel a nézőket, hogy kapcsolják ki készüléküket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nemzetközi közösség üdvözölte Liu Hsziao-po kitüntetését

Több kormány és civil szervezet is felszólította pénteken a kínai kormányt, hogy engedje szabadon a… Tovább olvasom