Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Elsüllyesztett világháborús kórházhajót találtak

Ausztrália - A II. világháborúban a japánok által elsüllyesztett ausztrál kórházhajó roncsait találták meg Queensland partjainál.
A vasárnap megtalált AHS Centaur ausztrál hajó 332 fős orvosi személyzettel és tengerésszel a fedélzetén süllyedt el, amikor az I-177 japán tengeralattjáró 1943. május 14-én megtorpedózta. Az incidenst mindössze hatvannégyen élték túl, ezzel ez volt a csendes-óceáni hadszíntéren kereskedelmi hajó ellen végrehajtott, legtöbb halálos áldozatot követelő tengeralattjárós támadás. Japánt a háború után heves bírálatok érték, amiért flottája a világosan látható kórházi jelzés ellenére is kereskedelmi hajókat vett célba.

Ausztrália központi kormánya, valamint Queensland szövetségi állam vezetése négymillió ausztrál dollárt (679,1 millió forint) áldozott a Centaur végső nyughelyének megtalálására. A kutatáshoz használt mélytengeri szonár segítségével a roncsokat már a munkálatok hetedik napján, vasárnap megtalálták.

A hajó mintegy 80 kilométerre Brisbane városától pihen a tengerfenéken. A Centaur 2059 méter mélyen, vélhetően oldalára dőlve ágyazódott be, és nagyjából érintetlen maradt. A hajótest még a japán torpedóktól hasadt meg részben.

"Az AHS Centaur megtalálása révén az összes ausztrál tudni fog és megemlékezhet arról a 268 főnyi nővérről és legénységről, akik hazájuk szolgálatában haltak meg" - mondta Julia Gillard, az ország miniszterelnök-helyettese. A politikus hozzátette: reméli, hogy a tragikusan odaveszett nők és férfiak családja némi békességre lelhet azáltal, hogy megtalálták a hullámsírt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romániában tizenegyen szenvedtek fagyhalált

Románia - A rendkívül hideg téli időjárás miatt Romániában összesen tizenegy személy halt meg… Tovább olvasom