Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Eltemették a merényletben megölt atomtudóst

Mintegy kétezer ember vett részt csütörtökön Iránban a pokolgépes merényletben két nappal korábban meggyilkolt atomtudós temetésén. A gyászolók Izrael- és Amerika-ellenes jelmondatokat kiabáltak.
Az 50 éves Maszúd Mohammadi professzorral, a Teheráni Egyetem részecskefizikára szakosodott tanárával otthona közelében végzett egy pokolgép.

A gyászmenet Mohammadi házától egy észak-teheráni temetőbe vezetett. A koporsót kísérők hangosan szidalmazták a "hipokritákat" is, vagyis a Népi Mudzsahidok külföldön működő ellenzéki mozgalmat, amellyel kapcsolatban Teherán lehetségesnek tartja, hogy a merénylet mögött állt. Több iráni vezető és a hivatalos média az amerikai, a brit és az izraeli titkosszolgálatokat vádolta meg - a mozgalmon kívül - a professzor megölésével.

A gyászolók jelmondataikban kiálltak amellett, hogy Iránnak joga van az atomenergia békés felhasználására, utalva arra, hogy a Nyugat követeli Teherántól atomprogramja felfüggesztését, mert azt gyanítja, hogy annak keretében atomfegyvert akar kifejleszteni.

A francia hírügynökség tudósítója szerint a hivatalos gyászmenet mögött, attól valamelyest lemaradva haladt egy csendes, háromszáz fős tömeg, de a rendőrség ezt szétoszlatta.

Továbbra sem világos, hogy a professzor a jelenlegi hatalomhoz volt hű, vagy az ellenzékhez. Reformer internetes portálok szerint a professzor Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezért támogatta az elnökválasztáson. A fárszi nyelvű állami tv viszont úgy fogalmazott, hogy "Maszúd Mohammadi forradalmi, elkötelezett professzor volt, s terrorista merénylet mártírja lett, amelyet ellenforradalmárok és a világelnyomás elemei követtek el" - eszerint az áldozat közel állt a hatalomhoz, és politikai megbízatásai is voltak. Mohammadi a hadsereg elitalakulatának, a Forradalmi Gárdának is dolgozott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt a radarokról egy Szu-27-es vadászgép

Eltűnt a radarokról az orosz légierő egy Szu-27 típusú vadászrepülőgépe a távol-keleti Komszomolszk… Tovább olvasom