Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Előzetes letartóztatásba került egy 34 évvel ezelőtti merénylet gyanúsítottja

A hatvanéves, líbiai-kanadai kettős állampolgár Hassan Diabot Montrealban adták át pénteken a francia hatóságoknak.
Párizsban szombaton előzetes letartóztatásba helyezték azt a palesztin férfit, akit az előző napon adott ki Kanada Franciaországnak, és akit azzal gyanúsítanak, hogy ő hajtotta végre 34 évvel ezelőtt a négy halálos áldozatot követelő merényletet a párizsi Copernic utcai zsinagóga ellen.

A hatvanéves, líbiai-kanadai kettős állampolgár Hassan Diabot Montrealban adták át pénteken a francia hatóságoknak, miután a kanadai legfelsőbb bíróság elutasította a kiadatása ellen benyújtott fellebbezést. "Ügyfelem mindig is ártatlannak vallotta magát, és a továbbiakban is így tesz majd" - mondta a sajtónak Diab védőügyvédje. A gyanúsított mindaddig letartóztatásban marad, amíg meg nem kezdődik Párizsban a pere.

A libanoni-kanadai kettős állampolgárságú Hassan Diabot 2008 novemberében vették őrizetbe Kanadában, mivel a francia rendőrség már akkor azzal gyanúsította, hogy ő hajtotta végre 1980-ban a négy halálos áldozattal járó merényletet a párizsi Copernic utcai zsinagóga ellen.

Párizs egyik elegáns kerületében, a Copernic utcai zsinagóga közelében 1980. október 3-án táskába rejtett pokolgép robbant fel az utcán, néhány perccel a zsidó szombat előestéjén 320 hívő részvételével tartott szertartás vége előtt. A merényletben három francia és egy izraeli állampolgár életét vesztette, húszan pedig megsérültek. Másnap 200 ezren vonultak fel a francia fővárosban, hogy így tiltakozzanak az antiszemita támadás ellen.

A robbantást senki nem vállalta magára, s bár a rendőrség azt feltételezte, hogy egy palesztin kommandó állhat az ügy hátterében, annak vezetőjét csak 1999-ben sikerült azonosítani. Németország ismeretlen körülmények között megvásárolta a Népi Front Palesztina Felszabadításáért különleges parancsnokságának egyik olyan dossziéját, amelyben a párizsi merényletet végrehajtó kommandó tagjainak listája is szerepelt, az adatokat pedig a "baráti országok", köztük Franciaország rendelkezésére bocsátotta.

A nemzetközi elfogatóparancsot hét évvel ezelőtt adták ki a francia hatóságok a Kanadában azonosított férfi ellen, aki akkor névazonosság áldozatának mondta magát, és tagadta, hogy valaha is palesztin szervezethez tartozott volna. Kanadai ügyvédje szerint védence ártatlan, a merénylet időpontjában Bejrútban tartózkodott, az amerikai egyetemen tanult. Diab később az Egyesült Államokba költözött, New Yorkban doktorált, majd a kilencvenes években kanadai állampolgár lett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

G20-csúcs - Az ukrán válság témája uralta a találkozó első napját

Tovább olvasom