Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Előretörtek a liberálisok Hollandiában

Hollandia - Tíz év óta először a legerősebb pártnak tűnik Hollandiában a liberális Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD).
A június 9-i előre hozott választások előtt kevesebb mint egy hónappal, szerdán nyilvánosságra hozott két közvélemény-kutatás szerint a VVD szerezheti a legtöbb képviselői helyet a parlament alsóházában a szociáldemokrata Munkapárt (PvdA) és az eddigi legnagyobb koalíciós erőként kormányzó Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) előtt.

Ezzel párhuzamosan vesztett népszerűségéből a kisebb - baloldali - liberális párt, a Demokraták 66 (D66).

Hollandiában azért tartanak előre hozott választásokat, mert az ország afganisztáni NATO-jelenléte miatt februárban kibékíthetetlen nézeteltérés támadt a két vezető koalíciós partner, a CDA és a PvdA között. Míg a PvdA a NATO kérése ellenére ragaszkodott a holland erők menetrend szerinti, idei kivonásához, a CDA hajlott volna a mandátum meghosszabbítására.

A Munkapárt népszerűsége (minden bizonnyal a lakosságnak tetsző álláspont melletti kitartásnak köszönhetően) jelentősen megugrott, és az elmúlt néhány hétben a szociáldemokrata párt tűnt várható győztesnek.

Egyelőre nem igazolódott az iszlámellenes nézeteiről ismert, populista Geert Wilders Szabadságpártjának (PVV) előretörésére számítók várakozása sem. A kormánykoalíció szakadása óta ez a párt folyamatosan veszített népszerűségéből, a mostani felmérés szerint csak 10 százalék körüli eredményre számíthat.

A világ legszabadelvűbb országai közé sorolt Hollandiában a liberálisok hosszú időn át kihagyhatatlanok voltak a kormányzásból.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovákia konzultációra hazarendelte budapesti nagykövetét

Szlovákia - Szlovákia konzultációra hazarendelte budapesti nagykövetét amiatt, hogy a leendő magyar… Tovább olvasom