Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Előkerültek Cranach egyik házának maradványai

Idősebb Lucas Cranach német festő (1472-1553) egyik házának kőmaradványaira bukkantak régészek Wittenbergben.
A városi közigazgatás pénteki közlése szerint a ház pincéjét teljesen feltárták. Egy hat méter széles, csaknem kilenc méter hosszú dongaboltozatról van szó - méretéből ítélve a pincét valószínűleg sör tárolására használták.

Ásatásaik során az archeológusok az alagsor egyes részeit is megtalálták. A birtokon az Altstadt Wittenberg (Wittenberg Óváros) elnevezésű városépítészeti szanálási projekt keretein belül új lakóházak építését tervezik.

Cranach 1505 és 1550 között élt Wittenbergben, saját műhelyében dolgozott. Írásbeli források szerint 1521-ben egy régi, 1200 körül épült házat vásárolt, amelyet részben lebontatott, a területen pedig új házat építtetett. Ezt később bérbe adta, feltehetően 1541 körül pedig eladta.

Cranach maga a wittenbergi piac közelében lakott, ezen kívül számos földbirtok tulajdonosa volt. Idősebb Cranach a német reneszánsz egyik legkiemelkedőbb alkotója Albrecht Dürer mellett. A festészeten kívül papír- és könyvkereskedőként, illetve kiadóként is dolgozott.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2010. március 27. 12:13
    „Érdemes lenne itthon is szétnézni, hátha előkerülne valami ismeretlen egyházi, vagy világi huszadrangú iparos udvari árnyékszékének maradványa,”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyaiskolába kerül a rendőrautót megtámadó pitbull

Megtámadott egy rendőrautót, ezért kutyaiskolába kell járnia egy pitbull keveréknek az Egyesült… Tovább olvasom