Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Eltévedt fehér gólyákat lőttek le Máltán

Több gólyát is kilőttek abból a rekordnagyságú fehér gólya csapatból, amely a napokban - vélhetően tévedésből - vonult át Máltán.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye szerint Málta nem érinti a gólyák vonulási útvonalát, így vélhetően eltévedt madarakat - egy mintegy 240 példányból álló csapatot - láttak a megfigyelők.

Helyi vadászok több gólyát is kilőttek az éjszakázó helyet kereső csapatból. A BirdLife Málta honlapján (www.birdlifemalta.org) közölt információk szerint legalább hat madarat lelőttek, és több sérült egyedet is megfigyeltek repülés közben.

A gólyák általában a főbb tengerszorosok - Gibraltár, Boszporusz, Messinai-szoros - felett haladnak át. A csapat valószínűleg heves szelek következtében tévedhetett el, és próbált vonulni Európa felé. A fehér gólya az Európai Unió 1979. évi Madárvédelmi irányelvének értelmében közösségi jelentőségű védett madárfaj.

A máltai kormány az illegális vadászat visszaszorítása érdekében szigorú szankciókat vezet be a napokban. A radikális szabályozás új mérföldkövet jelent az illegálisan vadászott madárfajok és a törvénytelen vadászati módszerek visszaszorítása terén.

A kormányzat ugyanakkor engedményeket is tett a vadászoknak: az idei tavaszi idényben újra engedélyezték a fürj és a vadgerle vadászatát a szigetországban. A tavaszi vadászat az EU Madárvédelmi irányelve alapján az egész unióban tilos, ennek megszegése miatt Málta ellen már korábban eljárást indított az unió.

Olvasóink írták

  • 2. seawasp 2011. május 28. 12:37
    „határőrök!”
  • 1. seawasp 2011. május 28. 12:36
    „No kérem, a gólyák is megtudták, milyen lehetett az, amikor a volt NDK-s hátárőrök a kerítésen átmászó - eltévedt - madarakat lőtték! :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Balázs a nürnbergi ION orgonaverseny győztese

Szabó Balázs első díjat nyert a nürnbergi ION orgonaversenyen, Németország legrangosabb és… Tovább olvasom